Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, vizită în România

Scriitorul Abdulrazak Gurnah, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2021, se află în România în perioada 22 – 25 octombrie, la invitaţia Editurii Litera şi a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT).

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, scriitorul se va întâlni cu publicul din ţara noastră în cadrul a două evenimente.

Marţi, ora 20,30, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (Strada Boteanu nr.1), Abdulrazak Gurnah va dialoga cu redactorii TVR Ioana Bâldea Constantinescu şi Marius Constantinescu.

Accesul este gratuit în baza unei rezervări efectuate pe formularul: https://forms.gle/cnLEWQSocFC8WwiA6.

Vineri, 25 octombrie, la ora 20,00, la Iaşi, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Abdulrazak Gurnah va dialoga cu Cătălin Ştefănescu.

Academia Suedeză i-a acordat lui Abdulrazak Gurnah în 2021 cea mai importantă distincţie literară pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor la intersecţia dintre culturi şi continente” (Motivaţia Juriului Nobel).

Abdulrazak Gurnah s-a născut în Zanzibar în 1948, iar la vârsta de 18 ani a fugit de opresiunea politică şi s-a stabilit în Anglia.

Autor a numeroase povestiri şi eseuri, precum şi a 10 romane, el a scris despre exil, despre momente istorice importante şi rupturi sociale devastatoare. Romanele sale se desfăşoară în spaţiile intime ale familiilor, tovărăşiilor şi prieteniilor: acele spaţii care sunt hrănite de dragoste şi datorie, dar care sunt vulnerabile prin însăşi natura lor.

În anul 2006, a fost ales membru al Royal Society of Literature.

A avut două nominalizări la Booker Prize pentru romanele „Paradis” şi „Pe ţărm”.

Este al cincilea scriitor de origine africană distins cu Premiul Nobel pentru Literatură după Wole Soyinka (Nigeria, 1986), Naghib Mahfuz (Egipt, 1988), Nadine Gordimer (Africa de Sud, 1991), J.M. Coetzee (Africa de Sud, 2003) şi primul de origine tanzaniană.

Cărţile lui Abdulrazak Gurnah – „Paradis” (1994), „Pe ţărm” (2001), „Abandon” (2005) şi „Vieţi în derivă” (2020) – sunt publicate de Editura Litera.

Este al treilea scriitor contemporan distins cu Premiul Nobel pentru Literatură publicat la Editura Litera, după Alice Munro (2013) şi Svetlana Aleksievici (2015).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. „Abdulrazak Gurnah (n. 1948, Zanzibar (acum Tanzania)) este un scriitor britanic născut în Tanzania, cunoscut pentru romanele sale despre efectele colonialismului, experiența refugiaților și strămutarea în lume. A câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2021.”
    Premiul Nobel corupt:
    „În anii din jurul Primului și al Doilea Război Mondial, Premiul Nobel pentru Pace a devenit un far de speranță și, prin campionii săi păcii, a devenit o referință și o inspirație în întreaga lume. Dar pe parcurs, ceva a mers prost. Alfred Nobel a făcut greșeala de a lăsa în sarcina parlamentului norvegian să aleagă membrii comisiei pentru Premiul pentru Pace, care a umplut comisia cu politicieni mai loiali agendei partidului lor politic decât prerogativei premiului Nobel. Drept urmare, câștigătorii sunt adesea rezultatul oportunității politice.”

  2. laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2021?

    -Ana are mere
    -raza la pătrat!

    (baobabul a fost scuturat viguros)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.