Iohannis și referendumul: S-a stabilit!

Reprezentanții societății civile care au  fost la consultările cu președintele Klaus Iohannis au spus că președintele este decis 100% și vom avea referendum. Mai mult, Iohannis s-a decis și asupra întrebării care va fi una simplă, fără elemente tehnice.

Nu a fost o întâlnire pentru stabilirea întrebărilor. Noi avem 3 întrebări, dar acestea nu au fost discutate astăzi (…) Dumnealui a dat mai multe argumente legate de legile justiției, de modul în care se legiferează în justiție.Discuțiile s-au concentrat pe riscurile legate de neîndeplinirea cvorumului, dar aceasta este ultima soluție pentru a opri acest asalt asupra justiției.Nu știm întrebarea președintelui, dar ni s-a spus că va fi o întrebare simplă, foarte clară, fără elemente tehnice și care va îngloba toate elementele legate de justiție”, au spus reprezentanții ONG-urilor.

Am primit această veste bună că se va întâmpla.

Noi ne-am dus să solicităm demararea acestui referendum. Am primit această veste bună că se va întâmpla. (…) În mod cert. Nu aproape, nu posibil, ci va fi în mod cert în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai 2019”, a declarat Elena Ghioc, reprezenta „Inițiativa România“.

Reprezentanții societății civile au mai spus că ”președintele e hotărât” să convoace aceste referendum.

Totodată, Ghioc a afirmat că Inițiativa România a propus trei întrebări, dar nu au discutat la întâlnirea cu președintele forma sau fondul întrebării.

Iohannis a argumentat necesitatea referendumului

Inițiativa România, încă de săptămâna trecută, a propus trei întrebări. Nu le-am discutat azi. Nu a fost o întâlnire în care să dezbatem forma întrebării sau fondul întrebării. Cele trei întrebări pe care noi le-am avansat și le-am propus săptămâna trecută privesc înăsprirea legislației penale, o a doua întrebare care face referire la inițiativa «Fără penali» și o a treia întrebare care face referire la modul în care se legiferează pe legile justiției și pe Codurile penale, noi propunând ca legiferarea să se facă exclusiv în Parlament și doar în acord cu recomandările partenerilor internaționali„, a spus Elena Ghioc.

Potrivit acesteia, președintele Klaus Iohannis a argumentat necesitatea referendumului prin atacurile la independența justiției, lupta anticorupție și valorile statului de drept, iar riscurile care vin cu acest demers și le va asuma.

Sunt argumente pe care le aveam și noi de fapt. A spus că există niște analize, niște studii pe care le-a luat în calcul, că ține cont de toate riscurile și că își asumă acest risc„, a mai declarat reprezentantul asociației.

De asemenea, Ghioc a declarat că au fost organizații civice care și-au exprimat opinia că refrendumul nu ar fi oportun.

80% dintre cei prezenți au fost pentru referendum

Cătălin Teniță, reprezentant al organizației „Geeks of Democracy”, a afirmat că cel puțin 80% dintre cei prezenți la întâlnire au fost pentru organizarea acestui referendum.

Dar majoritatea asociațiilor și reprezentanților, cel puțin 80% au fost pro-referendum considerând că este un ultim mijloc de a opri acest asalt la justiție. În primul rând un referendum cristalizează voința populației într-o privință. Acum nu știm întrebarea președintelui. Ni s-a spus că ar fi o întrebare simplă foarte clară, nu e foarte clar acest lucru dar acea întrebare, sau întrebări care vor fi puse vor fi foarte simple, foarte clare fără elemente extraordinar de tehnice și care să caute să cristalizeze foarte bine voința poporului în raport cu ce se întâmplă în justiție„, a afirmat Cătălin Teniță.

Ce crede lumea în raport cu coaliția de guvernare

El a mai susținut că asociațiile civice vor demara campanii de informare și promovare a referendumului din 26 mai.

