Știre pentru Iohannis și șleahta lui

Merkel anunță că, din 2030, Germania va aloca 2% din PIB pentru cheltuieli militare

Din alocuțiunea rostită la 27 noiembrie, în Bundestag, consacrată bugetului federal pe 2020 de cancelara Angela Merkel, care a dedicat NATO cea mai mare parte, mi-a reținut atenția cu precădere știrea potrivit căreia Germania va atinge „la începutul deceniului 2030” obiectivul Alianței Atlantice de a consacra 2% din PIB cheltuielilor militare. În prezent, acest procent este de 1,37%!

Este o precizare importantă în contextul în care, în ultima vreme, analiștii și experții militari vorbesc adesea despre criza pe care o traversează NATO, îndeosebi după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Alianța Atlantică „este în moarte clinică”, ce a stârnit atâtea valuri printre unii dintre membrii săi.

Pe de altă parte, îndeosebi Donald Trump reproșează Germaniei la „intervale regulate” (după cum remarcă France Presse) că, în pofida excedentelor sale bugetare, nu participă de o manieră corespunzătoare la cheltuielile militare ale NATO.

Evident, aceste ultime precizări ale cancelarei nu sunt pe placul Casei Albe. De altfel, Robert O`Brien, consilier pentru securitate națională al lui Trump, a acordat un interviu cotidianului german „Bild”, publicat chiar în ziua în care Merkel declara cele de mai sus, în care el declara că această cifră de 2% nu reprezintă decât „un prag minim”.

„Ar fi formidabil ca Germania să se afle la înălțimea rolului său de lider mondial. Puterea ei economică este imensă, ea joacă un rol important în lume”, a spus O`Brien. Germania, a cărei „putere economică este imensă”, are „obligația de a investi de o manieră corespunzătoare în apărare, în folosul apărării sale și a celei a aliaților săi”, a comtinuat oficialul de la Casa Albă.

Ajunși aici nu pot să nu aduc în discuție graba cu care Iohannis și șleahta de lingăi autohtoni au alocat 2% din PIB pentru cheltuieli militare, în contextul în care grosul țărilor Vestice din Alianță și, în general, al membrilor ei au planificat riguros un atare fapt, nesubordonându-l unei cereri exprese a lui Trump. Deși mi se pare de prisos, adaug aici că nu contest cumva apartenența României la NATO, ci-mi repugnă stilul heirupist cu care „capii” României în frunte cu Iohannis își arată, chipurile, adeziunea la Alianță, în fapt atitudine clasică de slugoi și pupincuriști înrăiți.

În context, nu pot să nu-mi amintesc o savuroasă istorioară care circula prin ani 1970-1980 referitoare la atitudinea slugarnică a liderilor Bulgariei comuniste față de „țarul roșu ” de la Kremlin. Se spune că, într-o dimineață, trezit fiind după ce era lins cu sârg undeva în spate, el ar fi întrebat:„Iar a venit o delegație bulgară?”

Nu știu dacă episodul este apocrif ori nu, dar îl susține detaliul că, la un moment dat, acei lideri comuniști bulgari ceruseră ca țara lor să devină a nu știu câta republică unională din URSS. Că, azi, liderii de la Sofia au un comportament exemplar și plin de demnitate în Europa, nu pot zice decât bravo lor!

În schimb, îmi pare rău, teribil de rău, dar comportamentul oficialităților române în frunte cu președintele Iohannis de față cu Unchiul Sam îmi amintește bine despre episodul de la Kremlin. E limpede că în spatele atitudinii lui Iohannis stă teama de a nu fi perceput drept „pupilul” Angelei Merkel din motive de origine, lesne de înțeles, dar și din altele, de conjunctură politică, știut fiind că, încă de la preluarea mandatului, președintele Trump are un cui împotriva cancelarei, el acuzând-o frecvent că Germania nu contribuie la cheltuielile Alianței pe măsura potențialului ei economic.Pe urmă, ca să fim drepți, în adoptarea respectivei decizii pe Iohannis l-au secondat niște inși lipsiți, ca și el, de onoare și demnitate, care și-au închipuit, în incultura lor crasă, lipsiți de realism și luciditate, că din postura de slugi își protejează prezentul, viitorul și chiar trecutul politic.

