Festivalul „INTERFERENŢE 2012”, arhitectura unui succes

Astăzi se va da startul celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru “INTERFERENŢE”, de la Cluj. Această ediţie, ce se va desfăşura în perioada 27 noiembrie – 9 decembrie, coincide şi cu aniversarea a 220 de ani de la înfiinţarea “Teatrului Maghiar de Stat” din Cluj. Tema acestui an este dialogul dintre muzică şi teatru. Pentru a o ilustra au fost invitaţi, printre alţii, artişti ca: Heiner Goebbles, Josef Nadj, Vikto Bodo, Silviu Purcărete, George Banu sau Vasile Şirli, Iosif Herţea, întâlnirea lor fiind sub semnul „Dialogului între voci”.

Programul Festivalului “INTERFERENŢE 2012” este unul complex şi cuprinde spectacole de teatru şi muzică, expoziţii „sonore”, producţii de dans, teatru de păpuşi, operă, spectacol pansori, concerte, lansări de carte, workshopuri, discuţii cu creatorii din Festival şi multe alte surprize. Vor fi prezente spectacole şi formaţii din: America, Bulgaria, Coreea de Sud, Cehia, Elveţia, Franţa, Germania, Israel, România, Serbia, Ungaria, Bosnia şi Herţegovina.

21 de reprezentaţii din 13 ţări

Gabor Tompa, directorul Festivalului

Deschiderea oficială a Festivalului “INTERFERENŢE 2012”, al cărui Director artistic este regizorul Gábor Tompa, va avea loc la ora 17.00, atunci când se va vernisa expoziţia “Ritmuri: Spaţiu – Text – Sunet”, o instalaţie acustică semnată de compozitorul Vasile Şirli.

Vor urma două reprezentaţii de teatru: “Hand Stories” de Yeung Faï, în regia: Yeung Faï, spectacol al “Théâtre Vidy” din Lausanne, Elveţia, la Sala Studio, la ora 18.00, şi “Max Black”, pusă în scenă de Heiner Goebbels, producţie a aceluiaşi teatru, la Sala Mare, la ora 20.00.

Yeung Faï, regizorul şi protagonistul spectacolului “Hand Stories”, declara: „Sunt urmaşul a cinci generaţii de păpuşari chinezi şi ultimul păpuşar pe linie directă din tată-n fiu. Vreau să împărtăşesc tuturor experienţa mea în ceea ce înseamnă continuitatea în această artă, iar acest spectacol spune atât povestea familiei mele (familia Yeung), cât şi pe cea a teatrului chinez de păpuşi – una universală şi atemporală”.

În spectacolul “Max Black”, muzica, redată şi creată de actor, ia naştere din sunete şi zgomote. Scena devine un laborator al ideilor, iar spectatorul are ocazia de a urmări traseul transformării lor. Prin apropierea de poezie, limbajul devine muzică pentru ca, mai apoi, să se dizolve în abstract (la fel cum o formulă matematică poate deveni muzică).

Gianni Schicchi, în viziunea lui Silviu Purcărete

Pentru a încheia aşa cum se cuvine o seară a dialogului dintre muzică şi teatru, la Casa TIFF va avea loc, începând cu ora 23.00, un party cu DJ Goranga, prilej cu care va fi inaugurat şi spaţiul special gândit pentru acest tip de evenimente.

Miercuri, 28 decembrie, la ora 11.00, la Casa TIFF, sunt programate discuţii cu creatorii spectacolelor “Hand Stories”, iar începând cu ora 20.00, la Sala Mare, va putea fi vizionat spectacolul “Gianni Schicchi”, de Giacomo Puccini, al “Teatrului Maghiar de Stat” din Cluj, în regia lui Silviu Purcărete.

„Acest Geniu Schicchi este cea mai fantastică, cea mai inimaginabilă şi cea mai filosofică petrecere teatrală cu muzică vreodată văzută. După ce am văzut «Gianni Schicchi», eu spun Puccini plus Purcărete = perfettissimo. Construcţia perfectă PPP”, mărturisea Tamás Koltai.

Seara se va încheia tot la Casa TIFF cu concertul susţinut de Koszika, care va începe la ora 23.00.

Miercuri, la ora 15.00, la Casa TIFF, are loc proiecţia spectacolului de operă: “Orfeu şi Euridice”, de Gluck, în regia lui Robert Wilson.

A treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru “INTERFERENTE 2012” stă sub semnul prezenţelor de excepţie şi al oamenilor de teatru sau muzică care au avut un cuvânt important de spus în domeniul lor de activitate.

Imola Kezdi în Hedda Gabler

Joi, la ora 19.00, la Sala Mare, veţi putea viziona “Les Corbeaux”, un spectacol de Josef Nadj şi Akosh S. Coregrafia: Josef Nadj, Centre Chorégraphique National d’Orléans, Franţa.

