
Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vrancea, care au declanșat, miercuri, un protest de două ore, în contextul intrării în vigoare a ordonanței de urgență care prevede eliminarea sporului pentru condiții vătămătoare, au publicat fluturașii cu ”salariile nesimțite” pe geamul instituției. Cât sunt salariile?
”Nemulțumirea evidentă este tăierea acestui spor, care reprezintă o componentă de bază a salariului nostru. La acest moment, o funcție de execuție cu studii superioare, cu gradație maximă și grad profesional maxim, ia un salariu de 6.200 lei net, incluzând acest spor de 15%. Directorul de la SGA Vrancea are salariu net de 8.000 lei, mai mic decât un profesor de gimnaziu. Și acestea sunt exemple de salarii maximale, ale unor colegi cu peste 20 de ani vechime. Un muncitor fără studii superioare are în jur de 4.000 de lei salariu. Dincolo de sporul pentru condiții vătămătoare, există și un alt spor de 15% pentru ‘complexitatea muncii’, care riscă să fie eliminat și el, dacă se aprobă Ordonanța Trenuleț, generând o scădere salarială totală de până la 30%. Vă spun sincer că nu cred că un inginer cu peste 20 de ani vechime va mai munci în condițiile unui salariu de 4.000 de lei pe lună. Asta e perspectiva lunii august, dacă se pune în practică măsura anunțată de Guvern și tăierea tuturor celorlalte sporuri și indemnizații”, a declarat, pentru Agerpres, juristul Adina Bratosin, lider de grupă sindicală în cadrul SGA Vrancea.
Ea a vorbit despre o presiune continuă asupra personalului administrativ și a echipelor de teren, activitatea operațională presupunând o monitorizare zilnică, începând cu ora 5:00 dimineața.
”Avem un singur jurist, un singur coleg la achiziții, un singur coleg pentru transport. În zona economică sunt doi – trei angajați care se ocupă de execuția bugetară și relațiile cu clienții. Restul personalului este tehnic. Activitatea operațională presupune o monitorizare continuă: dispeceratul funcționează 24 de ore din 24, iar muncitorii hidrometri din teritoriu transmit citirile cotelor zilnic, de la ora 5 dimineața, inclusiv în weekend. Nu există zi liberă. În cazul concediilor, sarcinile trebuie redistribuite, cu programare în avans. Este foarte greu să găsești personal, mai ales că e nevoie de o anumită calificare. Un muncitor debutant ar avea un salariu de 2.000 de lei pentru o muncă ce presupune activitate zilnică, de luni până duminică. În condițiile reducerii salariilor, nu cred că mai poate fi menținut personal calificat în sistem”, a explicat Adina Bratosin.
Potrivit liderului de sindicat, impactul măsurilor bugetare este agravat de o schemă de personal insuficientă, în condițiile în care, doar în ultimele zile, trei angajați ai SGA Vrancea au plecat în sectorul privat. Numărul salariaților din instituție a scăzut de la 160 la aproximativ 130 în ultimii cinci ani, majoritatea muncind în teren sau ca dispeceri, în ture de 24 de ore.
Sindicaliștii din sistemul de gospodărire a apelor din întreaga țară au adresat o scrisoare deschisă ministrului Mediului, în care solicită un dialog urgent pentru reanalizarea măsurilor fiscale.
”Înțelegem necesitatea unui efort colectiv, dar trebuie analizat unde și cum se aplică aceste reduceri. Afectarea unei componente esențiale a salariului nu este o soluție sustenabilă”, a adăugat Bratosin.
1000-1500 euro =asa ar trebui sa fie toate pensiile si salariile
peste suma asta = jaf ,furt,teapa,ineficienta
Emigrați în Europa de Vest. Să rămână Bolojan singur.
Salariile sunt mai mari că la privat. Dacă nu vă convine să frecați menta pe bani mai puțini la stat, veniți să munciți cu adevărat pe banii ăia puțini, la privat. Io zic să luați leapșa și să călcați apa.
Sa meargă în privat sa vad ce patron le oferă 11.000 lei brut pe luna!
Daca are 6.200 lei net/ luna înseamnă că brutul e de 10.588 lei!
