Ministrul de Externe merge la Cotroceni dacă îl lasă premierul

 Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, va răspunde invitaţiei la Cotroceni, făcute de şeful statului dacă preşedintele Klaus Iohannis o sună pe Viorica Dăncilă. Şeful diplomaţilor a fost chemat la o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, după cum arăta invitaţia făcută publică pe site-ul Preşedinţiei. 
Iniţial, Teodor Meleşcanu confirmase prezenţa la întrevedere, însă se pare că s-a răzgândit după reacţiile virulente ale premierului şi ale liderului PSD.

Întrevederea dintre preşedintele României şi şeful diplomaţiei româneşti ar fi trebuit să aibă loc marţi, la ora 11.00. Cel mai probabil, subiectul principal de discuţie ar fi fost mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că îl va invita pe Meleşcanu la Cotroceni pentru a explica raţiunea din spatele deciziei MAE de a bloca o declaraţie comună a UE de condamnare a mutării ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Preşedintele a amai afirmat încă o dată că o astfel de decizie nu poate fi luată fără acordul său.

„În ceea ce priveşte cea mai recentă speţă, declaraţia care a fost pregătită de Serviciul de Acţiune Externă al UE, o să îl chem pe ministrul de Externe, ca să îmi explice ce şi cum s-a discutat şi care a fost motivaţia pentru măsura care s-a luat. În privinţa mutării ambasadei nu s-a făcut absolut niciun pas, în nicio direcţie. Ambasada nu poate fi mutată fără acordul meu. Punct! Indiferent cine ce spune„, a declarat Iohannis.

Reacţia premierului  la anunţul Cotroceniului nu s-a lăsat aşteptată.  Viorica Dăncilă susţine că un ministru nu poate fi convocat fără acordul premierului.
Domnul preşedinte trebuie să vorbească cu prim-ministrul. Într-un guvern, ca să chemi un ministru, trebuie să vorbeşti cu prim-ministrul. Asta este regula care trebuie respectată de toată lumea aşa cum şi eu respect regulile preşedintelui. Domnul Meleşcanu a vorbit cu prim-ministrul şi bineînţeles că dacă îşi va da acordul prim-ministrul va merge. Eu nu pot să îmi dau acordul pe ceva, dacă nu sunt întrebată”, a declarat Dăncilă.
Şi liderul PSD Liviu Dragnea crede că un ministru nu poate fi convocat la Cotroceni decât cu acordul premierului.„Este o decizie pe care o va lua dna prim ministru, după o discuție cu dl Meleșcanu, dar aici vreau să spun două lucruri. La singura întâlnire pe care am avut-o la Cotroceni, s-a convenit că președintele nu convoacă și nu cere miniștrilor să vină la Cotroceni. (…) Acest lucru nu s-a respectat niciodată. Va decide dna prim ministru ce se întâmplă, pentru că nu președintele conduce Guvernul”, a spus Dragnea.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

35 de Comentarii

  1. De cand mama ma-si un ministru se subordoneaza presdintelui. Daca se duce la Cotroceni fara aprobarea sefului nemijlocit , adicatele primului ministru , trebuie sa-si faca valiza si sa plece in Madagascar fiindca il asteapta mazare la un gratar!

    • De cand presedintele numeste guvernul, de asta ministrii depun juramantul in fata presedintelui si nu a Parlamentului! Premierul fara acordul presedintelui nu poate revoca si numii noi ministrii.

    • Iohanu n-a aflat că, în Constituția României, se spune:
      ART. 91
      Atributii in domeniul politicii externe
      (1) Presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil. Celelalte tratate si acorduri internationale se incheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
      (2) Presedintele, la propunerea Guvernului, acreditează si recheamă reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aprobă infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
      Prin urmare, Guvernul României negociază tratate, propune reprezentanții diplomatici, pe care Președintele îi acreditează. România nu este republică prezidențială, ci parlamentară.

    • Păi dacă are același tip de consilieri, nu ți se pare firesc ca și actualul președinte să se comporte ca cel dinaintea lui!

    • Păi asta și urmărește neamțul! Să se ajungă iar la el, măcar cu o remaniere, și să înceapă să facă pe nebunul!