Câtă legătură a avut decizia respectivă cu poporul i s-a spus indirect lui Iohannis chiar în Biroul Oval al Casei Albe, când, după ce s-a lăudat că România a decis să aloce 2% din PIB cheltuielilor militare, gazda l-a întrebat sec : „Dar poporul cum a reacționat?”. Evident, al nostru președinte nu a avut replică, pentru că se știe bine de acum, el nu poate ieși din tiparul mediocrității și al obedienței totale în fața stăpânului.

El și șleahta de pupincuriști au felonia în sânge când e vorba de propriile interese, că despre cele ale poporului nu au auzit nici măcar în poveștile din copilărie, pentru ei lipsa de onoare e un merit !

Dar să revenim de unde am plecat: discursul Angelei Merkel din Bundestag în care, între altele, și-a expus opinia față de afirmația lui Macron și a prezentat propria viziune asupra NATO în lumea de azi, asta în perspectiva summitului prin care, la Londra, pe 3 și 4 decembrie se marchează 70 de ani de la înființarea Alianței Atlantice, dar care summit se anunță tensionat.

Dacă, pentru Macron, în celebrul de acum interviu acordat revistei britanice „The Economist”, NATO este „în moarte cerebrală”, context în care denunța lipsa de coordonare între SUA și Europa, cât și comportamentul unilateral al Turciei în Siria, pentru Merkel, Alianța Atlantică a fost „un zid de apărare în fața războiului”, care a garantat „libertatea și pacea ” de 70 de ani, în parte grație „prietenilor noștri americani”.

Răspunzând întrebării dacă NATO își păstrează în vreun fel utilitatea, Merkel a răspuns: „Da. Este în interesul nostru să păstrăm NATO mai bine decât în Războiul Rece” și a evidențiat contribuția Alianței după sfârșitul Războiului Rece la stabilizarea situației din Balcani sau în conflictul din Afganistan.

„Europa nu se poate apăra singură deocamdată, noi depindem de Alianța Transatlantică. Este important ca noi să acționăm pentru această Alianță și să ne asumăm înainte de toate responsabilități”, a spus ea, în vreme ce Franța pledează pentru dezvoltarea apărării europene.

Trebuie notat că disputa Macron-Merkel privind starea de azi a NATO – în care, în mod surprinzător după mine, cancelara nu ia în seama schimbările istorice radicale intervenite în cei 70 de ani de la înființarea Alianței, întâi de toate prăbușirea sistemului socialist, care era inamicul său nr 1, iar Macron vorbește despre sfidările cu care se confruntă azi aceasta-, a condus părțile la crearea unui comitet de experți care să propună măsuri pentru întărirea procesului politic în NATO ca alianță militară. E o intenție clară de calmare a jocului, dar ce vor stabili acești experți vor aproba SUA, în primul rând, Marea Britanie, Belgia, Italia sau chiar Polonia ori Ungaria? Că depre România lui Iohannis nu vorbim, pentru că el conduce o turmă de oi.

Cât privește delicata problemă a Turciei, considerată țară-cheie a NATO, care a destabilizat Alianța prin intervenția sa nesăbuită în nordul Siriei, făcută cu asentimentul SUA, Merkel a zis că ea „trebuie să rămână membră a NATO”.„Este important pentru Alianță, pe plan geostrategic, ca Turcia să facă parte” din Alianță.

Și Administrația Trump l-a urechiat pe Macron pentru celebra formulă, ambasadoarea SUA pe lângă NATO , Kay Bailey Hutchinson, uitând sau ignorând că, la instalare, Trump a zis că Alianța este „obosită”, nu a mai așteptat summitul de la Londra, declarând că este „în mod ferm în dezacord cu evaluarea NATO făcută de Macron”.

Opinia radicală a lui Macron nu este singulară în Hexagon, fostul ambasador francez în SUA, Gerard Araud, se întreba retoric dacă NATO este în moarte cerebrală și tot el răspundea „Da, dar nu trebuie s-o spunem”… În ce-l privește, președintele francez crede că înaintea reuniunii jubiliare de la Londra trebuia lansată o dezbatere indispensabilă, prin care aceasta trebuia bine pregătită, altfel „va fi un summit la care nu se va întâmpla nimic, ca și cum totul este foarte bine”, după cum spunea un consilier al lui Macron.

În fine, dar nu în ultimul rând, aflu că președintele Turciei, Erdogan, cel de la care a pornit actuala dispută aprinsă din Alianță, a declarat vineri că „Macron și nu NATO este în moarte cerebrală”, afirmație care prefațează cum nu se poate mai expresiv summitul de la Londra.

