Donald Trump, aproape de a sparge frontul european

Disputa UE-SUA este ”curată nebunie”

U.S. President Donald Trump (C) walks past French President Emmanuel Macron (L) and German Chancellor Angela Merkel on his way to his spot for a family photo during the NATO summit at their new headquarters in Brussels, Belgium May 25, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst

Statele Unite au venit cu o ofertă aparent surprinzătoare pentru partenerii europeni, după tensiunile create de impunerea tarifelor pentru importurile de aluminiu și oțel și după riposta europeană ce a urmat. La finalul săptămânii trecute, la întâlnirea miniștrilor de Finanțe ai celor mai mari 20 de economii ale lumii, secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, le-a spus reporterilor că președintele Donald Trump le propune europenilor și japonezilor să renunțe total la barierele comerciale, începând cu cele pentru automobile. ”Dacă Europa crede în liberul schimb, suntem gata să semnăm un acord de liber schimb”, a spus Mnuchin, la Buenos Aires.

Spre o UE organizată după principii americane

Oferta președintelui SUA echivalează cu revenirea la Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții, pus la cale de cancelara Angela Merkel și fostul președinte George W. Bush și apoi negociat intens în perioada administrației Obama, un acord pe care Trump l-a respins imediat ce a venit la putere. Există însă o diferență majoră – administrația Trump dorește o negociere rapidă, de pe poziție de forță, cu renuntarea la subsidiile oferite de statele UE anumitor sectoare, cu renunțarea la barierele non-tarifare și, cel mai probabil, cu un sistem de reglementare a litigiilor dintre companii și state favorabil Americii, în care marile corporații să fie cât mai protejate în fața acțiunilor statelor. Cu alte cuvinte, tranșarea rapidă în favoarea corporațiilor americane a opacelor capitole de negociere care au trenat din cauza opoziției europene.

Miza principală a disputei UE-SUA nu ține doar de viitoare relație Europa și America, ci de îngrădirea expansiunii chineze. Acelasi scop îl urmărea si defunctul TTIP negociat de administrația Obama, însă acum Donald Trump dorește ca SUA să fie liderul necontestat al frontului anti-China. Pe termen mediu și lung, asa cum trebuie proiectata această dispută economica, acordurile comerciale se cuantifică nu numai în procente de creștere a PIB-ului și a cifrelor de afaceri, ci și în modificarea pieței muncii, a organizării muncii și, în cele din urmă, a societăților. Or, administrația Trump își dorește o economie europeană organizată după principiile americane ale competitivității, cu un stat al bunăstării redus, cu beneficii și protecție socială minime. Doar în acest fel poate fi contracarată expansiunea economică a Chinei, unde statul bunăstării este cvasiinexistent și costurile aferente protecției sociale tind spre zero.

Reacție la Bruxelles: UE și China trebuie să apere globalizarea

De la Bruxelles lucrurile se văd însă diferit. Comisarul pentru Agricultură, irlandezul Phil Hogan sugerează chiar alierea UE cu China drept singura modalitate de a apara liberul schimb si globalizarea și de a determina conducerea de la Beijing să-și deschidă piețele. ”Să fim cinstiți: după comportamentul lipsit de respect al președintelui Trump față de Germania și Marea Britanie, la ultima lui vizită în Europa, comportament care i-a lăsat perplecși pe cei care iubeau America, nimeni nu mai speră într-o îndreptare a atitudinii lui. Președintele încalcă regulile și standardele bunului simț. Fiecare națiune, indiferent cât de mare este, are nevoie de prieteni și aliați. Până la urmă, Europa a fost cea care a clădit America. SUA au contat mereu pe Europa și viceversa. Este o nebunie curată să testezi aceste legături până dincolo de limită”, a spus Hogan. ”Europa, cu 500 de milioane de oameni uniți, îi va arăta în cele din urmă președintelui Trump că a greșit”.

Același Hogan, reprezentant al unei țări devenită foarte pro-europeană în contextul creat de Brexit și frontiera cu Iralnda de Nord, sugerează și poziția pe care ar trebui să o adopte statele europene mai mici și care depind de afacerile americane. ”Pentru a supraviețui în această furtună comercială, Irlanda trebuie să caute calea de mijloc, susținând contraofensiva măsurilor UE și menținând un dialog deschis cu companiile americane cu sediul la Dublin”.

