„Începutul unei mari mișcări” în Iran

Protestele din Iran nu sunt decât „începutul unei mari mişcări” care ar putea căpăta o amploare mai mare decât cea din 2009, a apreciat avocata iraniană Shirin Ebadi, laureată a Premiului Nobel pentru pace, într-un interviu publicat de presa italiană.

„Cred că manifestaţiile nu se vor termina prea devreme. Mi se pare că asistăm la începutul unei mari mişcări de protest care poate merge mai departe de valul din 2009. Nu m-ar mira ca aceasta să devină ceva mult mai mare”, a declarat Ebadi, care trăieşte în exil la Londra.

Acestea sunt cele mai importante manifestaţii de la mişcarea de contestare a realegerii fostului preşedinte ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad în 2009, care fusese reprimată cu violenţă de autorităţi.

Acum, cauzele revoltei ar fi înainte de toate economice şi sociale. „În Iran, şi asta nu este ceva nou, există o foarte gravă criză economică.Corupţia în toată ţara este la niveluri înspăimântătoare. Sfârşitul unor sancţiuni legate de acordul asupra programului nuclear cu UE şi SUA în 2015 nu a adus beneficii reale populaţiei, contrar a ceea ce multă lume aştepta. La aceasta se adaugă faptul că Iranul are cheltuieli militare foarte ridicate. Oamenii nu mai tolerează să vadă atâţia bani cheltuiţi pentru aceasta”, a explicat avocata.

„Tinerii sunt cei mai dezamăgiţi”, a mai precizat Shirin Ebadi, invocând şomajul ridicat care îi afectează, corupţia şi „climatul de cenzură care domneşte pe străzi”.

„Situaţia ecnomică şi distanţa înspăimântătoare între bogaţi şi săraci, între cei care se bucură de a avea de toate şi cei care nu pot să aibă sunt la baza protestului. Clivajele sociale nu au făcut decât să se mărească în aceşti ultimi ani şi sunt elemente-cheie pentru a înţelege ceea ce se petrece” în Iran, a afirmat laureata premiului Nobel pentru pace din 2003.

https://www.youtube.com/watch?v=7gxVFEqFfpg

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

4 Comentarii

  1. De 39 de ani auzim placa asta !Acum si de la aceasta „macovei”!Fereasca Dumnezeu sa asistam si la distrugrea Iranului,milioanele de morti din Afranistan si Iran nu sunt de ajuns? Interesanta este exprimarea ” „distanţa înspăimântătoare între bogaţi şi săraci, între cei care se bucură de a avea de toate şi cei care nu pot să aibă sunt la baza protestului”!Aviz escrocilor politici romani!

  2. Cand zici ca demosntrezi pasnic dar ataci bancile si cladirile religioase cu sticle Molotov e de la sine inteles ca cei care demonstreaza in Iran sunt aserviti altor interese dar numai interesulu Iranului si poporului iranian nu.

  3. Iranul are o populație de 81 de milioane de locuitori. Germania tot atâția. La prosperitatea bogăția și salariile nemților mai pune umărul cel puțin o pătrime din UE inclusiv noi, adică peste 100 de milioane de europeni bașca emigranții și tot au destui săraci și nemulțumiți. Iaranienii de care ne apărăm cu rachete, nota bene Vasile Pârvan scrie că dacii sunt popor iranian, cu zeci de ani sancțiuni economice în spate au cică probleme din cauza corupției! Asta se afirma și despre șahinșah când l-au dat jos în 1979. Creatorul actualei Republica islamice și conducătorul Revoluției islamice, revoluție ce a avut o mare susținere populară, a venit din Franța unde traia protejat. Cam la fel cum trăiește în America Fethullah Gülen.

  4. Adica pt care pace a primit asta premiul Nobel?Poate pt pacea pasarici.Dar daca si White Helmets au fost propusi pt Nobel,e clar ce a devenit vestitul premiu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.