    • I-auzi ba, ce spune Veorica, lumina Estului: „Domnul preşedinte trebuie să vorbească cu prim-ministrul. Într-un guvern, ca să chemi un ministru, trebuie să vorbeşti cu prim-ministrul. Asta este regula care trebuie respectată de toată lumea aşa cum şi eu respect regulile preşedintelui.” Veorico, ai respectat o pilula! Veorico, ia-ntreaba-l pe condamnatul penal Dragnea, el cand a afirmat ca „am hotarat mutarea ambasadei la Ierusalim”, s-a consultat cu TITULARUL POLITICII EXTERNE CARE ESTE PRESEDINTELE? Sau e de la caz la caz, Premierul trebuie intrebat la orice rahat, dar Presedintele nu? Le-a dat nas Presedintele si codobaturile penale si-au luat nasul la purtare!

  2. Corect Dancila ! Intrebarea este : de ce procedeaza asa si actualul Presedinte, ca si ala dinaintea lui ? ( vezi „guvernul ” Boc ! )
    PS- Vorbesc ca principiu, nu ma refer la speta din articol !

    • Iohannis procedeaza asa pentru ca ii da dreptul Constitutia. Constitutia ii da dreptul lui Iohannis sa se duca neanuntat la guvern, sa se puna in capul mesei si o sa o trimita pe Vasilica la coltul mesei, in timp ce el, presedintele, conduce sedinta de guvern la care participa. Greu cu Constitutia democratica pentru unii ca tine si pesedeii de Teleorman, ca nu sunt toti pesedistii fara coloana vertebrala, educati in spiritul comunist „sa traiti,sefu” care cer voie si sa se duca la toaleta!

    • @vasilica si tichia de margaritar
      Președintele stă în capu’ la masă, dar nu hotărăște nimic. Este musafir. Aa, poate deschide gura pentru propuneri, dar atât. Dacă nu-i place, să se mute la altă masă. Băsescu obișnuia să meargă la Cireșica, unde avea lăutarii lui.

    • Vasilica cu tichia, cine ți-a povestit, te-a păcălit. Doar Trump este și șeful executivului. În Constituția României cele 3 puteri separate din stat se controlează reciproc.

  3. Cred că Johannis s-a hotărît ,in sfârșit, să discute numai cu persoane responsabile, ajunse la deplina maturitate emoțională.

    • Degeaba. Meleșcanu nu vine decât cu acordul lui Mam Mare.

    • De ce? S-a hotarat sa se intoarca la scoala generala ca sa isi completeze lipsa de educatie?

  4. tehnic vorbind, premierul are dreptate! pe speta in cauza, normal ar fi fost ca premierul si ministrul de externe sa ceara audienta la presedinte! daca premierul si ministrul de externe nu au cerut audienta la presedinte, atunci presedintele trebuia sa-i cheme la Cotroceni pe amandoi! daca refuza, atunci presedintele poate solicita demisia premierului! e simplu!

    • Neamțu’ poate să solicite și demisia lui Nethaniahu! Numai că, este ca un lătrat la lună! N-are nicio consecință.

    • Presedintele poate sa solicite tot cei trece prin cap,Prim-ministrul conduce Guvernul care guverneaza tzara,el poarta raspunderea acestei guvernari si tot el este seful ministrilor.Asa ca tov.pres.ar trebui mai incet cu pianul… ca si asa a facut Romania de ras.Cica vrea NATO,se dadu mare pe la Casa Alba,parca zicea ca vrea si mai multe trupe NATO pentru aparare,dar cand sa sustzina partenerul strategic,sau macar sa faca ciocu’ mic intr-o situatie deja derulata (Israelul si-a mutat capitala fara discutii,iar SUA si-a mutat acolo ambasada…fara acordul lui Iohannis,ca sa vezi) si in cazul in care Romania este in necesitatea de a evita sa cada la mijloc in disputa actuala intre UE si USA, el in schimb s-a gandit, in bezna lui, sa faca tambalau si circ ca sa fie mai degraba pe placul lui Merkel,Soros… si Putin.

    • Tiaso, Iohannis este mai mult neamț decât român. Este loial nemților. Ce-ai fi vrut să aleagă între USA și Germania!

