
Statele Unite și Uniunea Europeană au căzut de acord să pună capăt unei dispute pe tema tarifelor americane la oțel și aluminiu impuse de fostul președinte Donald Trump în 2018, eliminând un element de tensiune din relațiile transatlantice și evitând o creștere a tarifelor de retorsiune ale UE.
Conform Reuters, secretarul pentru Comerț, Gina Raimondo, a declarat reporterilor că acordul va menține tarifele americane „Secțiunea 232” de 25% pentru oțel și 10% pentru aluminiu, permițând în același timp „volume limitate” de metale produse în UE în Statele Unite fără taxe vamale.
Decizia elimină o sursă de fricțiune între aliați și le permite acestora să se concentreze pe negocierea unui nou acord comercial global pentru a aborda excesul de capacitate la nivel mondial în ceea ce privește oțelul și aluminiul, concentrat în principal în China, și pentru a reduce emisiile din aceste industrii.
Șeful UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a confirmat acordul, scriind pe Twitter că „am convenit cu SUA să luăm o pauză” în disputa comercială și să lansăm cooperarea privind un viitor acord global privind oțelul și aluminiul. Dombrovskis a declarat că acordul va fi anunțat oficial duminică de Biden și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Oficialii americani nu au precizat volumul de oțel scutit de taxe vamale care va fi permis în Statele Unite în cadrul unui sistem de contingente tarifare convenit cu UE. Surse familiare cu acordul, care au vorbit sub protecția anonimatului, au declarat că volumele anuale de peste 3,3 milioane de tone vor fi supuse taxelor vamale.
Acordul acordă doi ani suplimentari de acces fără taxe vamale peste cotă pentru produsele siderurgice din UE care au obținut excluderi din partea Departamentului Comerțului în ultimul an, au declarat oficiali americani.
Europa exporta anual aproximativ 5 milioane de tone de oțel către Statele Unite înainte de impunerea de către Trump a tarifelor din motive de securitate națională.
Acordul va elimina tarifele de retorsiune ale Europei împotriva produselor americane, inclusiv a whisky-ului bourbon, a motocicletelor Harley-Davidson și a bărcilor cu motor, care urmau să se dubleze la 1 decembrie, au declarat oficialii americani.
Pentru cine produc aia de-i lauzi ca-s cei mai mari …si ce-ar fi cu saracii astorlalti daca aia TREBUIE sa ridice pretul … ?
😀
@Victor Socolovici
Tzutzu ai slipul pe dos! Eu nu laud pe nimeni!Eu am afirmat ca SUA si China sunt cei mai mari producatori din lume,implicit si cei mai mari producatori de bioxid de carbon! Asta numesti tu lauda? Cum naiba se face mai Mishteaux ca tu citesti numai pe dos si te exprimi ca Bula? In articolul de azi(02.11.2021, dl. Marchievici scrie ceva despre ceea ce tu nu ai inteles alateieri! Fii atent cum si ce citesti! Nu uita! Sa fii iubit!
scuze pentru greselile de ortografie!
Lasa mistocareala ,,mishteaux” ! Flecareala de la G7,G20si COP26 e un fel de frectie la picior de lemn!China si SUA sunt cei mai mari producatori din lume! Deci si cei mai mari producatori de… ,,gaze de sera” Stii ca G20 sunt cei care produc 80% din crbonul care incalzeste planeta! La Roma, Biden a facut,,ochi dulci” UE,a redus nitel taxele pe aluminiu si otel! In acest fel a facut,,un pas urias” pentru SUA care va reduce sub genunchiul broastei carobul provenit din turnatoriile de aluminiu si otel! Vazusu matale ca Autralia, India, China si Rusia le facu branci ,la COP 26, SUA privind reducerea efectelor gazului de sera! Desigur ,,Mishteaux” nu vazusi ochii dulci pe care facu Biden alora din UE!
Si nu crezusi nici tu ca discutille de la COP26 si alte summit-uri nu vor aduce decat poveri si mai grele pentru statele mici(in special cele din Europa) privind ,,energia verde”! Sa fii iubit!
@Victor Socolovici …. n-ai intels :
USA dupa ce-a fost OBLIGATA (ca altfel nu poate fi calificata faza) la renutarea blocarii NORDSTREAM2 prin care UE a devenit dependenta energetic de RUSIA si deci nu mai poate face ceva impotriva Rusiei, la comanda american 😀 fara teama de-a rame fara gaze iarna
a mai renutat si la vami, taxe si de facto PROTECTINISM tot in favoarea UE
Deci Victore …cine-a luat bataie (la figurat vorbind) USA de la UE … sau … UE de la USA !
Nu te grabi cu raspunsul pana nu faci si o analiza a urmarilor VIITOARE (2022) a schimbarii de PARADIGMA americano-germana, acum, dupa inceputul la guvernare a partidului lui Schröder (SPD …stiai ca Schroder e inca neamt si inca membru SPD desi director la GAZPROM ?)
Cum vezi tu viitorul in contextul ruso-chinezo-german … vs USA si „iesita-prin-BREXIT” …relativ la POLONIA (ultima parghie americana-n-UE silita
sa treaca de la americanism la europenism … recent !
UE a ajuns un fel de gorobetele SUA! ,,Nu mi-e necaz ca ma batusi, dar de ce-mi dadusi branci? Asta e intrebarea UE catre SUA …pusa de gasca tantii Ursula catre gasca lui Joe!
Cine-a pierdut, cine-a castigat la faza asta „tarifara” … sau latin-antic altfel zis:
CUI BONO ?
(studiind toate co-lateralitatiele SUBTERAN-fiat_money-ECONOMICE 😛 ale actualului „pact” ? 😉 )
Asta e foarte frumos din partea USA … mai ales dupa ce-a cedat … NORDSTREAM2-ului
si se subordoneaza … viitoarei PARADIGME polit-europene a partidului SPD al neamtului Schröder director la GAZPROM !
Ca om cu IQ>145 … nu vad decat ca USA … tiptil-incet renunta la pretentiile de „singura” putere mondiala …si …
ETC.
hehehe
TOTUSI … nu e de ajuns … USA mai are de renuntat la „ceva” pentru a intra in gratiile UE ! Desfiintarea razboiului tarifar ( UNILATERAL acceptata de USA …e doar prima „injosire” la care trebuie sa se pupuna USA dupa cedare in fata NORDSTREAM2 !
Intreb „expertii” de oe COTIDIANUL …:
– La ce mai trebuie sa renunta rusinos-ascuns USA pentru a dobandii o oarecare „liniste interna” 😉 … din partea „famigliilor” din UE ( Macron stie cate ceva … USA a simtit pe pielea ei … de ce UE depinde energetic de … „altii”) !
😛
[multi vad putini pricep !]
Pai UE este o prelungire a SUA in Europa…..
mi-e greata de toate aceste intelegeri care au la baza profitul financiar!
un acord pentru viata sinteti in stare sa faceti???