La ora 21.00, la Sala studio, “Julie, Jean şi Kristin”, după Strindberg, în regia Margaritei Mladenova, “Theatre Laboratory Sfumato”, Bulgaria.

Vineri, 30 noiembrie, va fi dezvelită o placă memorială cu ocazia împlinirii a 220 de ani de la înfiinţarea Teatrului Maghiar la Cluj-Napoca.

La ora 15.00, la Casa TIFF, va avea loc proiecţia spectacolului de operă “Rinaldo”, de Händel, în regia lui David Alden.

Nu pierdeţi, la ora 18.00, la Sala Studio, “Domnişoara Julie”, de August Strindberg, în regia lui Felix Alexa, spectacol al “Teatrului Maghiar de Stat” din Cluj.

La ora 20.00, la Sala Mare, îl puteţi audia pe Alex Harding în concertul de jazz “Blutopia”, iar la ora 23.00, la Casa TIFF, Concertul “Quartum Jazz Band”.

Leonida Gem Session

Sâmbătă, 1 decembrie la ora 15.00, la Casa TIFF, proiecţia spectacolului de operă “Le Nozze di Figaro”, de Mozart, în regia lui Christoph Marthaler.

La ora 20.00, la Sala Studio, “Leonida gem session”, adaptare după Caragiale în cădere liberă, în regia lui Gábor Tompa.

La ora 23.00, la Casa TIFF, Concert: Formaţia de actriţe A.K.T.

Duminică, 2 decembrie, între 12.00 şi 14.00, la Casa TIFF, sunteţi invitaţi la “Atelierul Vasile Şirli” – conversaţie despre muzică şi lumea sonoră în teatru.

La ora 15.00 , tot la Casa TIFF, proiecţia spectacolului de operă “Don Giovanni”, de Mozart, în regia lui Calixto Bieito.

La ora 20.00, la Sala Mare, nu pierdeţi “Regele moare” de Eugène Ionesco, în regia lui Silviu Purcărete, cu “Les Arts et Mouvants”, Franţa.

George Banu şi Silviu Purcărete într-un dialog

La 23.00, la Casa TIFF, Concert: “Jazzybirds”.

Luni, 3 decembrie, la ora 20.00, la Sala Mare, sunteţi inivtaţi la “Anamnesis”, în regia lui Bodó Viktor, în interpretarea actorilor de la Teatrul “Katona József”, în coproducţie cu “Szputnyik Shipping Company”, Ungaria.

La 23.00, la Casa TIFF, Concertul Trupei actorilor “2 AM”.

Marţi, 4 decembrie, la orele 17.00 şi 21.00, la Sala studio, “Wozzeck”, după Georg Büchner şi Alban Berg, în regia lui Dávid Márton, spectacol al “Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz Berlin”, Germania.

La ora 19.00, la Sala Mare, “Scaunul lui Elias”, de Igor Štiks, în regia lui Boris Liješević, producţie a “Teatrului Dramatic Iugoslav”, Serbia şi Festivalului “MESS”, Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina.

Anamnesis în interpretarea actorilor de la Teatrul Katona Jozsef

La ora 23.00, la Casa TIFF, Concertul Trupei Szempöl.

Miercuri, 5 decembrie, la orele 16.00 şi 20.00, la Sala studio, un excelent spectacol, “Hedda Gabler” de Henrik Ibsen, în regialui Andrei Şerban, “Teatrul Maghiar de Stat” din Cluj.

La 23.00, la Casa TIFF, Party cu DJ Dzsakko with Julcsi – Balkan dub & electro swing – with live percution.

Joi, 6 decembrie, la ora 12.00, la Casa TIFF, are loc lansarea volumului “De la vorbire la cântec”, de George Banu, publicat la Editura “Koinónia”.

Corbii lui Josef Nadj

La ora 16.00, la Casa TIFF, sunteţi invitaţi la “Atelierul de pictură muzicală pentru muzicieni şi actori (Uniferenţe)”.

La ora 18.00, în Sala Studio, puteţi viziona spectacolul de teatru-dans “Ruins True Refuge”, în regia lui Gábor Tompa.

La ora 20.00, la Sala Mare, “Ukcuk-Ga”, după “Mutter Courage” de Bertolt Brecht, în regia lui Nam Inwoo, un spectacol “LG Arts Center”, în coproducţie cu “Uijeongbu Arts Center” şi “Pansori Project ZA”, din Coreea de Sud.

La ora 23.00, la Casa TIFF, Open Mike & Karaoke.

Interferenţe cu piese de teatru, concerte de jazz, proiecţia unor spectacole de operă

Vineri, 7 decembrie, la ora 19.00, la Sala Mare, nu rataţi “Călătoriile lui Gulliver”, exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift, în interpretarea actorilor Teatrului Naţional ”Radu Stanca Sibiu“, regia Silviu Purcărete.

