Dezvăluiri: Kelemen Hunor, INTERZIS în Ucraina încă din 2017

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a fost împiedicat sâmbătă să intre în Ucraina, unde vroia să participe la a 30-a aniversare de la înfiinţarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică, relatând că a primit în paşaport şi o interdicţie de a intra în Ucraina până în 13 octombrie 2020.

Ulterior, Ambasada Ucrainei a informat că de fapt Hunor are interdicție încă din 3 noiembrie 2017.

„În această dimineață m-am trezit cu câteva ore mai devreme ca de obicei. La 2.15 a sunat deșteptătorul, iar la ora trei eram deja în mașină, în drum spre Ucraina. Am vrut să ajung în Ujhorod, unde prietenii noștri sărbătoresc cea de a 30-a aniversare de la înființarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică. Am vrut să transmit personal urările mele de bine și, desigur, aș fi vorbit despre drumul comun pe care comunitățile naționale maghiare din Bazinul Carpatic l-au parcurs de la căderea dictaturilor comuniste și aș fi vorbit și despre provocările cu care ne confruntăm. Aș fi făcut toate acestea dacă autoritățile ucrainene mi-ar fi permis să intru în țară după o oră de așteptare și verificare la frontieră. Însă accesul mi-a fost refuzat fără nicio explicație clară. Mi-au comunicat doar, pur și simplu, că nu pot intra în țară. În aceste condiții pot doar să transmit de aici, cele mai bune urări Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică, membrilor și simpatizanților acesteia și, în același timp, îi asigur pe maghiarii din Transcarpatia de solidaritatea UDMR, a scris liderul UDMR pe pagina sa de Facebook.

Hunor spune că l-a informat pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, despre acest incident, şi se va adresa, luni, Ambasadei Ucrainei la Bucureşti pentru a cere o explicaţie.

„Este inacceptabil aşa ceva, este vorba, totuşi, de două ţări vecine, eu nu am mers zilnic în Ucraina, nu am mai fost de peste 20 de ani. Am avut bune intenţii, dar nici nu contează acest lucru, dacă mergeam în scop turistic sau cultural, dar să nu se dea nicio explicaţie şi să interzici intrarea unui cetăţean român mi se pare extrem de grav”, a declarat Kelemen Hunor presei.

Reacția Ambasadei Ucrainei

După acuzațiile lansate, ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, a anunțat că președintelui UDMR i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 3 noiembrie 2017 și că de atunci acesta a mai încercat să intre în această țară folosind pașaportul ungar și a fost refuzat.

„Am aflat acum câteva ore aici pe facebook că Președintele Uniunii Democrate Maghiare din România, domnul Kelemen Hunor n-a fost lăsat azi dimineață să intre pe teritoriul Ucrainei.
În aceasta situație neplăcută dar absolut firească aș dori să fac câteva precizări:
1. Domnului Kelemen Hunor i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 03.11.2017. De atunci domnia sa a mai încercat să intre în Ucraina folosind pașaportul ungar și a fost refuzat, drept dovadă că i-a fost bine cunoscută decizia autorităților ucrainene.
2. Și de data aceasta conform legislației în vigoare a Ucrainei domnului Kelemen Hunor i-a fost înmânată decizia autorităților de frontieră privind interzicerea intrării pe teritoriul statului ucrainean pe care a și semnat-o. E adevărat că decizia nu conține motive, dar o astfel de practică e comună pentru toate statele europene.
Și bineînțeles sunt deschis și voi fi onorat să-i ofer și personal domnului Kelemen Hunor orice explicații suplimentare”, a scris Oleksandr Bankov pe Facebook.

Replică la replica Ambasadei

Liderul UDMR susține că nu are paşaport unguresc şi că nu a mai încercat să intre în Ucraina, aşa cum a susţinut ambasadorul Ucrainei.

„Nu am încercat să intru în Ucraina şi nu am paşaport unguresc”, a declarat Kelemen Hunor. Acesta i-a cerut ambasdorului Ucrainei în România să facă publice informaţiile la care face referire – la ce frontieră şi cu paşaport ar fi vrut să intre.

„Cereţi date de la ambasador. Când s-a întâmplat şi acte oficiale. Eu am acte cu incidentul de azi. Acum să vină el cu date şi să spună când, la ce frontieră şi cu ce paşaport am vrut să intru”, a declarat presei Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai susținut că incidentul de sâmbătă reprezintă o încălcare a tratatului de bază româno-ucrainean, articolul 13, punctul 7.

