Găselnița Firea-Dragnea care aduce 155 milioane de euro la buget

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că instituţia pe care o conduce dorește să achiziţioneze pachetul de acţiuni de la ELCEN, producătorul de căldură al Bucureștiului, astfel încât să fie posibilă fuziunea cu RADET, suma necesară acestui proces ridicându-se la 155 de milioane de euro.

Primarul Bucureştiului a declarat, vineri, la începutul şedinţei de Consiliu General, că ordinea de zi a fost suplimentată cu un proiect „care va asigura continuitatea serviciului de termoficare în Capitală”.

„Este o şedinţă extrem de importantă, chiar istorică. Aseară, colegii noştri v-au transmis că pe ordinea de zi avem un proiect aşteptat de ani de zile de bucureşteni. (…) Este primul pas spre fuziunea dintre ELCEN şi RADET. Noul guvern va putea emite o hotărâre prin care Primăria Capitalei să poată achiziţiona de la Ministerul Energiei pachetul integral de acţiuni de la ELCEN. Este vorba, ca şi valoare financiară, de circa 155 de milioane de euro, dar ea nu va fi platită pe loc, ci în cinci ani”, a explicat Firea.

Firea a adăugat că acest preţ este suportabil de municipalitate. Ea a subliniat că prin fuziunea dintre ELCEN şi RADET se va crea o entitate nouă, „care va pune capăt unui serviciu de proastă calitate şi scump”.

Consilierul general Cătălin Deaconescu susține că doamna primar a convocat o „şedinţă extraordinară total aiurea, fără a avea un proiect care să fie urgent”. „Cu 12 ore înainte de şedinţă a suplimentat ordinea de zi cu 3 proiecte. Unul dintre ele „acordul de principiu” pentru cumpărarea acţiunilor ELCEN la valoarea nominală de 10 lei! Fără dezbatere, fără comisii, fără un audit realizat la ELCEN! Curat transparenţă, coană ! Parcă în punctul 8 din decalog ne păcălea că va face dezbateri pentru orice investiţie a PMB sau s-a schimbat şi programul de guvernare locală?” susține Deaconescu. Întreg bugetul primăriei este de 4,2 miliarde de lei. În acest context, se pune problema de unde va fi alocată o suma atât de mare pentru această tranzacţie. Această în condiţiile în care necesarul de investiţii al ELCEN, stablit de strategia de termoficare, ar fi de 900 de milioane de euro, potrivit lui Cătălin Deaconescu.

ELCEN se află în proprietatea Ministerului Energiei, iar RADET în cea a Primăriei Capitalei. RADET are o datorie către ELCEN de peste 3,6 miliarde de lei. La rândul său, ELCEN are datorii către Romgaz, compania care furnizează gazele necesare producerii de energie termică. Ambele companii sunt de anul trecut în insolvenţă.

Această mișcare pe care Primăria și Ministerul Energiei o fac vine fără ca până acum la Ministerul Energiei să fi existat vreo idee de privatizare sau de vânzare a ELCEN în care să se anunțe o licitație sau să se dea posibilitatea altor investitori.

Istoricul unui eșec

În 2008 s-a încheiat un protocol de eșalonare a plăților. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, de atunci a semnat un document prin care Primăria se angaja să achite parte din datoriile până la acel moment, de 743,4 milioane de lei. Un an mai târziu, după ce a achitat, conform graficului de eșalonare, suma de 484,4 milioane de lei, Primăria a refuzat să onoreze restul sumei. În 2013, la propunerea Primăriei, Guvernul României aprobă un memorandum de fuziune Radet-Elcen. Cheia acestui act era uniunea celor două entități din care ar fi rezultat o societate nouă aflată în subordinea Primăriei Capitalei, iar principalul scop ar fi fost stingerea datoriilor istorice ale Radet către Elcen. În momentul de față, această soluție este înghețată, memorandumul nemaiproducând niciun fel de efecte. Cauza blocării se regăsește în precedentul de neconstituționalitate din cazul transferului de acțiuni de la Portul Constanța către administrația locală din Constanța. Concret. Hotărârea de Guvern prin care ar fi trebuit să se transfere acțiunile Elcen în proprietatea Primăriei Capitalei nu a primit avizul Ministerului Justiției. În 2015, Elcen a propus Radet încheierea unui protocol de eșalonare a datoriilor pe o perioadă de zece ani, cu condiția ca până la finele lui 2015, Radet să achite 250 de milioane de lei, sumă necesară producătorului de energie termică pentru plata furnizorilor de gaze, în special Romgaz. Acest protocol nu a fost agreat de Radet. Tot în acel an, Elcen a înaintat către Radet o nouă propunere de eșalonare a plăților pe o perioadă de zece ani, cu posibilitatea de negociere a perioadei, însă Radet a refuzat și de această dată. Ratele de eșalonare de la Radet ar fi permis Elcen, la rândul său, să negocieze eșalonări de plată către furnizorii de gaze. În perioada 2008-2014 au fost inițiate și derulate de Elcen 11 acțiuni în justiție, având ca obiect principal recuperarea penalitățolor contractual datorate de Rdet. Suma recuperată a fot de 1,044 miliarde de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.