Sâmbătă, 8 decembrie, la Casa TIFF, ,,Muzica scenică” – workshop pentru actori condus de compozitorul Iosif Herţea.

La ora 19.00, la Sala Mare, “Ţara Făgăduinţei”, de Shay Pitovski & Shahar Pinkas, în regialui Shay Pitovski, Teatrul Naţional “Habima”, din Israel.

La ora 21.00, la Sala Studio, “Homage à Danilo Kiš: Turbo Paradiso”, în regia lui Urbán András, Teatrul Kosztolányi Dezső, András Urbán Company, Serbia.

La ora 23.00, la Casa TIFF, Party: DJ Danilov.

Duminică, 9 decembrie, puteţi viziona la ora 17.00, “Insula”, după Gellu Naum, spectacol concert de Ada Milea.

La 19.00, la Sala Mare, un incitant spectacol cu o comedie fără vârstă, “O zi nebună sau Nunta lui Figaro” de Pierre-Augustin Caron Beaumarchais. Regia: Michal Dočekal, Teatrul Naţional din Praga.

Dialog între voci

Domnişoara Julie, în regia lui Felix Alexa

Unul dintre invitaţii de marcă ai Festivalului este reputatul critic de teatru George Banu, care are o valoroasă contribuţie în ediţia din acest an. Foarte aproape de tot ceea ce a însemnat cristalizarea conceptului de dialog dintre cele două forme de artă, domnia sa este cel care a sugerat titlul „Dialog între voci“.

Marţi, 27 noiembrie, ora 17.00, George Banu va vernisa expoziţia “Ritmuri: Spaţiu – Text – Sunet”, o instalaţie acustică realizată de compozitorul Vasile Şirli, iar vineri, 30 noiembrie, va lansa albumul “Cehov, Shakespeare, Bergman văzuţi de Andrei Şerban”, cu fotografii de Mihaela Marin.

Un rol important în cadrul “INTERFERENTE 2012” îl au şi discuţiile cu creatorii din cadrul Festivalului, acestea fiind moderate de George Banu.

„Într-o dimineaţă, la o selecţie pentru Teatrul Naţional, organizată de Andrei Şerban, am resimţit emoţia trecerii de la cuvinte la cântece. Emoţia ivită din tranziţia subtilă de la comunicarea lingvistică la implicarea muzicală. Apoi, în cadrul «Academiei Experimentale a Teatrelor» din Paris, am invitat, împreună cu Michèle Kokosowski, istorici şi artişti pentru a evoca tradiţii vechi – de la greci la elisabetani – şi practici recente care se consacră acestei mobilităţi poetice plasată sub semnul unei fraze devenită celebră a lui Heiner Müller: «Ceea ce nu mai putem spune, trebuie să cântăm». Regizori sau actori reputaţi se reunesc aici pentru a mărturisi împreună plăcerea produsă de voiajul neîntrerupt între vorbe şi cântece. Din această iubire se naşte logodna lor scenică. Cartea îi confirma perenitatea”, apreciază George Banu.

O poveste magică de Yeung Fai

Ultimele 70 de pachete “Interferences Grand”, cu preţ redus, pot fi cumpărate până astă-seară, prima zi a festivalului, de la casa de bilete a teatrului sau online, de pe Biletmaster.ro. Pachetul “Interferences Grand” poate fi cumpărat pentru 110 lei, cu 50% reducere faţă de preţul obişnuit al biletelor, şi este valabil pentru cele 11 spectacole jucat în sala mare: “Max Black”, “Gianni Schicchi”, “Les Corbeaux”, “Blutopia”, “Regele moare”, “Anamnesis”, “Scaunul lui Elias”, “Ukcuk-ga”, “Călătoriile lui Gulliver”, “Ţara făgăduinţei”, “O zi nebună sau nunta lui Figaro”.

Începând cu anul 2012, secţiunea “Off” a Festivalului INTERFERENŢE va fi găzduită de Casa TFF, un nou centru cultural al Clujului, unde vor fi organizate proiecţiile unor reprezentaţii de operă, concerte, conferinţe, lansări de carte.

Finanţatorii principali ai Festivalului sunt Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca, iar sponsorul principal al aceste ediţii este MOL România.

„Considerăm deosebit de importantă sprijinirea evenimentelor culturale, iar anul acesta am alocat peste 20% din bugetul de sponsorizări pentru acest domeniu. Festivalul Internaţional de Teatru INTERFERENŢE creează şi transmite valori pentru comunitate. Suntem convinşi că spectacolele din cadrul festivalului ne vor reuni pe noi, spectatorii, într-o emoţie comună şi este important pentru noi să le susţinem”, declara Kinga Daradics, director executiv MOL România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.