Jean Claude Juncker promite investiţii de 300 miliarde de euro şi „bunăstarea” cetăţenilor UE

Jean Claude Juncker a vorbit la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, despre priorităţile şi direcţiile pe care le vor urma politicile Comisiei Europene în următorii 5 ani. Declaraţiile, consemnate de Euractiv, au fost făcute cu câteva minute înainte de votul din Parlament în urma căruia ar urma să fie confirmat drept înlocuitor al lui Jose Manuel Barroso la conducerea Comsiei Europene.

„Comisia Europeană va avea un caracter foarte politic… Voi da socoteală în faţa Parlamentului European”, a spus el în deschidere. Juncker a cerut ca registrul lobby-ului să fie făcut public, „să se ştie clar cine s-a dus şi la cine”.

De asemenea, viitorul preşedinte al Comisiei Europene a cerut analize „mai serioase” privind riscurile organismelor modificate genetic.

El le-a mai cerut liderilor de stat şi de guvern să reziste tentaţiei de a critica deciziile luate la Bruxelles: „Rezistaţi tentaţiei de a critica şi nu uitaţi ce decizie aţi luat la Bruxelles. Dacă aţi spus „Da” la Bruxelles nu spuneţi „Nu” în altă parte; nu spuneţi niciodată că aţi câştigat ceva la Bruxelles şi că alţii au pierdut. Cu toţii avem de câştigat la Bruxelles”.

Juncker, susţinător al economiei sociale

„Piaţa internă trebuie să respecte şi standardele sociale”, a mai spus Juncker, insistând: „Economia este în serviciul oamenilor”. De altfel, Juncker a declarat tranşant că este un susţinător al economiei sociale: „Bunăstarea pentru toţi trebuie să fie obiectivul economiei noastre sociale”.

„Apare un al 29-lea stat între graniţele Europei; unde trăiesc cei care nu au job, care sunt excluşi, care sunt daţi la o parte; eu vreau ca acesta să redevină un stat membru” (Jean Claude Juncker)

„Apare un al 29-lea stat între graniţele Europei; unde trăiesc cei care nu au job, care sunt excluşi, care sunt daţi la o parte; eu vreau ca acesta să redevină un stat membru”, a mai zis el.

„Mi-aş dori ca în toate statele europene să avem venituri minime garantate; cred că serviciile publice trebuie protejate”.

Jean Claude Juncker a mai spus că va apăra dreptul fundamental al liberei circulaţii a lucrătorilor, cu aluzie la problemele întâmpinate de cetăţeni ai noilor state membre.

Investiţii de 300 de miliarde de euro „în următorii ani”

De asemenea, viitorul şef al Comisiei Europene propune un program de investiţii „destinat creşterii competitivităţii şi ocupării”. Concret, el vorbeşte despre investiţii de 300 de miliarde de euro în următorii ani.

Investiţiile ar urma să se facă în bandă largă, în reţele energetice, în transport şi în reţele industriale. De asemenea, a mai spus el, „avem nevoie de investiţii în cercetare, dezvoltare, energii regenerabile”. Juncker a mai cerut ca, înainte de toate, să se aibă în vedere IMM-urile

„UE trebuie să se ocupe de lucrurile mari, nu de lucrurile mărunte din viaţa cetăţenilor… Pactul de Creştere şi Stabilitate nu va fi modificat in ceea ce priveşte citeriile cele mai importante… Europa a promis stabilitate, dar CE a stabilit ca marja de flexibilitate sa poata fi utilizata si pentru a stimula dimensiunea de crestere. Am făcut-o în trecut, o vom face pe viitor şi mai mult”, a mai zis el.

„Să repari un avion în flăcari în timp ce zbori nu este uşor, te mai si arzi. Serăm ca nu va fi nevoie deun alt program de ajustare pe viitor” (Jean Claude Juncker)

Referindu-se la Eurogroup, Juncker a spus: „Să repari un avion în flăcari în timp ce zbori nu este uşor, te mai si arzi. Serăm ca nu va fi nevoie deun alt program de ajustare pe viitor”.

Noul şef al Comisiei Europene a promis că taxele de roaming „vor dispăreea” şi că UE „are pontenţial de a deveni nr. 1 mondial pe piaţa energiei regenrabile”.

În finalul discursului, Juncker s-a mai pronunţat pentru încheierea acordului TTIP Europa-SUA.

„Cele două cele mai mari democraţii au interese în comun”, explică el, precizând că acordul nu se va încheia „cu orice preţ” şi că UE nu va renunţa la cerinţele privind sănătatea sau protecţia datelor. „Reprezentăm un spaţiu al dreptului şi aşa dorim să rămână”.

În context, Juncker a arătat că în cadrul Comisiei va fi numit un comisar care se va ocupa de punerea în aplicare a Cartei drepturilor omului.

Nu va fi nicio extindere în următorii 5 ani

„Nu va exista nici o nouă extindere în următorii cinci ani”, a precizat Juncker în faţa parlamentarilor europeni.

„UE are nevoie să facă o pauză în procesul său de extindere pentru a consolida ceea ce s-a făcut în 28” de state membre, a adăugat el, amintind că 13 ţări au aderat în ultimii zece ani.

„În timpul preşedinţiei mele la Comisie, negocierile în curs vor continua, în special cu Balcanii occidentali, care au nevoie de o perspectivă europeană”, a adăugat el, potrivit Mediafax.

După aderarea Croaţiei în 2013, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Kosovo, Albania şi Bosnia-Herţegovina s-au angajat în negocieri mai mult sau mai puţin avansate cu UE, în timp ce procesul pare să fie într-un punct mort cu Turcia.

Juncker a făcut de asemenea apel la „intensificarea eforturilor de cooperare, de asociere şi de parteneriat” cu ţările din „vecinătatea estică”, precum Ucraina şi Republica Moldova. „Ucrainenii sunt un popor european şi Ucraina are locul său în Europa”, a afirmat el.

Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.