La despărțirea de un OM

Cred că rareori mi-a fost atât de greu să-mi adun gândurile, să mă concentrez ca să pun pe hârtie câteva rânduri… Poate pentru că încă nu mi-am revenit din șocul pe care l-am resimțit aflând că Horia Alexandrescu ne-a părăsit… Nimic din cele câteva rânduri pe care mi le trimitea pe whatsapp — de cele mai multe ori glume amărui, atât de “românești”, sau înregistrări vechi cu artiști dispăruți și mult regretați— nimic nu mă lăsa să ghicesc suferința sau lupta cu un inamic puternic și letal.

Horia a fost un om bun, generos și discret. Avea un simț de observație ascuțit și un instinct nemăsurat în a descoperi talente. De aceea a avut succes cu publicațiile pe care le-a condus și de aceea sunt atât de multi jurnaliști care îl recunosc drept Maestrul care le-a îndrumat primii pași în presă.

Cineva pomenea de călătoriile pe care le-a împărtășit cu Horia. Și eu am făcut parte dintre privilegiații care l-au însoțit din tărâmul celor 1001 de nopți, Sanaa în Yemen, până pe podul St. Michel din Paris — de unde priveam către Luvru și Pont des Arts — sau până în Greenwich Village la New York, când luam masa în restaurantul mafioților, “Portobello”. Și dacă era vorba despre ferestrele atelierelor lui Matisse și Marquet de pe Quai Voltaire la Paris sau de clădirile de pe Brezoianu în drum spre restaurantul Capșa, care era închis și trist, Horia admira și asculta cu aceeași candidă bucurie copilărească poveștile pe care i le istoriseam despre locurile pe care le vizitam.

Un om distins și elegant care încerca sa reînvie fantomele unor înaintași mult admirați: Pamfil Șeicaru de la “Curentul” și Stelian Popescu de la “Universul”. Verbul lui era mai aproape de Stelian Popescu decât de cel al mușcătorului Pamfil Șeicaru, dar sigur și Horia era tăiat din același lemn al pădurilor românești ca și ei.

Acolo unde a plecat Horia Alexandrescu sper ca îmi va păstra un loc pe norul de alături…

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Eugen Mihaescu 67 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Unul cu sufletul curat nu avea cum să se înhaite cu Adrian Sârbu.

  2. Un reporter si ziarist placut de ascultat. Sunt doar cativa in Romania.

  3. Comparatia cu Pamfil Seicaru („Santajul si etajul”) nu mi se pare chiar cea mai fericita …

  4. Dumnezeu să-l ierte! A fost un jurnalist echilibrat, echidistant politic și în slujba adevărului! Succes pentru fata care-i calca pe urme!

  5. ati pomenit de padurile romanesti si ..gurile rele ar putea sa va inytrebe ..”de catre cine si cum taiat” eu personal va multumesc ..ca ati gasit cuvinte de pomenire frumoase si inca prietenesti, ca n breasla asta a voastra s rare…

  6. Nea Mihaescule, Frumoasa metafora cu „norul de alaturi”! Dumnezeu sa-l odihneasca! Mult succes fiicei Anca in munca pe care a inceput-o promitator!

  7. un om intre oameni, modest, intelept, patriot. fiica sa-i duca aspiratiile pe mai departe.

  8. eu as fi mai retinut cu elogiile la adresa lui Horia Alexandrescu. nu e vorba de lipsa de respect aici.
    si Anca Alexandrescu e o persoana controversata, si nu in sensul bun, asta ca sa fiu elegant.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.