IA, CAUTATI IN CONSILIILE JUDETENE , SA VEDETI ACOLO ‘ ABUNDENTA DE NEAMURI SI SALARII ADEVARATE’…
Benzile de montaj din fabrici sunt pline de ingineri, profesori, contabili etc.Salariile sunt cam tot pe acolo, poate puțin mai mari iar dacă vrei mai mult, sunt locuri la polizat fibră de sticlă, mașini de lipit electronicăraie, galvanizare, caucioace etc.Faza cu”eu sunt doinginer și dau exclusiv cu pixul” n-am văzut-o nicăieri prin Vest.În state, inginerii se bat pe post cu liniorii „tornado hunter” unde în patru ani, dacă nu ești prost și prăfuit, faci milionul.Și exemplele pot continua.
Pentru cât muncesc aceste salarii sunt prea mari…!…
Știți cât câștigă un operator pe cnc la ina schefler?…net 3700 de lei plus bonuri de masă…si lucrează 3 schimburi 6 zile pe săptămână!…
Eu îl înțeleg perfect pe cel care susține că nu crede că un inginer cu peste 20 de ani de experiență ar mai merge la muncă pentru 800 de euro pe lună, decât dacă este constrâns foarte tare.
@Aitista, mulți au 20 de ani vechime, nu experiență în iar cei din termoficare au experiența de a bifa lucrări neexecutate și a vinde țeava nouă la fier vechi.Nu există posturi neocupabile ci doar salarii insuficiente.Sunt companii”de stat”(că asta fac) care au 20 de ingineri, două mașini și trei muncitori.Știu una și invers, una pe care o mai reparam, cu zero muncitori și inginerii pe mașini, mașini de prin’60, sau pe teren toată ziua.Se ocupau cu siguranța ín construcții.
nu ati invatat Dreptul si nu v-ati pus bine cu PSD, PNL, UDMR ca sa va numeasca la CCR unde premiul de consolare la iesire la pensie este 35.000 de euro atat ca poate salariul pe 2-3 ani…plus ce primesc si vor primi ca pensie pt M Enache, Livia Stanciu au o varsta deci primeau pensie si era anganjati tot la stat salariu, desi se spunea ca nu poti dupa pensionare sa te angajezi tot la stat…
Vă spun sincer că nu cred că un inginer cu peste 20 de ani vechime va mai munci în condițiile unui salariu de 4.000 de lei pe lună.
E liber sa plece in viata reala, la privat. Acolo se munceste si pt acesti bani.
Daca vor salarii, sa ceara salarii, nu sporuri imaginare.
Acest exemplu e scos la înaintare pentru a acoperi uriașele clanuri de oligarhi care hotărăsc liber soarta cetățenilor români și a țării noastre.
pndl-iștii au experianța tăierilor din era boc-băsescu petrov. Și atunci și-au bătut joc de români și intelijenții i-au votat în continuare. De cei care i-au votat și acum și-o iau în freză nu-mi pare rău, dar de cei care nu i-au votat mi se rupe sufletul. După 20 de ani cu petrov și iohanis am ajuns să fim conduși tot de băsiști! Ăștia care „v-ați luat țara înapoi” cu blugi și banane, luați și cu multă lămâie să vi se acrească!
Hai sa terminam cu bugetarii îmbuibați. Exemplu nr.1 este CNCIR cu incompetenta raicu a lui burduja ,cu angajari pe sinecuri, fără pregătire! Jos odată a cumului pensie-salariu!
Cei mai mari hoți sunt lucrătorii APIA care câștigă 5.000 euro net/ lună plus spaga aferentă de la „fermierii” hoți! Vite neînmatriculate, terenuri nelucrate dar fonduri încasate! De ce șmecherii de la APIA nu-și pun cizmele de cauciuc să meargă în teren sa numere porcii și ha in paragină? Trăiască Luluta care doarme in popușoi cu EPPO cu tot!
Asa se intimpla atunci cind niste imbecili, ajunsi in functii decizionale si dorind sa impresioneze „vulgul” de „grija” pe care o au ei fata de cei napastuiti, taie (sporuri) cu toporul, in loc sa foloseasca bisturiul !