După adoptarea în Senat, deputații tot discută amendamente

Legea vaccinării bate pasul pe loc

Mult anunțata lege a vaccinării se lasă așteptată. Deși numărul de decese a ajuns la 45, iar autoritățile se băteau cu pumnii în piept că legea va intra în vigoare pe 1 ianuarie anul acesta, proiectul zace în continuare în sertarele parlamentarilor.

Rujeola este o boală care poate fi estompată numai prin imunizare. Ministerul Sănătății propunea în vara anului trecut ca vaccinarea să devină obligatorie la înscrierea în colectivitate. În caz contrar, părinții, medicii și directorii școlilor care nu respectă prevederile legii riscă să primească avertismente și ulterior amenzi. Din septembrie 2016, când a început epidemia de rujeolă, şi până acum, au fost confirmate 11.000 de cazuri. În România, împotriva rujeolei se administrează trei doze de ser. La nouă luni, la un an şi la cinci ani. În prezent, autorităţile nu pot obliga părinţii să-şi vaccineze copiii. Pentru acest lucru, este nevoie de noua lege.

Vieți salvate

„Fiecare părinte trebuie să aleagă pentru copilul lui. Dar eu sunt de părere ca toți copiii, toți bebelușii care se nasc să fie vaccinați”, spune o mamă care așteaptă pe holurile cabinetului de medicină a familiei. „Adevărul științific spune că în fiecare an sunt salvate două milioane de vieți datorită vaccinării”, explică Nicoleta Tomescu, medic de familie.

În vara anului trecut, fostul ministru al Sănătăţii a pus în dezbatere publică legea vaccinării, care prevede ca la intrarea în colectivitate copiii să fie imunizaţi împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului şi hepatitei B. Doar dacă există contraindicații părintele trebuie să aducă o dovadă de la o viitoare Comisie Judeţeană de Vaccinare. Legea a fost trimisă în Parlament, este adoptată de Senat, iar de câteva luni este în comisie la Camera Deputaţilor.

Să fie obligatoriu. Dar cum?

„A existat un consens pe legea care a venit de la Senat, adică pe obligativitate. Din păcate, între timp, foarte mulți parlamentari din PSD au devenit reticenți la cuvântul obligativitate. Și atunci s-a trecut pe obligativitatea informării„, spune deputatul USR Emanuel Ungureanu. Pe de altă parte, proiectul de lege nu este blocat la Camera Deputaților. Încă nu avem o formă finală. Obligativitatea informării trebuie să fie prevăzută în lege, cine nu se informează poate să fie amendat”, explică Corneliu Florin Buicu, șeful Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Parlamentarii promit că legea va fi adoptată până la finalul acestei sesiuni. În urmă cu o lună, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a explicat că, lunar, aproximativ 20.000 de părinți refuză să își vaccineze copii.

„În aceste condiții, cred că liberul arbitru nu ar trebui să funcționeze, când este vorba de sănătatea copiilor, și o spun cu foarte mare responsabilitate. Cazurile cresc exponențial. În ultima lună, am avut 64 de cazuri noi. Lucrurile vor evolua negativ din acest punct de vedere. Cred că nu mai putem să așteptăm. Va trebui să avem o campanie provaccinare, producătorii vor trebui să aibă campanii prin care să spună cât de benefică este vaccinarea și că aceste vaccinuri nu au efecte negative. Văzând numărul de decese, pot să spun asta (că părinții ar trebui să fie obligați să-și vaccineze copiii -n.r.) cu tărie”, a mai spus Sorina Pintea, în luna februarie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Pariez ca si daca o vor Aproba, NU va functiona niciodata!
    Exemplu: Legea supermarketurilor, nascuta Moarta, aia care Impune Retailerilor să expună la raft 51% produse agroalimentare provenit din lanţul scurt de aprovizionare, adica Produse Romanesti.(de une Legume romanesti Iarna, nu stiu, azi in supermearket 99% dintre Legume sunt de Import, pana si cartofii din Egipt, mere din Polonia, etc!)
    Adoptata de PSD-ALDE cu mare tam-tam in 2016 NU functioneaza nici AZI!
    Sau Legea privind Etichetarea produselor alimentare adoptata de Parlament in 2016, plina de Cerinte aiurea, de aceea NU functioneaza.
    Au fost buna in campania electorala sa se bata in pietul de mandru Roman dl Dragnea de la PSD!Si mai sunt destule!
    A-propos, stie carveva ce mai face Fondul suveran de dezvoltare, ala acre urma sa duuca Milairdele de Euro?!
    NU s-a nascut inca, desi in Programul de campanie din 2016 dl Dragnea l-a PROMIS de la 1 Iulie 2017 iar Premierul Grindeanu a fost DEMIS dupa 6 Luni pe motiv de Fondul suveran!

  2. Daca chiar va preocupa sanatatea populatiei,nu amaratele de gripe si rujeole:interziceti firmelor care colecteaza si gestioneaza substantele periculoase[inclusiv radioactive] sa le arda fara filtru sau sa le arunce in canalizari ;interziceti introducerea otravurilor si eurilor in alimente;interziceti vanzarea pe piata a legumelor si fructerulor tratate cu pesticide si alte substante cancerigeni experimentale;interziceti chemtrailurile in tara;faceti educatie igienico-sanitara in spitale pentru asistente,infirmiere chiar si pentru medici intrucat nu se respecta lucruri elementare impotiva raspandirii bacteriilor si virusilor.Asa va creste imunitatea copiilor si a adultilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.