Noi ca asociații civice în primul rând vom demara campanii ca lumea să participe la vot, indiferent că e vorba despre europarlamentare sau votul pentru justiție. Deocamdată neștiind întrebarea, nu pot să vă zic că vom demara o campanie pe întrebarea respectivă, dar credem în ideea că un referendum pentru justiție trebuie făcut cât mai repede și măcar pentru a arăta ce crede lumea în raport cu coaliția de guvernare„, a afirmat Teniță.

La întâlnire au participat reprezentanți de la Funky Citizens, Expert Forum, Centrul pentru Resurse Juridice, Inițiativa România, Asociația Decembrie 89, FreedomHouse România, Centrul Român de Politici Europene, Asociația Pro Democrația, Centrul pentru Inovare Publică, Geeks for democracy, #Rezistența, VăDem Just, Active Watch, Consiliul Tineretului din România, Grupul pentru Dialog, Corupția ucide, precum și Emilia Șercan și Mădălina Roșca.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, pentru marţi, la Cotroceni, consultări cu reprezentanţii societăţii civile cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiţie. Anunţul a fost făcut inițial de Elena Calistru, membru al organizaţiei Funky Citizens.

Iohannis, aproape hotărât

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută că este ”aproape hotărât” să organizeze un referendum pe data de 26 mai, când vor avea loc alegerile europarlamentare, şi că alături de echipa de la Cotroceni lucrează foarte intens la acest lucru. Şeful statului a mai spus că îşi doreşte ca poporul român „să spună clar dacă tolerează corupţia sau dacă trebuie să tragem linia şi să spunem atât”.

Ulterior, el a declarat la Sinaia că a început să reevalueze ideea unui referendum pentru „a da românilor votul înapoi”, deoarece numai așa românii pot arăta că nu mai sunt de acord „cu felul în care PSD strică legile justiției”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

26 de Comentarii

  1. Cunoscători ale metodelor torționarilor pușcariilor comuniste ,romanii ,fini in exprimare ,așteapta răbdatori Craciunul de anul acesta pentru a pune și ei la rândul lor câteva intrebari familiei dulapului sas.
    Nu cred că vor fi insotite de colinde deoarece ,ca și in 89 ,se produce o epidemie de alergii specifice manifestate prin urâ de președinti securisti dictatori.
    Alles gutte!

    • A sosit timpul! Mi-era teamă că neamțul se răzgândește. Măcar „infatuații care au susținut Referendumul pentru familie” putem să-i „dăm cu flit” neamțului votând la europarlamentare dar boicotând participarea la referendum. Este varianta care ne-ar spăla obrazul după scuipatul otrăvit împroșcat odată cu declarațiile pline de „toleranță” ale neamțului votat de români să-i reprezinte!

  2. Daca Lenesul avea deja stabilita intrebarea pretioasa,pe care nici macar nu le-a spus-o,de ce i-a mai chemat la „consultari” pe reprezentantii unei oarecare societati civile? Ce mai consultari. RASU’ CURCILOR.Va dati seama pentru ce platim noi lumina astora?

  3. Pe cine reprezinta a esti numiti „societatea civilă” ei nu au nicio legatura cu majoritatea cetatenilor din Romania! Aparutii astia se reprezinta pe ei sau pe sponsorii lor! Hoarda asta chemata la cotroceni crede ca poate chema sau influienta cetateanul sa voteze ce vor ei? Multi cetateni romani ies la referendum doar daca intrebarea e in legatura cu golirea urgent a scaunului de la cotroceni!

  4. S-au adunat sa discute discutii!Credeam si eu ca o sa-i loveasca filoxera si o sa gaseasca intrebarea,dar ea nu se lasa,conform Constitutiei,si tema nu poate fi schimbata!Concret,p’aia care va roade pizma,vreti sa-i dam in cap lu’dragniea,da sau nu?!Ce atata chilotareala consultativa,luati-o direct,ca asta e problema!Ii doare pe astia la basca „independenta justitiei”cand nu sunt in stare sa le respecte pe cele care sunt!Dar suntem „aproape”afectati,sa ne incadram in putintele kaizerului!