Budapesta a sărit în sus

Ungaria consideră inacceptabilă aplicarea interdicţiei de a intra pe teritoriul Ucrainei a preşedintelui UDMR, Hunor Kelemen, motiv pentru care, ambasadorul Ucrainei la Budapesta este convocat luni la Ministerul ungar de Externe, a informat Tamás Menczer, secretar de stat în cadrul Ministerului Ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, potrivit MTI.

Secretarul de stat responsabil pentru informare şi imaginea internaţională a Ungariei a transmis printr-un comunicat că măsura luată de aplicare a interdicţiei preşedintelui UDMR, Hunor Kelemen, să intre sâmbătă pe teritoriul Ucrainei este considerată de către Ungaria ca o măsură abuzivă, antimaghiară şi inacceptabilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8499 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Acum esti „cetatean roman”, ai ! Editat cu „Baziunul vostru Carpatic”. Ce legatura are Pusta Maghiara si Campia Panonica cu bazinul carpatic, mai fascistule ?! O fi cum o fi Ucraina, dar acolo nu suflati, in veacu vecilor. Aviz idiotilor cand, la nevoie, vom fi parasiti de toti si toate, ca in 1940…pe cine ne mai putem bizui ?!

  2. Uite ca se poate ca Editat s-o mai ia si peste bot! Degeaba protesteaza si fac apel la MAE si la Ambasada Ucrainei. Ucraina nu-i Romania, unde-si pot face de cap. Astora le-ar trebui autorizatie sa iasa din HARCOV. Daca s-ar ridica pragul electoral la 8%, am scapa de ei si in Parlament.

  3. Liderii unguri exelează de când lumea numai prin bune intenții. În special prin inenții de materializare a iredentismul promovat strident și agresiv în lume. Potrivit acestui iredentism Slovacia cu capital Bratislava pe ungurește Pozsony este Ungaria, Ucraina subcarpatică este de drept Ungaria, Ardealul și Banatul sunt de drept Ungaria Voivodina este de drept Ungaria, Ungaria trebuie să aibe ieșire la Adriatica etc.. Domnule Kelemen Hunor țară mai permisivă până la Dumnezeu unde să vă faceți de cap cum este România unde prim ministrul Ungariei când vine în Ardeal și declară că Ardealul pentru el este acasă, unde să se permită cu ocazia sărbatorii de la Șumuleu Ciuc ca autocare, trenuri sau pelerini să traverseze România fluturând steagul Ungariei, unde în primăriile din localitățile cu populație majoritar maghiară în spatele primarului să troneze steagul Ungariei, steagul României fiind pus într-un colț de cameră acoperit de un ficus, unde să existe grafie pentru unguri și grafie cu litere chirilice pentru sârbi nu mai există pe fața pănântului. Domnul ministru Cseke Attila dacă eram și noi pe grafie precum Ungaria ar fost scris Ceche Attila, papa Frencisc se chiamă în Ungaria și în ziarele ungurești din România, Ferenc (Ferenț) pápa. Nici un scriitor străin nu scapă ne tradus, Jules Verne se cheamă Verne Gyula! Așa ca nu mai fiți șocat. Democrațiile susțin ca așa cum face majoritatea este corect, deci în această logică analizând comportamentul celorlalte țări ucrainenii au fost corecți. Nu ne spuneți cevați vorbit, întreprins și promis acum 20 de ani la ulima vizită care a supărat autoritățile ucrainene și ce mesaj trenuia să le transmiteți ungurilor din Ucraina subcarpatică din partea Ungariei. În încheiere să nu fiu înțeles greșit, Ucraina nu are dreptate prin ce face și se comportă incorec. La fel ca și Ungaria și UDMR în foarte multe cazuri .

  4. Sa zica mersi ( köszönöm) agentul Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ)Kelemen Hunor,ca nu a luat si niste bulane peste cap!Ucraina nu e Romania,nu admite parsivenia!

  5. E cetatean roman, dar cu pasaport unguresc. Ucrainiene stiu ce sovin e acest ungur parsiv.

  6. Vedeti ce inseamna politicieni cu sange ininstalatie.Avrut mizerul sa mearga si acolo sa atate spiritele ungurimii .Dar aia nu l-au lasat.Noi ii lasam pe toti sa vina din Ungaria sa facace vor in secuime.Ukrii nu discuta si daca insista ii i-au si gatul nationalistii Ukrainieni.

