Donatorii de sânge nu vor mai primi recompense

donare, recompense, donatori

Cei care donează sânge nu vor mai recompensați așa cum se întâmplă în prezent. Este vorba despre prevederi și cerințe europene la care România trebuie să se ralieze, așa cum o fac deja celelalte state din Uniunea Europeană

Până în 2020, spitalele româneşti trebuie să taie orice răsplată pentru donarea de sânge. În prezent, donatorii primesc bonuri în valoare de 63 de lei, reducere la transportul în comun, iar mai nou s-au oferit chiar şi bilete gratuite la un festival de muzică de la Cluj.

Sânge insuficient în spitale

Cifrele privind donarea de sânge sunt îngrijorătoare, nici măcar 2% dintre adulţii din România nu sunt donatori, în timp ce în Austria, 66% dintre adulţi fac acest gest. În Bucureşti, abia 50.000 de persoane au donat anul trecut, iar medicii spun că ar avea nevoie de o cantitate dublă de sânge.

În tot acest timp, criza de sânge din spitalele din țara noastră pare fără rezolvare. Numărul donatorilor este din ce în ce mai mic. „Recoltăm în jur de 200-250 de pungi pe zi, dar e insuficient. Aproape în fiecare zi trimitem mașinile noastre la centrele din jur și luăm sânge de la ele“, declara de curând Doina Goșa, șeful centrului de Transfuzii București.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. Orice idiotenie venita de la UE trebuie imediat implementata? De la cine se va mai recolta sangele necesar? De la conducatorii UE infectati cu virusul tampeniei?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.