Halloween sau Dragobete?

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, răspândită în SUA în secolul al XIX-lea, de imigranții irlandezi. Este ținută în noaptea de 31 octombrie, după 1989 fiind acceptată și de români. Numele îi provine de la expresia scoțiană All Hallows’ Even – numele sărbătorii creștine a Tuturor Sfinților (1 noiembrie). Tradiția costumelor este inspirată din figuri supranaturale, monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli.

De regulă, cu ocazia manifestării, gazdele plăteau pentru a fi speriate. Dacă protestanții au văzut în această sărbătoare un moment de distracție pentru copii, Vaticanul a catalogat ziua de Halloween ca necreștină, bazată pe un periculos curent ocultist. În realitate, destui credincioși creștini se opun obiceiului irlandezo-american, din cauza originii sale păgâne, de Festival al Morților. Prea speriați de trista sărbătoare, mulți români și-au amintit de frumoasa sărbătoare a Dragobetelui sau a Iubirii, care este un moment optimist, pus în operă la patru luni după noiembrie, adică la 24 februarie.

Cu toate că, la 14 februarie, în România s-a preluat parțial și Ziua Sfântului Valentin, tradiția a triumfat, iar Dragobetele a rămas marea sărbătoare a dragostei. Se spune că, dacă iubești sau ești iubit în 24, vei avea parte de iubire tot anul. De aici, a rămas zicala „Dragobetele sărută fetele”. Ca urmare, potrivit tradiției, fetele adună petele de zăpadă de pe câmp și, după topire, se spală pe față cu apa rezultată. În acest fel, ele știu că vor arăta bine tot anul, deoarece ultima zăpadă e născută din surâsul zânelor. În acest contest, mulți s-au întrebat de ce avem nevoie de Halloween, o sărbătoare întunecată și înfricoșătoare, dacă păstrăm de sute de ani tradiția balcanică a Dragobetelui?

Parcă pentru a răspunde la această întrebare, cineva trimite online, în numele unui elev, o scrisoare în care întâlnim un protest românesc puternic față de Halloween. Iată cum sună trista revoltă a noii generații:”Dragi părinţi, stimaţi profesori, vă scriu eu, copilul anului 2021, dintr-o Românie de import, cu sărbători de import, programe TV de import, suflete de import. În fiecare an, pe data de 31 octombrie, se schimbă ceva în viaţa mea: celebrez moartea, întunericul, groaza. În preajma acestei zile, vă văd pe voi, cei mari, comportându-vă ciudat, de parcă n-aţi mai fi voi înşivă. Cheltuiţi bani pentru a pregăti hainele de gală ale morţii. Pe rând, noi devenim: draci, vampiri, monştri, vârcolaci şi vrăjitoare, întrecându-ne în sadism, răutate, cruzime şi cinism. Colegi ai noştri de clasa a IV-a din SUA au mărturisit, după o petrecere de Halloween, că simt nevoia acută să ucidă pe cineva. De fiecare dată, după Halloween, se înmulţesc crimele şi violurile.

De ce nu serbăm viaţa, iubirea şi frumuseţea? De ce avem nevoie de surogate, când Dragobetele, o sărbătoare a iubirii populare de pe meleaguri autohtone, îmbină atât de frumos tradiţiile şi cultura poporului român? Domnilor profesori! Nu transformaţi şcoala în platou de filmare pentru producţii horror! Sunteţi creştini, iar noi vrem să învăţăm să iubim, nu să urâm. Să ocrotim viaţa, să Îl iubim pe Dumnezeu, nu să invocăm puterile iadului”. Așadar, se apropie 31 octombrie și televiziunile comerciale își vor face spectacolul. Să sperăm că în intensități mai scăzute decât anii trecuți. Este pentru prima dată, după 1989, când mulți părinți și elevi se bucură că școala este online.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Ion Longin Popescu 68 Articole
Author

16 Comentarii

  1. multi romani iubesc strainii. la tara pe vremuri, cand un strain roman venea in sat nu era acceptat in comunitate decat la a doua sau a treia generatie. la tara apelativul „a lu'” cutare este o recunoastere a unei persoane din comunitate statornicita de cel putin doua generatii. nu inteleg aceasta slugarnicie a tot ce este din „afara”. pierzania traditiilor romanesti si a mandriei de a fi roman a inceput odata cu comunistii. re-educarea Pitesti este si acum folosita, pentru a ne uita identitatea si nationalismul romaneasc.