Sigur, sunt foarte multe de spus despre apropiatul summit, pe care mulți analiști îl consideră ca foarte agitat, dar voi încheia cu un punct de vedere din revista pariziană „Le Point”: „Totul anunță un summit furtunos al NATO, la care fiecare va veni cu propriile pretenții: SUA vor să plătească mai puțin și să păstreze conducerea; germanii vor să plătească mai mult și să câștige influență; iar Franța vrea mai multă autonomie europeană pentru a depinde cât mai puțin de aliați imprevizibili…”

Dar România noastră ce vrea? Nu știm, cum cred că, așa cum demonstrat la atâtea summituri ale NATO și UE, nici Iohannis nu știe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

42 de Comentarii

 1. Rasputinista ENGIE se crede eterna precum TATUCUL Rasputin, respectiv dictatura ei o sa dureze cel putin pana in 2030. Nu cred ca exista o faptura mai hidoasa decat aceasta bolsevica din Republica Volga, poate Nazistul mioritic proaspat reales de catre Securitatea stalinista…

  • Ce bine cã s-au desfiintat scolile ajutatoare! Iar ai fi ramas repetent!

  • Dar va mai exista nato peste zece ani? Stie si batranica ca nu.

 2. DA ARE DREPTATE ,… PESTE 11 ANI ,GERMANIA V-A DA 2% PENTRU INNARMARE , DAR INNARMAREA V-A FII A ARMATEI NATIONALE , NICIDECUM LA NATO..

 3. nu fi idiot monser,1,37 inseamna mai mult decat 2 nostru,inseamna in bani de 4 ori mai mult ca vorbim de piburi diferite,dar de granite la fel de mari de aparat,cu dusmani mai mari ca germania.

  • Nu contează valoarea absoluta ci procentul ! Altfe comparăm Luxemburg cu Germany !

 4. Macar Macron al Frantei are taria unor opinii apropiate de realitate. Ce ar putea declara pt presa Cancelara daca este privita mustrator de Mike Pompeo ! Wind of Change a permis reunificarea Germaniei fara a fi trimise tancurile pe strazi la Berlin. Elitele politice de atunci ale germanilor si-au facut datoria, iar BRD si-a asumat niste angajamente fata de Hegemoni. Cat a costat afacerea , nu stiu ! Dupa cum constatam insa, BRD e singura care a iesit intarita din Razboiul Rece (Parteneriatul nervos ruso-american). Statuia libertatii e in continuare mai importanta decat Luther, iar in numele democratiei liberale se accepta orice : de la constructia de moschei pt « noii germani » pana la 2% pt apararea aliata. Germania se teme doar de Serghei si de Mike. In rest se pare ca are ingaduinta sa fie aroganta peste aliatii vlaguiti din Est si sa ocupe pietele pana la Prut ! In cazul Turciei e mai complicat jocul geopolitic dintre cowboy si muscali. Deocamdata stim ca sultanul Erdog,avand info la timp( de la Serghei si din interiorul aliantei), a reusit sa-i surprinda pe generalii care-l doreau prins…Dintotdeauna Reichurile au fost partenere cu Osmanii, in defavoarea Crestinatatii bizantine…Recent am vazut un documentar bine realizat pe Arte https://www.arte.tv/en/videos/078148-000-A/from-atatuerk-to-erdogan/…Despre pasa Hassanis e dificil de apreciat: nu stiu cat e fatalism, cat fictiune politica, cat e realpolitik! Natiunea romaneasca are insa de-a face cu multi uzurpatori.

 5. Pai bineinteles, babeta plagiaza dupa „clasici in viata” ! Ia sa vedeti, cum va trimite Iohannis la somaj 100000 de romani, cum si Merkel, ca sa nu ramina mai prejos, va face la fel cu un milion de nemti ! Si, daca miine Iohannis va renunta la Mercedes pentru Logan, sigur a doua zi coana Angelica se va trambala in Dacie „papuc” ! (ps : domnule Constantin, mai usor cu atita stima pentru castraveciorii de la sud de Dunare ! Moravurile au ramas aceleasi si la ei, ca si la noi, doar stapinii s-au schimbat …)

 6. Rezulta clar ca tot prostii de romani trebuie sa plateasca ca sa apere occidentul civilizat de invazia hoardelor rusesti! Ce primeste in schimb romanii? Pe Johannis care e mandru ca e roman mai ales de 1 Decembrie!

