Etnobotanicele continuă să facă victime!

Potrivit Serviciului de Ambulanță, anul acesta, pentru prima oară au fost solicitări din cauza afecţiunilor cauzate de intoxicaţii provocate de substanţe necunoscute. Plante aromatice, ceaiuri exotice ori plante pentru relaxare, acestea sunt false denumiri sub care se vând acum etnobotanicele.

Anul acesta, de Crăciun, doi din șase români au consumat etnobotanice și au ajuns la spital cu intoxicații. O problemă în plus pentru români, care ajungeau la spital, în anii trecuți, cu intoxicări generate de consumul de heroină și hașiș.

Pavel Abraham, fostul șef al Agenției Naționale Antidrog, declara, pentru Inpolitics, că „România a ajuns campioana est-europeană la vânzările de plante etnobotanice, cu peste 200 de firme care comercializează asemenea substanțe, în peste 400 de magazine deschise, aproape peste noapte, în întreaga țară”

Pe 10 februarie, guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Iniţiativa a fost motivată prin apariția unor magazine în care se comercializau mai multe produse cu proprietăţi psihoactive, deosebit de periculoase pentru sănătate.

Sute de tineri au continuat să ajungă însă la spital în stare gravă, după ce au consumat etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. În același timp, s-a înregistrat și o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe. În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse. Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, a acuzat poliţia că „închide ochii” la magazinele etnobotanice, în loc să le scoată în afara legii. Acesta a susţinut că au fost cazuri în care magazine închise de Poliţia Locală, după sesizări făcute chiar de cetățeni, de multe ori victime ale etnobotanicelor, au fost redeschise „cu largul concurs al unor structuri din MAI”.

Medicii au continuat să atragă permanent atenţia asupra efectelor dezastruoase ale aşa-ziselor drogurilor legale: stări de euforie, halucinaţii, paralizii, epilepsie, vomă, agresivitate. Astfel, pe 17 decembrie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, prin vot, o hotărâre prin care au fost interzise spre comercializare substanţe etnobotanice pe o rază de 1,5 kilometri de unităţile de învăţământ, alte spaţii destinate tinerilor, parcuri, spitale, biserici, gări şi autogări.

Membrii CGMB au afirmat că hotărârea se justifică, mai cu seamă că sunt înregistrate 107 magazine tip „Spice shop”, în care se comercializează etnobotanicele neincluse pe lista celor interzise. La controalele efectuate de autorităţi s-a constatat că unele unităţi ofereau spre vânzare, pe lângă marfa aflată la vedere, haşiş şi canabis.

În ultima perioadă, în pofida măsurilor luate, magazinele cu produse etnobotanice au făcut ravagii în rândul românilor. Tineri, victime ale acestor substanțe, dar nu numai, au ajuns în stare gravă la spital. Pare o situație scăpată de sub control. Mulți acreditează ideea că afacerea plantelor etnobotanice ar fi una dirijată de persoane având conexiuni foarte înalte. În campania pentru Parlamentul European, Elena Băsescu se declara în favoarea legiferării drogurilor ușoare.

Potrivit legislației, pedepsele pentru cultivarea, producerea, punerea în vânzare, distribuirea substanţelor interzise sunt cuprinse între trei și 20 de ani de închisoare.

Aveți o soluție la problema etnobotanicelor? Sunteți pro sau contra consumului?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.