  5. Cu referendumul sasul cheltuieste degeaba 20 de milioane de euro din banii romanilor. Eu voi raspunde la intrebare, anuland buletinul de vot.

    • Cel mai tare l-ar durea pe neamț dacă ai boicota. Adică să refuzi buletinul de vot cu întrebarea. Nu este nicio anulare. Din clipa în care semnezi pe tabel și ai pus mâna pe buletinul de vot se numște prezență la vot și este tot ce contează la un referendum. Votând îi faci jocul neamțului.

  6. Simplu cred ca ar fi sa puna fluturasul de salariu /cuponul de pensie al unui magistrat urmate de intrebarea :Vreti si voi? Eventual specifica faptul ca raspunderea profesionala este zero. Raspunsul da arata ca sustineti Justitia. O intrebare pentru „penali” ar putea fi : Judecatorii isi fac legile, nu ar trebui sa va dati voi sanctiunile judiciare ?

  7. Propuneri alternative de întrebare la referendum:

    „Sunteți de acord că apa e udă?”

    DA,
    NU,
    NU ȘTIU,
    MI-E SOMN.

    „Sunteți de acord că roata e rotundă?”

    DA,
    NU,
    PROBABIL,
    „E PUR SI MUOVE”

    • Imeginativa ca ar fi intrebarea: „Sunteți de acord sa dispara pensiile speciale?”

      DA,
      NU,
      NU ȘTIU,
      MI-E SOMN.

      96% vor vota DA

  8. Și bineînțeles că întrebarea va fi o formă rudimentară, simplificată, a următorului enunț:

    „Sunteţi de acord ca cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale şi centrale până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării?”

    Să fie klar că pe Plăvannis I cel Clăpăug îl doare în Șpilhozeni de oameni, de societate, de bunăstare.
    El are doar un singur interes personal și de grup oligarhic infracțional: să-și scoată din competiție, la masa verde, principalul contracandidat!
    Iar tema asta a „anticorupției” e doar o ciorbă searbădă, acră și împuțită, băgată cu anasâna rumânilor de aproape 2 decenii:
    2004 – anticorupție,
    2009 anticorupție,
    2014 – anticorupție,
    2019 iar blestemăția asta populistă ce maschează lupta fratricidă a găștilor de ariviști, ciozvârtari, fripturiși și ciolănarzi.
    Tema anticorupției este doar un vehicul mediatic, o trambulină populist-propagandistică, un laitmotiv obsolet și vetust dar care îi permit Rânjitului de la Hermannstadt „să behăie” pe teme și subiecte atât de dragi lui și camarilei din spatele lui.

    • Vot la europarlamentare și boicot la referendum și „nucleara” se întoarce împotriva neamțului.

    • Ca să aibă neamțul o justificare. Comisia de la Veneția nu agreează referendum odată cu vot de orice fel!

  9. a să punem punctul pe i și umlautul pe ä, ö și ü:
    Tema asta obsoletă și vetustă a anticorupției e aceeași ciorbă searbădă, râncedă și împuțită care le este vârâtă cu anasâna pe gât de vreo 2 decenii.

    Bă, #lasonpi*damăsiidetreabă!

    Cum să te hrănești DOUĂZECI DE ANI cu aceeași ciorbă împuțită, reîncălzită?
    Chiar și caviar Petrossian să fie și tot te scârbești să bagi în tine aceeași și aceeași porcărie!
    #Hy Seek Tear, Kameraden!
    Mai duceți-vă-n MM voastre cu ciorba voastră reîncălzită!
    Dați și voi o buca de pită pe vatră, c-o feliuță de brânzică ș-un fir de ceapă verde! Parol, Monșer!