  • Nici macar pe joianis, doar sepcutza de la americani! Sa-l vezi ce sta cu laba la piept!

  • @fanebabanu
   „Ce primeste in schimb romanii?” (invata sa scrii corect romaneste inainte sa iti dai cu parerea…)

   De pilda, printre altele, primesc dreptul de rezidenta si munca in statele pe care le injurati voi pe-aici. Pe posturi mai bine platite decat in Romania. 4 milioane de romani, pentru care in Romania nici nu s-ar gasi suficiente locuri de munca. Doar banii trimisi in fiecare an din strainatate sunt, nominal, mai multi decat 2% din PIB-ul Romaniei…
   Chiar si pentru cei care nu au nicio legatura cu emigratia, faptul de a face parte din NATO si UE (cele doua sunt legate) e un avantaj pe care alti est-europeni nu il au: copiii romanilor vor face parte din partea prospera a lumii si vor putea lucra unde doresc – ceea ce un tanar din Belarus sau Ukraina nu va putea, desi poate isi va dori…

   Intrarea in NATO si UE a fost cea mai buna afacere ECONOMICA facuta de Romania vreodata in istorie.
   Ca sunt indivizi care nu constientizeaza si nu profita de acest fapt, asta nu e nicio problema: copiii acestora vor beneficia – si asta e tot ceea ce conteaza.

   Iar Germania nu aloca 2% din cauza garantiilor pe care le-a oferit Rusiei inainte de reunificare. Cred ca nici restul statelor UE nu isi doresc o reinarmare a Germaniei…

 7. Dl. Dumitru Constantin este Strigatul Neputintei in Desert al lui Moise cind frustrat de Indaratnicia poporului sau a fost nevoit sa faca Omor. Romanii sint in Desert ca o Turma fara Cioban iar cainii de paza sint de fapt o haita de lupi fericiti sa tolereze ciobani de ocazie hraniti de mioare chiaune. Romania este ca Vasul cu oi care s-a raturnat la Midia.
  Daca nu se vor gasi Barbati de Stat sa apuce taurul de coarne si sa spinzure tradatorii si cozile de topor romanii vor sfirsi curind ca mioarele de pe acel vas cu un comandant marioneta, care avea ca unic scop incasarea unei Polite de Asigurare Grase. Securitatea nu se poate reforma, la fel cum nu se poate reforma nici PCR indiferent de nume.
  Degeaba behaie mioarele la portile Cotrocenilor „Iesi afara Javra Ordianara”. Cit timp la usa poporenilor „procurorii” se aud tot timpul racnind „Deschideti, Securitatea” si mioarele se supun jurind cu mina pe Biblie pe capota IMS-ului poporului ca l-au votat pe Basescu nu va fi decit Saracie si Disperare in perimetrul mioritic. Iohannis este Basescu II si – am mai spus-o – este Anticristul lafait pe Tronul Tarii Romanesti !

 8. „Germania va atinge „la începutul deceniului 2030” obiectivul Alianței Atlantice de a consacra 2% din PIB cheltuielilor militare. În prezent, acest procent este de 1,37%!” Ce sa-i faci, nemtii sunt mai saraci ca romanii, ei nu-si pot permite 2% din PIB! Sau nu au un dobitoc mincinos, o sluga pe post de presedinte?

  • Cred ca varianta a doua e mai potrivita! Ei nu au o sluga pe post de presedinte, ei nu au un tradator al intereselor nationale ca presedinte!

 9. Așa arată Europa cu ‘două viteze’, România fiind ‘prosperă’ își permite să devanseze Germania, al cărei PIB este ‘firav’, abia în 2030 îsi va reveni; armia română va avea cel mai mare ‘morman de fiare vechi’, pentru a cita ‘un clasic în viață’, coroborat cu plata în avans a unei tranșe pentru niște F16(upgradate), toate acestea pentru …?!

