Iranul, pe un butoi cu pulbere

Update Proteste violente în Iran. Mii de persoane au manifestat sâmbătă, în Iran, pentru a treia zi. Doi protestatari au fost ucişi într-un oraş de provincie.

De asemenea, mulți oameni au fost arestaţi în timpul protestelor față de corupţie şi condiţiile de viață.

Potrivit unor surse oficiale, cele două victime au fost raportate în urma unei demonstrații în localitatea Dorud, aflată în provincia vestică Lorestan.

Guvernatorul provinciei Lorestan a dat vina pe presupuși agenți străini pentru aceste crime. „Nu au existat focuri de armă din partea poliției și a forțelor de securitate. Am găsit dovezi privind implicarea dușmanilor revoluției, grupurile Takfiri (n.a. – denumire folosită pentru militanți sunniți, în special ai organizației teroriste Stat Islamic) și agenți străini, în acest conflict. Protestul din Dorud este ilegal, mai mulți oameni ieșind pe străzi în urma apelurilor din partea unor grupări ostile, rezultând confruntări violente”, a spus Habibollah Khojastehpour.

Acestea sunt primele decese de la izbucnirea valului de proteste, joi, și la răspândirea acestora în toate regiunile din Iran. Este cel mai mare conflict de stradă cu care se confruntă Iranul din 2009, atunci când a fost contestată realegerea președintelui Mahmud Ahmadinejad.

La Teheran şi Karaj, protestatarii au spart geamuri ale instituţiilor de stat.
Sâmbătă, între 50 şi 70 de studenţi au manifestat în faţa Universităţii din Teheran scandând sloganuri politice împotriva puterii, au relatat agenţiile de presă Fars şi Mehr.

Potrivit agenţiei Mehr, ”sloganuri dure au fost lansate împotriva conducătorilor ţării”.

Forţe speciale de poliţie au fost desfăşurate pe un bulevard din apropierea Universităţii.

Imediat după aceasta, sute de studenţi pro-regim s-au strâns în faţa Universităţii, în centrul capitalei iraniene. ”Moarte rebelilor !”, strigau ei, potrivit unor înregistrări video publicate de agenţiile de presă.

Ministrul iranian de Interne, Abdolreza Rahmani Fazli, a avertizat că „persoanele care dăunează proprietății publice, încalcă legea și ordinea și creează neliniște sunt responsabile pentru acțiunile lor și vor plăti un preț mare”.

Demonstranții se declară nemulțumiți în privința dificultăților economice și a faptelor de corupție din țară. Scandările l-au vizat pe liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, precum și conducerea clericală care se află la putere de la revoluția din 1979.

Președintele Hassan Rouhani este de asemenea vizat de proteste, întrucât a fost ales pentru a garanta drepturile la libera exprimare și de întrunire, potrivit manifestanților.

 

 

Manifestaţiile din Iran au încins și relațiile deja deteriorate dintre această țară și SUA.

Iranul a respins sâmbătă declaraţiile ”oportuniste” ale preşedintelui american, Donald Trump, după ce acesta a denunţat atitudinea Teheranului faţă de manifestanţii iranieni care au protestat în această săptămână împotriva puterii şi a dificultăţilor economice cu care se confruntă ţara, relatează AFP.

”Poporul iranian nu acordă nici o importanţă şi nici un credit declaraţiilor oportuniste ale unor responsabili americani şi ale lui Donald Trump”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Bahram Ghassemi, citat de media.

Ghassemi a calificat drept ”înşelător” sprijinul unor responsabili americani faţă de adunările care au avut loc în mai multe oraşe iraniene în ultimele zile.

”Guvernul iranian trebuie să respecte drepturile lor, îndeosebi dreptul de a se exprima. Lumea priveşte”, a declarat Trump pe Twitter, referindu-se la protestatarii iranieni.

https://www.youtube.com/watch?v=U6xzCoIAP_s

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

7 Comentarii

  1. IRANUL NU ESTE ROMANIA. UN STAT UNDE INSTITUTIILE PRINCIPALE SUNT PUTERNICE VA BIRUI INTOTDEAUNA.

  2. San , degeaba „institutiile principale sunt puternice ” daca nu sunt democratice , gandeste la ce a spus gardianul unui anume detinut aratandu-i cat de solide sunt zidurile inchisorii si la raspunsul celebru : ” DA , DAR ELE SUNT PUTREDE ” . Protestele sunt indreptate impotriva coruptiei si conditiilor de viata , DE CE INSISTI SI-TI DORESTI SA TRIUMFE CORUPTIA ? O VREI LEGALIZATA , cum incearca unii si pe aceste meleaguri ?

  3. Eu cred ca chiar sunt la fel Romania si Iranul. Tari cu multe bogatii, dar cu populatii sarace. Sa fie oare conducatorii de vina? La Multi Ani!, dar nu asa…

  4. da , vor si ei dimocrasi ! Ei n-o au pe aia cu caderea din lac in put ?

  5. Acum inteleg de ce ussa le-au salvat pielea vanatorilor de capete isis din Siria; sunt trimisi sa incerce in Iran ce n-au reusit in siria. Nu le-a iesit cu Siria, spera sa le iasa in Iran. Aceleasi texte cu „coruptia” bla-bla servite de agitatorii cia. O sa le iasa ciuciu ca si in Turcia. In Iran de abia au fost alegeri si s-a vazut pe unde sunt tradatorii astia progresisti, scoliti de cia. Va fi ca in Turcia, majoritatea or sa le taie gaturile pe strada nu vor sta sa se uite cum o mana de tradatori incearca sa rastoarne un regim cu legitimitatea alerilor in spate, ca in Romania. Si nici nu dau un rahat pe ce spun ambasadele si comisiile venetiene. :)))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.