Trump seamănă discordie între Franța și Germania

Donald Trump pare însă dispus să meargă dincolo de aceste limite ale parteneriatului istoric și să încerce să creeze divergențe în cadrul UE, pentru a slăbi pozițiile europene de negociere. Tactica divide et impera a lui Trump a fost amenințarea cu impunerea unor tarife uriașe pentru importurile de automobile, vizată fiind de departe Germania. ”Germania este înfiorător de îngrijorată de posibilele tarife pentru automobile și este pregătită să ia în calcul negocierile cu SUA, însă Franța adoptă o poziție dură, refuzând să negocieze înainte ca Washingtonul să renunțe la tarifele pentru aluminiu și oțel impuse pe 1 iunie”, scrie publicația economică germană Handelsblatt. Pozițiile din UE sunt total diferite. ”Războiul economic a început”, a decretat ministrul francez de Finanțe, Bruno le Maire. ”Nu putem negocia cu pistolul la tâmplă”. Pe de altă parte, omologul german Olaf Scholz este mult mai rezervat și dorește un acord comercial UE-SUA. Cancelara Merkel, la fel ca si tink tank-ul economic german Ifo se tem de lovitura pe care ar primi-o industria auto germană. Ifo susține că UE ar trebui să ia în calcul oferta SUA, de neacceptat în timpul administrației Obama, arătând că un acord comercial UE-SUA ar duce la o creștere cu 2% a celor două economii.

500 de milioane de europeni îi vor da o lecție lui Trump

De cealaltă parte, comisarul Hogan consideră că Donald Trump încercă să intimdeze UE, iar europenii trebuie să-i răspundă cu aceeași monedă și, mai multl, să ocolească Casa Alba și să negocieze acorduri comerciale cu nivelurile inferioare ale administrației, cu statul profund american care îi este ostil președintelui, sau chiar cu câte un stat american în parte. ”Trebuie să mergem la nivelurile inferioare ale administrației și ale sistemului federal, direct la statele federale, mai degrabă decât să ne bazăm pe Casa Albă”, a spus Hogan. Comisarul irlandez mai atrage atenția că UE trebuie să aibă în vedere și foarte probabila realegere a lui Trump, în 2020. ”Albii din America, ca să vorbim cât se poate de franc, care și-au pierdut slujbele au votat în masă pentru Donald Trump și nu cred că au vreun motiv să-și schimbe opțiunea la viitoarele alegeri”, a spus Hogan. ”Cred că Trump a speculat foarte bine starea de spirit naționalistă”.

Juncker, fără mandat la Washington

Prins între aceste doua tabere create de tactica lui Donald Trump se află președintele Comsiei Europene, Jean-Claude Juncker, care se va deplasa miercuri la Washington pentru a discuta despre actuala dispută comercială, una inițiată mai degrabă pentru a testa reacțiile, câtă vreme exporturile europene de oțel și aluminiu in SUA nu sunt consistente, iar riposta UE a fost de a taxa importurile venite doar din state federale în care electoratul îl susține pe Donald Trump. Conștient că UE trebuie să vorbească pe o singură voce, luxemburghezul Juncker i-a liniștit pe liderii de la Berlin și Paris anunțând că nu-i va face nicio ofertă comercială lui Donald Trump până când marile economii europene nu se vor pune de acord. Cu alte cuvinte, președintele executivului UE merge la Washington fără un mandat clar. ”Este o ocazie de a dedramatiza orice tensiuni potențiale privind comerțul și pentru a deschide un dialog constructiv cu partenerii americani”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei de la Bruxelles. Sunt însă șanse mici pentru o asemenea evoluție a discuțiilor, pentru că aceeași Comisie Europeană a dat companiei americane Google o amendă record de 4,5 miliarde de dolari chiar săptămâna trecută, pentru condițiile impuse producătorilor de telefoane ce folosesc sistemul Android. Reacția lui Trump a venit imediat: ”Ei chiar profită de SUA, însă nu pentru mult timp”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Cine isi mai face de lucru cu Trump? E o pata de cerneala,mai dureaza 2 ani si ceva si dispare de la sine!Daca SUA nu mai sunt COMPETITIVE decat in armament,cine e de vina ?Sa mai dea drumul la un razboi,ca atat stiu americanii…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.