 10. Stimate domnule Constantin,citez din Mediafax in 2017: „Dragnea îl contrazice pe Iohannis: 2% pentru apărare e prins în buget. Nu e risc pentru siguranţa naţională”
  DRAGNEA: În al treilea an de guvernare PSD-ALDE, bugetul are 2% din PIB pentru apărare(Bursa aprilie 2019)
  alta : http://www.ziare.com/liviu-dragnea/psd/dragnea-a-ajuns-in-sua-i-a-spus-consilierului-pentru-securitate-al-lui-trump-ca-guvernul-aloca-2-la-suta-pentru-aparare-1450592
  PS: Domnule Constantin,nu mai e campanie electorala,daca n-ati aflat!!:)))

 11. Iohannis ESTE VOTAT 70% de prostime, asa ca COCU MIC !
  Romanii au respectat ÎNTODEAUNA pe cel care i-a altoit cu biciul, pe cei care i-au mintit si batjocorit, pe cei ce erau si sunt slugi la portile marilor puteri !
  Pe cei care bine i-au facut, românii i-au tradat si ucisi miseleste !
  Astia suntem, asa ca CIOCU MIC !

  • Caracterizare perfecta a natiei! Iar expresia CIOCU MIC am mai auzit-o la pedelisti!

 12. Pai, dvs stiti CAT reprezinta 2% din PIBul Germaniei???!!!!

  In 2019, PIBul estimat al Germaniei va fi de 4000 MILIARDE Dolari!
  Iar 2% ar insemna 80 MILIARDE Dolari!!!
  Azi, Germania contribuie cu 1,36% din PIB, insemnand 54 Miliarde Dolari!
  https://www.hotnews.ro/stiri-defense-23290366-germania-majora-cheltuielile-pentru-aparare-1-5-din-pib-pana-2024.htm

  Stiti cat e PIBul Romaniei?!
  In 2019 PIBul estimat al Romaniei va fi ~ 240 Miliarde Dolari!
  Iar 2% ar insemna 4,8 Miliarde Dolari!

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_%C8%9B%C4%83rilor_%C3%AEn_func%C8%9Bie_de_PIB_(nominal)

  NU ma mir ca NU folositi astfel de CIFRE relevante!!!!!!!!!!

 13. Germania nu poate ,noi putem,nato și ne lăudăm precum Johannis !
  Dar de creșterea nivelului de trai al romanilor, nu-l doare capul!
  Johannis sluga lui Merkel!
  Numai PSD si ALDE se ocupa de creșterea nivelului de trai al romanilor,de aceea au trebuit schimbați,Pentru a veni slugile la guvernare!

 14. @Lili:tot armamentul modern,inclusiv AKM-ul,avionul invizibil,rachetele, etc., se bazeaza pe inventiile militare germane!Daca Germania reia inarmarea ,e vai si amar de oricine ii se va opune..
  Merkel l-a trimis la baie pe Trump cu 2030 care asa cum rupe lantul astazi impotriva Chinei,rupea lantul acum 20 de ani impotriva Germaniei si Japoniei..Germania nu mai are chef de razboaie pentru inca 100 de ani..
  Astia chiar ne iau de fraieri,au ramas la documentarele revistei Lumea de acum 40-50 de ani!Ghinion,informatia astazi e la indemana oricui,mai mult decat a jurnalistilorsi postacilor platiti de partide
  Important este sa te intereseze..la fel ca religia,civilizatia umana are 10.000 de ani de realizari impresionante,scriere,cunostiinte matematice si astronomice,etc ,religia dominanta are 2000 de ani,deci ce ne facem cu dogmele..
  A propos, teorema lui „Pitagora”e mult mai veche decat grecul matematician,o utilizau si sumerienii :))

 15. can e in paguba tarii si profitul hitleristilor straini, nu exista limita, pana la absurd, cat de „cinstit” se da tataru de bukres. Ex acum la hanbal, au distrus ekipa tarii, ca tatarimea de bukres pa „functii”, interzic „doping” ce la alte tari nici nu se pomenesc ca exista.

  Pai toata medaliile pa care, de ex norvegia hitlerista le are, sunt furate pa doping cu astma si alte chachaturi, car la altii sunt interzise, le hitleristy sunt permise.

  Cata vremea tatarimea de bukres va sta pa „functii” din rau se va merge spre si mai rau, asa cum vand scursurile astea subhumane tara de 40 de ani.

 16. Nu taticule, Germania are pact secret cu Russia pentru retragerea trupelor sovietice de pe terotoriul Germaniei! Adica, timp de 30 de ani sa nu se inarmeze. Credeti ca rusii au fost asa de prosti ca sa-si retraga trupele si permita reunificarea Germaniei fara ca Germania sa nu semneze asemenea pact? Poate sa tipe Trump cat o vrea, Germania o sa respecte pactul cu Russia! Aia cu sanctiunile economice asupra Rusiei e o vrajeala de adormit prostii din Europa de Est! Cand s-a trezit Macrou ca ramane izolat, a spus ca vrea relatii economice cu Russia!