  2. De ce nu serbam viata ? Pentru ca suntem morti-vii .Facem umbra pamintului degeaba .Nu mai stim simti si iubi frumosul ,tot ce este tragic , morbid se pare ca a ajuns sa ne caracterizeze .

  3. Nici una , nici cealalta .

    E Ziua CFR- istului , cindva a 2- a Armata , cei care au schimbat Istoria Romaniei ….

  4. Popoarele de BABUINI NU AU sarbatori proprii. Ei, DOAR CE VAD LA STRAINI iau. Fie obiceiuri, fie portofele,genti, biciclete, telefoane, ce apuca si ei.

  5. „Curata” maimutareala ! Cred ca, daca cineva intreaba pe unul (una) din poza articolului „care este ultima carte citita ?”, raspunsul va oscila intre „Alina si Raluca merg la bunica – Povesti de colorat” sau „Mersul trenurilor – editia 2020” … Probabil ca, apropo de aceasta timpenie „de import”, o sa vedem curind membrii guvernului batind pe la usi (fara deghizari, sint destul de hidosi si asa !) incercind sa ne mai usureze de ceva bani cu „Trick or Treat !” (ah ! de abia astept, ca sa pun ciinii pe ei !) sau, ca in tarile bananiere ale Americii Latine, „picnic-uri” in cimitire ! (daca nu ma insel, unii conationali mai bronzati deja practica deja, pe la Straulesti sau alte locuri de veci …)

  6. Of, mersul Istoriei nu ține seama de micile noastre supărări existențiale. Noi, românii, n-am sărbătorit Dragobetele așa cum ar fi trebuit să-l sărbătorim. Dar noi, românii, avem o înclinație către tristețe, melamncolie, deznădejde, o ciudată înclinație. Ne bocim mai mult, nu dansăm. Uitați-vă la toate nunțile românilor de astăzi! Sunt triste, tragice chiar și infinit ridicole. Femeile dansează cu femei, bărbații se cherchelesc. Biserica noastră este întunecoasă, umilă și departe de Dumnezeu. Dacă au nevoie cu adevărat de Dumnezeu, românii îl găsesc sus pe deal. De ce nu suntem noi veseli? Poate că suntem stresați din punct de vedere istoric. De ce? Cine știe? N-am mai văzut de multă vreme o petrecere adevărată, cu oameni veseli cu adevărat, cu dănțuială nebună, cu fericire. Românii sunt mereu nefericiți, supărați, îngrijorați. Ne-am pierdut metafizica, dacă om fi avut vreodată una. Veseli nu suntem, miștocari da. Avem un soi de sictireală brodată pe un râs mânzesc. Dar asta e frumusețea noastră ca români: mintoși, șmecheri, râzâreți.

  7. Antiteza dintre Halloween şi Dragobete mi se pare un pic forţată.
    Dacă vrem cu adevărat să punctăm diferenţa între modul consumerist, cabotin de-a dreptul, de comemorare a celor trecuţi în nefiinţă şi modul demn în care noi, creştinii ortodocşi, ne pomenim străbunii, atunci ar fi trebuit, zic eu, evocaţi Moşii de toamnă.
    În sâmbăta dintre Sf Dumitru şi Sf. Arhangheli Mihail si Gavril, se pomenesc cei trecuţi în nefiinţă din familiile noastre. Străbunii noştri, rădăcinile noastre, moşii noştri, aşa cum, cu dragoste şi pioşenie, le spunem noi, românii.

  8. Care bre ciumete ? Nici una nu e românească, ci doar fudulia, maimuțăreala altora, prostească a unui neam care de fapt nu are nimic. Adevărata tradiție este cea ungurească din Transilvania, care sărbătorește ziua morților, sau a tuturor sfinților, de comemorare a celor dispăruți din fiecare familie, cu flori și lumânări la morminte..Din astea nu ai române, decât moaște..

