Generalul se leapădă de prezidențiale: „Alegerile sunt ilegale”

Generalul Ion Costaș, care intenționa să candideze independent la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie din Republica Moldova, a anunțat marți că a stopat procesul de colectare a semnăturilor pentru a fi înregistrat în cursa electorală, relatează site-ul de peste Prut zdg.md.

Generalul a argumentat decizia de a nu mai participa prin faptul că nu vrea să fie „părtaș la niște abateri legale față de cerințele Constituției și legile existente la acest capitol”.

„Îi îndemn și pe colegii mei candidați, aspiranți la această funcție să stopeze acumularea semnăturilor. Alegerile respective sunt ilegale din toate punctele de vedere. Să particip la această păcăleală și inducere în eroare a societății e un păcat și eu – ca general, ca militar, ca om, ca cetățean al R. Moldova – nu voi participa și îi îndemn și pe alții”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

Ion Costaș a anunțat despre intenția de a candida la funcția de președinte la începutul lunii septembrie. Potrivit juristului Anatolie Petrici, alegerile prezidențiale au fost stabilite de un Parlament „nelegitim”, iar Constituția „a fost falsificată” de două ori la capitolul alegerii președintelui – în 2000 și în 2016.

Până acum, în cursa electorală au fost înregistrați: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (independent) și Violeta Ivanov (Partidul „Șor”).  Totodată, Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral UNIREA) au depus listele cu semnături, care urmează a fi verificate.

Alegerile prezidențiale vor avea loc la 1 noiembrie. Campania electorală va începe nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică la 2 octombrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. daca gen. Ion Costas se retrage atunci cine va mai face posibila opozitia romaneasca a cetățenilor, a luptătorilor pentru independenta, a urmasilor eroilor ce s-au opus cu prețul vieții invaziei rusești asupra Republicii Moldova ?!
    Serviciile rusesti si cele ale Occidentului fac si desfac aliantele contra segmentului pro-românesc și pentru aceste ” alegeri”. De un om ca si Gen. Costaș ar avea nevoie si RO, in ansamblu. Noul Reich european si Rusia gasputinista isi vor impune candidatii-marionete in aceasta actiune geopolitica menita sa distruga rezistența romaneasca în fața înaintării Rusiei spre Prut si a inaintarii Reichului german spre arcul Carpatilor!
    O decizie regretabila, ce lasa calea libera trădătorilor de țară și de neam ca Dodon / Usatai, lichelelor politice care ne vând străinilor și parazitează la sange acest popor tragic!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.