 17. NEMERNICIA prapadeste ROMANIA. au scos capul jivine de muscalizati.In primul razbot ROMINIA,cat era, a fost ciuca bataii,Ne-au calcat in PICERE,cati au vrut,ungurii,bulgarii,nemtii,ne-au furat rusii de tezaur. Al doilea razboi ne-a prins cu izmenele in vine,cu bocancii cu talpi de carton,sovieticii ne-au facut muci,distrugand 2 armate in 8 ore.Am pierdut total 3 milioane de suflete Acuma dl putin zice ca ne face una cu BALARIA ,in circa 30 de minute. ESTE DOMN.e de ajuns 3 minute. Si cozi de topot zic ca uite franta nu da bani ca noi,cine rahatilor FRANTA CARE E PUTERE NUCLEARA.?

 18. HAITE MARI DE JAVRE apar pe for in preziua ZILEI NATIONALE A ROMANIAI cand intelegem ca avem de aparat a treia tara din europa ca marime si frumusete combinate dupa italia si franta

 19. @Ion: Ioane, nu mai posta prostii, Dragnea a DECLARAT ca PSD a DECIS sa Aloce 2% pentru Aparare, uite:

  10 Martie 2018, la Congresul PSD: „L. Dragnea a vorbit și despre priorităţile partidului în domeniul relaţiilor externe ale României. În discursul susţinut la Congresul PSD, Dragnea a amintit că alţii „se laudă” în vizitele externe cu alocarea a 2% pentru Apărare, deşi PSD a luat această măsură.

  „NOI am DECIS alocarea a 2% pentru Apărare. Noi nu vrem ca aceşti 2% să plece din România. Cred că trebuie ca echipamentele militare să se producă în România. E vorba despre Miliarde de euro. Vom întări parteneriatul strategic cu SUA, dezvoltând puternic şi componenta economică.”
  https://www.antena3.ro/politica/liviu-dragnea-la-congresul-psd-e-un-moment-dorit-459162.html

 20. @lyly CETIND elucubratiile jignitosare de pe for la adresa ROMMANIEI,tara mea de vis, ajung sa invoc o butada tot mai actuala=romania e o tara frumoasa,pacat ca este locuita.

 21. Ufffff! Iar experimente.ro! Iar compara paharul din sticla cu elefantul trompetist pupatoro-executant! Chiar nu observati toti comentatorii de aici ca toti elefantii calca paharele in picioare? Sunt atatia ani de chin de cand s-au acceptat fara referendumuri toate mizeriile traite de romani si de tara! Chiar nu observati ca nu se vrea schimbat nimic din planul experimental pe Romania? E complicitate pe toate planurile si in toate domeniile din tara! Asta o spun de cand a cazut ceausescu si nu credea nimeni! Apropo de merkelita si nemturia, voi cititi din online si stiti putin fata de cate vad eu cand sunt pe drumurile strainatatii! Dar, unde e mai bine ca in casa ta? Sunt enorm de multi cetateni romani care ar vrea sa revina acasa, in casa in care au trait pana a fi alungati de nedemnitari! Ce gasec bun in Romania ca sa se intoarca? Un Catu,un sica mandolina,un dezbinator,unii arestati cu sau fara dovezi reale, fabrici de dosare ca infractori,sa se intoarca ca sa umble pe strazi la mitinguri ca cersetorii care jicnesc,haituiesc,urla si urasc semenii in piata victoriei? Ghiciti?

 22. Ehei, pana in 2030 UE si NATO s-ar putea sa fie oale si ulcele. Numai noi, cu mucii pe piept suntem in stare sa amanetam viitorul pentru tot felul de idiotenii. Cand o sa fie lupta mai in toi o sa ne prindem ca rusii si germanii sunt defapt intr-o mare iubire iar ‘ricanii o sa si-o ia peste bot de la chinezi. Si uite asa iar vom cadea intre barcute, ca de obicei!

 23. Germania are cu ce se apara. Are o industrie moderna proprie de aparare,PIB-ul cat casa fata de Romania si nu are granita cu Rusia. Deci Germania poate sa amane cresterea pana la 2% din PIB, pentu ca si 1% inseamna cu mult mai mult decat efortul Romaniei sau alt stat subdezvoltat.