  10. Hi la vot la vot, la vot, if you don’t, o iei la bot!

    Grăim discuții ca să discutăm vorbe!

    Dar… întrebarea este: dacă vor fi simultan europarlamentare și plebicistu’ lu’ Plăvannis, întrebarea este: dacă evidența prezenței la vot, dintr-o secție de votare oarecare, este asigurată de UN SINGUR OPERATOR SIMPV, cum va putea un cetățean cu opțiunile clare să voteze la europarlamentare și să nu voteze la referendum, protejându-și astfel opțiunea neprezentării ca sancțiune indirectă aplicată referendumului?

    Se preconizează un ABUZ sau NU?

    (pont gratis pentru cei care pot sau vor să saboteze plebicistu’ Plăvanulu’)

    • Tătuță, vor fi două liste diferite de semnături, două buletine de vot și o singură ștampilă. Poți semna doar pe tabelul cu europarlamentare și astfel vei primi doar buletinul de vot cu europarlamentare. Și astfel boicotezi referendumul. Poți chiar afirma că nu poți vota la referendum pentru că nu cunoști limba nației germane și n-ai înțeles întrebarea.

  11. 1. daca ca sef de stat navetist poate continua naveta pe autostrada pitesti-sibiu?
    2. daca poate cere sistarea defrisarilor de padure pe timpul presedentiei sale?
    3. da poate sa-i numeasca ministrii pe vizitatorii de astazi ai societatii civile cu grade: ploitianu, m ceausescu, m not, fl badita, guseth , pirvulescu, ????

    • Căline, singura variantă care-l afectează pe Plăvan este să-i întorci ziarul, ca la alba-neagra, să votezi la europarlamentare și să nu votezi la referendum.

  12. Doamne-Dumnezeule, infractorul mincinos s-a consultat cu slugile procuroarei comuniste anti-Romania Macovei, cu alde Badita, Politeanu sau Guseth si alti sorosisti! Oare asta sa fie „societatea civica”? Si astazi se va consulta cu Danilet si trupa lui de infecti! Doamne, unde a ajuns tara asta sub hotul asta de case!

  13. Ce-i cu adunatura aceea de nobody ? Pe cine reprezinta ei ? Pe mine in nici un caz. Mare circ mare, marca Obersturmbannführer Klaus.
    Pacat de tara asta …

  14. domnilor jurnalisti, putem sa stim si noi cine-I aceasta societate civila si ce a facut ea in ultimii cinci ani ?

  15. Ptiu drace , e foarte hotarat dar nu stie ce sa intrebe ! Dar sa nu ne grabim , ca mintenas ii transmite in plic frau Angela , nu una , ci zece intrebari , una despre mutarea sediului ambasadei si noua , despre Dragnea (ha,ha)!
    N’est-ce pas ? P.S. Pe caraghiosii astia zapaciti i-a chemat asa, la plesneala , ca tot erau prin zona .

  16. Lenesul asta daca nu era atat de fals si de ipocrit, hai mai treaca mearga, dar puturosul-puturos vrea sa stie si toata Romnia Profunda, sanatoasa la minte, cat este de batut in cap. Uita-te ma pe „sticla oglinzii sau a TV” sa te vezi si revezi cat esti de inflexibil si rigid de parca esti o „mumie impaiata”…?! Alo, diaspora, sunteti multumiti de „creatia si alegerea” voastra ?! Lasati-ne in pace, daca tot ati parasit tara, sa ne orinduim viitorul si viata cum dorim noi si cu cine dorim noi, nu cum vreti voi. Vreti iar bestii basiste, protocoale, catuse, temnite, circulare Kiovesi, suferinte inimaginabile indurate de romani, umilinte, batjocura si degringolada din justitie, etc.? Noi nu mai vrem, EXIST cu voi.

  17. Bai baieti mai rasfirati,nu vedeti ca sunteti numai trollisori psdisti.
    ori s-a aprobat bugetul si acum aveti bani?
    Astept injuraturi

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.