  7. Păi de ce? Să mergi acolo și să întărâți spiritele și așa încinse din cauza rușilor? Crezi că le-ar mai trebui și niște probleme cu ungurimea? Bravo lor, bravo ucrainenilor, că deși au o stare instabilă nu admit șovinii, iredentiștii, agenții destabilizatori. Dar de ce a mers tocmai el și nu oficiali de la Budapesta? Era trimis în misiune de serviciul secret unguresc? Bine că nu a fost arestat, deoarece a fost mirosit că venea să agite spiritele în ungurimea ucraineană.

  8. Ucrainienii știu sa-si trateze dușmanii,spre deosebire de mamaligile noastre,care chiar dacă sunt in ue,dau dovada ca nu-s mai deștepți deloc, ba dimpotrivă !

  9. Imi place poza! Kelemen: Ioi, Erszi a mea si Ilonka ta vor autonomie sexuala!

  10. „Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, spune că liderului UDMR Kelemen Hunor i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din noiembrie 2017 și că acesta a mai încercat de atunci să treacă granița cu pașaportul ungar, dar a fost refuzat. Diplomatul mai spune că va fi ”onorat” să-i ofere personal orice explicații suplimentare. Pe de altă parte, Ministerul de Externe al Ungariei l-a convocat pe ambasadorul ucrainean la Budapesta într-o întâlnire specială care va avea loc luni”Mai Hunor,cetatean maghiar, nu poti sa te duci in aia a ma-tii in Ungaria cu tot cu clanul de secui?

  11. A-i fi interzis lui Hunor intrarea-n Ucraina (= a-l fi declarat persona non grata) e-o cinste. Ucraina dospind, pâna la vârful politic, de neo-nazisti. Îmi închipui ca si Putin, care afirma ca Ucraina-i un stat artificial, ar fi fost, si el, persona non grata, daca n-ar fi fost presedinte al unei tari (= imunitate totala). Si Hunor, si Putin, fiind federalisti (Rusia, de altfel, si e republica federala, dupa imaginea Germaniei, sora ei mai mare …). Chestiunea fiind, însa, ca federalismul lui Hunor nu i se poate, cu toata îngaduinta, aplica României. Tipul, de parca n-ar fi priceput istoria tarii al carei cetatean este ori conditiile economice ale federalismului (autonomiei). Pâna la 1918, Transilvania a fost, într-adevar, parte-a unui Imperiu federal, azi, însa, disparut. Modelul administrativ teritorial actual al României fiind francez (stat unitar, centralizat) nu germanic (federal). Conceptul de „rasa superioara” mai si fiind condamnat la Nürenberg. Ucraina îl resuscita, ilegal. Asa ca, Hunor n-are decât motive de mândrie-n a fi „non grata” acolo. Pe de alta parte, zonele pentru autonomia carora se lupta, si da-i, si da-i, si lupta, Hunor,si-nca-ntr-un stat unitar si centralizat (vezi Constitutia României) sunt sarace ca dracu’ si distruse, pe deasupra, si tot ca dracu’, de proprii locuitori. Secuii singuri si-au devastat padurile. Si tot secuii traiesc din subventiile substantiale ale Bucurestiului. Ori, ca s-aibi pretentii la federalism, trebuie sa te-autosubventionezi (prin productie), nu sa cersesti bani de la bugetul statului. Hunor si drepturile minoritatilor: nu te declari adorator al lui Hannah Arendt si restului de pigmei cu „totalitarismul” lor „comunist” cu tot, când minoritatile-n România au avut drepturi considerabile-n comunism, si când, dupa, si-n plus de actualul comunitarism cultural al regiunii, patrimoniul arhitectonic al Transilvaniei le-a fost, si el, furat românilor de catre Nastase Adrian, tradatorul.

  12. Voi, oltenii barati, aveti prea multe drepturi si tot nu v-ajung. Ia mai vezi-ti de reumatisme si de falafel!

  13. s-au apucat sa comenteze toti… in cea mai pura traditie mioritica. ca sa stiti, desteptilor: Kelemen nu a primit accesul in Ucraina, deoarece cu 2 ani in urma, impreuna cu cativa parlamentari romani de la cucuresti a criticat ingradirea folosirii limbii materne, inclusiv cea romana, de catre fratii intr-u credinta ucraineni. sa nu vorbim de faptul ca unui demnitar al statului roman cu pasaport diplomatic i se interzice accesul in tara vecina si prietena…, motiv de injuraturi stramosesti dambovitene

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.