 24. @ parere de bicefal,pacat ca ambele capatani sint stil dovleac.Ce n-ai vrea tu sa fi de calibrul unora ca sica sau chitu care au ANVERGURA ,nu dau din gura ca o baba beata-n shant

 25. scoateti capul din kr,inscrieti-va la o excursie ieftina facuta de popi si vizitati bisericile si manastirile ROMANIEI. Inghesuiti-va cate 7-8 saracii intr-o dacie logan si vizitati iasi, cluj, sinaia, maramuras, delta, sapantza,marasesti,casa poporului. Veti intelege ce aveti de aparat.Nevazand la viata voastra decat luleaua si mitilicul,sinteti si prosti si rai.

 26. @bravo gherase Germania are pibul de 12 ori cat al romaniei,1,37 al ei inseamna ca se inarmeaza de 10 ori cat rominia,sI mai tine cont ca isi produce singuraarmamentul,deci mai bine si mai ieftin

 27. in Romania sunt sute de milioane de euro pentru avioane.rachete.corvete.transportoare,etc ,cat si pentru miile de migranti ce i se REPARTIZEAZA de germania( in schimb refuza sa plateasca datoria de 20 miliarde euro)!
  acum decoratul de M.Ap.N ca fiind cel mai cel ,,erou,,al armatei ,condamna guvernul pe care l-a dat jos impreuna cu ,,monstruasa colitie,,de lichele- NU sunt bani de pensii( pt. oamenii care au muncit zeci de ani si au platit sumele impuse de stat) si salarii ! 2020 in romania si 2030 in germania !!

 28. „Merkel anunță că, din 2030, Germania va aloca 2% din PIB pentru cheltuieli militare”
  – I-auzi, muica, … din 2030 ! Noi, destepti, ca oile inecate, o facuram mai degraba !
  Cum se vede treaba, suntem mai destepti chiar si decat oile inecate !

 29. Presedintelnu stie ce va fi la summitul NATO ? Nici nu are nevoie fiindca o sa-i spuna Angie ce trebuie sa faca si el va face.

 30. @NIR: Stai linistit, 2% pentru Aparare, dar „decat” pe hartiile PSD!
  FIX ca cele 9 Spitale supermoderne PROMISE, FIX ca Autostrazile promise, FIX ca Miile de Scoli si Gradinite Moderne PROMISE pe hartiile PSD, FIX ca aici:
  https://partidulpromite.ro/category/promisiuni-electorale/partidul-social-democrat/

  Uite cat a CHELTUIT Romania pe 2019 pentru Aparare:
  „Bugetul de Apărare la 8 luni: TOTAL 1%/PIB, din care 0,2%/PIB sunt pentru INZESTRARE.
  Bugetul Apărării în 2019 e 18,2 Miliarde lei, cu posibilitatea încheierii de credite de angajament până la concuremța sumei de 30,3 miliarde lei.
  Până la 31 august, MapN a Cheltuit 1/2 din Bugetul alocat, însă Plata Facturilor de achiziție tehnică militară are o valoare totală de NUMAI 2,4 miliarde lei- cam 10% din cei 2% Alocați TEORETIC Apărării.

  Potrivit estimărilor NATO, România a RATAT în 2017 și 2018 ținta de 2% Cheltuieli pentru Apărare.

  Scurtă descriere a structurii Cheltuielilor MapN: Totalul Plăților efectuate de MapN până la 31.08.2019 e 9,89 miliarde lei, din care 7,46 miliarde Cheltuieli CURENTE și 2,42 miliarde Cheltuieli de Achiziții de tehnică militară și plata TVA aferent.

  Grosul Cheltuielilor CURENTE îl reprezintă Cheltuielile de PERSONAL(3,88 miliarde lei) și cheltuielile de asistență socială, 2,35 miliarde(în principal, PENSII).

  MapN a mai Achitat Facturi reprezentând Bunuri și Servicii în Sumă totală de 565 milioane lei, alte 563 milioane alocate Drepturilor bănești cuvenite personalului din unităţile militare finanţate pentru activităţi medicale, culturale, sportive, învăţământ superior militar.”
  https://cursdeguvernare.ro/bugetul-de-aparare-la-8-luni-1-din-pib-din-care-02-din-pib-sunt-pentru-inzestrare.html

 31. Doar neamul ei de mana a doua o crede. Se uita gales la ea ca la matusica ajunsa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.