Iordache aruncă public o nouă variantă pentru abuzul în serviciu

Preşedintele Comisiei speciale privind Justiţia, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, miercuri, că sunt două variante de lucru cu privire la abuzul în serviciu – stabilirea unui prag şi redefinirea abuzului, respectiv stabilirea unui folos, afirmând că săptămâna viitoare va fi luată o decizie.

„Sunt două variante posibile. Este o variantă care vizează stabilirea unui prag, dar este şi o variantă care vizează stabilirea unui folos. Adică, dacă nu există un folos, nu există un abuz. Sunt cel puţin 16 variante cu diverse modalităţi ale pragului, dar repet, putem lua în calcul (…) şi o reformulare a definiţiei abuzului în serviciu. Este vorba despre decizia Curţii care precizează un folos. În acea redefinire putem discuta despre ce înseamnă un folos însuşit de cel care ar comite un abuz în serviciu”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache.

Florin Iordache a afirmat că parlamentarilor le-a fost transmis şi un studiu comparativ din partea Uniunii Judecătorilor cu privire la abuzul în serviciu.

„Este un studiu comparat cu ţările Uniunii Europene. Uniunea Judecătorilor precizează cele două lucruri pe care vi le-am spus: fie discutăm despre o redefinire a abuzului în serviciu, dacă discutăm despre un folos însuşit de cel care săvârşeşte un abuz, un folos material, fie că discutăm despre stabilirea unui prag material şi despre încălcarea unei legi sau ordonanţe”, a precizat Iordache.

Comisia va lua săptămâna viitoare o decizie cu privire la abuzul în serviciu, dar şi cu privire la Coduri, a precizat Iordache.

„Probabil că săptămâna viitoare (finalizăm raportul-n.r.). În momentul în care vor fi şi colegii din subcomisia civilă, vom discuta în plen. Practic, s-au finalizat lucrările la Codul de procedură penală şi la Codul Civil, dezbaterile au fost finalizate şi săptămâna viitoare putem avea un vot”, a spus Iordache.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Iordachis !!!, daca un politicean fura 365 de oua intrun an este om constit ?, pentruca, nu va putea fi acuzat de 365 de ori, Iordachis, ori furi ”un nou ori un bou” TOT hoti esti !!!, asta-=i manevra voastra … mizerabila si cumparat cu ”o bere si cativa mici, mizerabil.

  2. Sa fiti atenti sa nu dati in partea cealalata! Adica mita sa fie bagata la folos sau folosul sa fie mai grav pedepsit decat mita. Ca lulutzele Lulutzei te baga la folos si daca va serveste unul cu o tigare, o cafea! Bagati dreakului pragul ala odata si nu o mai fu(r)teti dintr-parte in alta! Ce atata tra la la la ca ba beasa hambasadorul, ba ies putzoii in strada, ca securistii, ca soroshistii, ca multinationalele si bancile? Hai sa vedem, publicati? Sau frica de hambasador … ?

  3. Saraca tara, a ajuns pe mana hotilor precum ciordache, dracnea si clica lui, sper ca acum sunteti multumiti ca ati ale spsd-aua care o sa va lase cu mana pe suflet!!!! Astia de la cotidianul, sper ca acum va simtiti bine ca le cantati in struna HOTILOR!!!!! Ce zici nistorescule, misto, hah?

  4. Abuzul in serviciu nu inseamna numai facilitarea ilegala unui tertz a unui avantaj material indiferent de consistenta
    avantajului si cat de generoasa a fost rasplata. Abuzul in serviciu inseamna si refuzul discretionar al unui drept pe
    care functionarul il practica pentru a se simti atotputernic si deasupra legilor. Pedeapsa administrativa ramane pentru
    a doua forma de abuz, chiar daca functionarul respecta termenul de 30 de zile de raspuns la sesizare/solicitare, dar in
    care invoca motive neacoperite juridic sau mai ales daca nu raspunde unor aspecte importante. Pedeapsa penala nu poate
    opera fara un prag/folos, dar acesta trebuie sa fie redus, intrucat indiferent de nivelul pragului, in discutie este o
    incalcare a legii. Doar nivelul pedepsei cu inchisoarea trebuie corelat cu prejudiciul. Un alt aspect, determinanta va
    fi stabilirea nivelului folosului creat tertzului si nu avantajul obtinut pentru sine de functionar, caci acesta poate
    primi spaga in afara institutiei si fara sa fie surprins in flagrant!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.