Sub Lupă Lira Tracă și Taraful lui Orfeu

În zilele de 25-27 octombrie, va avea loc la Polovragi, în județul Gorj, Festivalul Internațional de Cultură și Tradiții „Lira Tracă și Taraful lui Orfeu”. Va fi prima ediție a acestui festival, care are loc grație efortului magistral al unei moștenitoare a… tracilor, pasionata activistă Otilia Magheru, președinta Asociației Europene „TraciaLand” și contribuției admirabile a jurnalistului Miron Manega.

Sprijiniți de polovrăgeni, de primarul Gheorghe Epure, Magheru și Manega au dorit să confere festivalului calitatea de reper anual în calendarul cultural internațional, prin revitalizarea și promovarea muzicii tradiționale, în special a muzicii interpretate la cobză, așa cum a făcut, cu mult înainte de Iisus Hristos, marele zeu al muzicii antice, tracul Orfeu.

Numită, în vremurile romane, liră, cobza, un instrument ancestral, a înfierbântat Balcanii și nordul Greciei, devenind, de-a lungul veacurilor, un instrument european, încărcat de frumusețe. Astăzi, inițiatorii Otilia Magheru și Miron Manega, susținuți de primărie, vor să transforme festivalul de la sfârșitul lui octombrie într-o mișcare de promovare a muzicii vechi și să facă din Polovragi o destinație pentru turiștii din toată lumea.

Activități culturale și artistice vor înobila evenimentul prin ateliere și activități diverse, dintre care amintim: 1. Ateliere de dansuri rustice, populare, meșteșuguri tradiționale și artizanat; 2. Lecții despre tehnicile de interpretare la cobză (liră), degustări de produse locale, oferite de producătorii din zonă; 3. Concerte de muzică tradițională cu artiști cunoscuți.

Se estimează prezența a peste 3000 de vizitatori zilnic, ceea ce a determinat Ministerul Culturii, Consiliul Județean Gorj, Federația Producătorilor de Produse Tradiționale din România și Mitropolia Olteniei să încurajeze accesul turiștilor la cele mai importante obiective turistice. Potrivit jurnalistei Marilena Alexie, primarul Epure își dorește ca Festivalul Lira Tracă să devină „o forță pentru turismul local și o fereastră spre bogăția culturală a Polovragiului”. Cunoscătorii știu că 12 țări europene protejează lira, o consideră un instrument ancestral, demn de a fi promovat ca moștenire culturală tracică și nu greacă, așa cum se spune la Atena. Organizatorii din Gorj sau cei afiliați Gorjului vor să deschidă acest festival pentru a întâmpina un viitor de sute de ani și pentru a trăi ca simbol al bogăției cultural-artistice românești.

Doriți să vă încânte lirele/cobzele de azi ale artiștilor români? Mergeți la Polovragi pe 25, 26 și 27 octombrie; puteți dormi la mânăstire sau la multele pensiuni turistice, deschise în frumosul sat ciobănesc de la poalele Parângului.

Recomanda
Ion Longin Popescu 71 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Doamna Otilia Magheru, președinta Asociației Europene „TraciaLand” (???) „Lira Tracă” trebuia să nu se jeneze și să pună numele corect “Lira Tracă și Flautul lui Orfeu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.