  9. Domnului Ioan Longin
    Daca cunoasteti sau nu Istoria poporului roman,trebuie sa va informez urmatoarele:

    1.Generalul Marcus Vipsanius Agrippa ,mare conducator de osti si prieten cu imparatul Octavian Augustus a luptat impotriva dacilor uniti cu doua triburi CELTE,a caror uniune tribala avea granita pe Vistula
    2.In Declaratia de la Arbroath de la 1320 scotienii(CELTI ca si Irlandezii si welshii)isi spun istoria foarte raspicat Papei,aratand ca stramosii lor CELTII au plecat din Scytia, au ajuns in Spania si ,de acolo,au trecut in Britanii,ocupand pamanturile pe care se gasesc si astazi.
    3.Celţii au avut o influenţă aparte asupra triburilor dacice din Banat şi Transilvania, au locuit alături de triburile dacilor şi, mai mult decât atât, i-au învăţat cum să prelucreze fierul şi i-au şi inspirat inclusiv în domeniul vestimentar şi militar.S-au găsit in Romania care de luptă, spade, suliţe, cuţite, coifuri, scuturi etc. (necropolele de la Apahida, Ciumeşti, Curtuiuşeni, Ghiriş-Tarian, Aradu-Nou)”, toate de origine celtica
    4.In aceste conditii,sarbatoarea celta Halloween este absolut legitima sa fie serbata si in Romania,Celtii(irlandezi,scotieni,welshi) si Geto-Dacii constituind practic acelasi popor Antic in zona Dunarii

    Dragobetele cu Sarbatoarea Mortilor si Sărbătoarea Tuturor Sfinților(traditionala la romani de secole )nu au nici o legatura

  10. UN POPOR DE IDIOTI DE SNOBI !,ORCE-I STRAIN E BUN ,E BINEVENIT ,IAR CEI AL NOSTRU E VECHI E DEMODAT !!.
    Ce halloween ?,o prosteala !,o ocazie imprumutata pentru cei care inceara sa castige ceva din orce.Ce-s motivatiile astea absurde ?,
    pai ce popoare migratoare n-au trecut pe aici ?, facem colectii ?.
    Stiu ca gobalizarea vrea sa stearga orce urma de nationalism ,natie,traditie ,specificnational ,limba folclor si sa ne amestece intr-un TURN BABEL !,in care sa nu ne regasim ,in care unitatea sa dispara si odata cu ea orce forta ce s-ar impotrivi unor viitoare dictaturi si dictatori.Prima care va disparea va fi libertatea ,libertatea de exprimare ,democratia ,uitati-va la ceea ce taiti azi cand se incearca sa se elimine notiunea de familie ,de tata,mama cand niste descreierati incearca sa -si impuna dezaxatii-sodomitii.

  11. Niciuna! Chiar in strainezia, in linistea familiei, traditia romaneasca e primordiala dar si a tarii in care stai trebuie respectata doar in respectiva tara!

  12. @Ovidiu Bufnilă
    aici ai nimerit-o:”Dacă au nevoie cu adevărat de Dumnezeu, românii îl găsesc sus pe deal. ”
    da,acolo se pun cimitirele,acolo sunt cimitirele!
    „Biserica noastră este întunecoasă,”-pentru ca duce INAINTEA primului cuvant al Domnului;
    esti un materialist legat de LUMEA ASTA!

  13. maxtor Pana si Dumnezeu a ajuns un roman pesedist sau aurist. Cred ca e scarbit de voi ce va dati crestini. Nu degeaba a zis cineva „daca ar vedea Dumnezeu ce gloata i se inchina ar deveni ateu”. Ce.dragobetele e sarbatoare crestina ? Sau taiatul porcului. Sau mersul cu uratul. Habar nu aveti de voi.

  14. Numele acesta de ,,Dragobete” suna ca dracu. Adica urat. Nu i-ar strica o denumire mai frumoasa, cu o rezonanta pe masura semnificatiei acestei sarbatori. Poate ca atunci ar fi mai atractiv.
    Mie cel putin, mi se intorc matele pe dos cand aud: ,,Dragobete”!

  15. In viata daca esti Babuin nu vei avea valoare decat de Babuin, un bufon. Ce credeti ca gandesc americanii cand vad natii altele decat ale lor ca adopta forme culturale de ale lor….nimic altceva decat ca rad de cat de caraghisi pot fi iobagii coloniilor…Idea de a pompa/cu o propanganda super desantzata asa subcultura Haloween, Pop, Rock, HipHop, Barbebeque, Hotdog, Hamburger e clar facuta pt interesele pure comerciale si de dominare ale celui care pompeaza asa maifestari…vanzari de mastti, blugi si alte elemende subculturale si al face pe cel de la celalalt capat al globului sa renunte la identitatea lui, de a fi mandru de sine si de a ajunge sa il venereze pe hegemon…Noi nu putem fi originali cu valoare imitand babuineste asa manifestari super imbecile

  16. gelu Dar folosesti tehnologia pentru ati scrie ineptiile. Rar asa prost de om ca tine

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.