    • @Pixelul albastru,corect zici.Dar bine ca mai exista si altii care sunt mai cu picioarele pe pamant romanesc si nu se joaca cu parteneriatele.Germania si alti vasali de’ai ei de prin occident poate ca isi permit sa se rupa in figuri cu Trump si USA ca sa obtina prelungirea avantajelor vamale pe care le au din partea americanilor si pe care Trump spunea ca le va anula in curand,dar Romania este „la margine” mai ales cu apararea,dar si economic, si nu prea isi permite sa „tzopaie” dupa interesul numai al Germaniei,nici in problemele cu USA si nici,spre alt exemplu, in problemele cu Brexitul, unde Romania are in UK multi romani si interese diferite de tarile occidentale.Dar mai ales acum cu diferendumul cu ambasadele din Israel, un presedinte inteligent pentru ROMANIA ar fi stiut sa pastreze echilibrul,stiind ca dispute Europa-America au mai fost si vor mai fi.

  5. In orice tara civilizata nu exista asemenea conflicte. Numai la noi un vanzator de bere a ajuns „eminenta cenusie” si-si permite lupte pentru putere prin intermediari. Presedintele este si seful CSAT si, in aceasta calitate, poate solicita intrevederi si informari corecte si la timp. Nu tzafne prostesti din partea unor shmenari agramati! Presedintele are dreptul sa-i ceara demisia lui Dancila, care prin putina ei putere de intelegere pune in pericol securitatea nationala. Daca „intelege” ea ceva si, ceilalti apasa pe buton?

  6. Deoarece problemele de politica externa sunt exclusiv in atributiile Presedintelui, ministrul de externe este singul care poate fi convocat de presedinte fara a informa Primul Ministru. Tandemul in materie de politica externa este format doar din Presedinte si Ministrul de externe care aplica politica Presedintelui. Primul Ministru nu ere nici un fel de atributii legate de politica externa, singura zona in care se poate manifasta Prim Ministrul la extern este zona contactelor economice si doar atat. Sa devii prim ministru in Romania si sa nu cunosti lucruri elementare precum ar fi limba romana, e jalnic< la ce ne putem astepta atunci de la marioneta Dancila cand e vorba de legi?

    • Dacă Viorica are o scuză că n-a citit Constituția României, tu nu ai! Ceva mai sus cineva a postat articolul 91. Citește-l măcar pe ăla și pe urmă să emiți judecăți de valoare!

    • De unde ai scos bazaconiile astea cu „exclusive”,in care legii si Constitutie le-ai gasit? Ati decapat voi legile pe la filiala,sau ce?. Singurele atributii EXCLUSIVE ale tovarasului sunt sa dea niste decoratii, sau sa mearga la buda.Ministerul de Externe ,pana una alta,este al Guvernului Romaniei, pentru ca,in conformitate cu atr.102 din Constitutie al. 1, „Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice”.Ca de aia are tzara Guvern,asa ca si oricare alta tzara.

  7. Premierul ar trebui să primească o păpușă Barbie ca să se joace…și pofitînd de această ocazie, Ministrul de Externe ar putea merge nestighetit la Cotroceni !!!

    • Ce sa faca Ministrul de Externe la Cotroceni,ca Iohannis nu se pricepe decat la „lupta cu coruptia „si cu „penalii” si poate se mai pricepe la ceva fizica, probabil mult mai putina decat mi-aduc eu aminte din scoala.

  8. Cum își imaginează cineva că don Livache va fi de acord ca unul din miniștrii guvernului Dăncilă să se întâlnească cu președintele Johhanis fără ca domnia sa, personal, să fie de față sau măcar să poată urmări în direct întreaga discuție? Harachiri mai bine! De asta ministrul de externe nu poate să meargă la Cotroceni nici dacă Johhanis o roagă în genunchi pe Viorica să-i dea voie. Inutil demersul pentru că don Livache nu va fi de acord în ruptul capului. Și asta este doar începutul pentru că rezultatele escaladării acestui conflict le vom vedea cam peste o lună când inflația se va dubla fără ca don LIvache să aibă vină pentru asta. Mai mult; don Livache nici nu va ști că avem inflație pentru că va fi plecat din țară pentru interesul național.

    • Ca să fiu masochist, tare mi-ar plăcea ca de mâine să revină Ciloș la butoane! Să vezi ce scade inflația văzând cu ochii!

  9. inconstientilor, in loc sa conduceti tara spre bine, va tineti de prostii si hartuieli.

  10. Pentru diversi prosti pesedisti (stiu, e pleonasm, da’ asta e) de pe forum, „Rolul Guvernului in politica externa este unul mai degraba tehnic, de executie, asadar, unul derivat, si nu originar, cum este cel al presedintelui Romaniei” a aratat Curtea Constitutionala a Romaniei intr-o decizie din septembrie 2012. In alta ordine de idei, se stie ca unor prostani le e frica sa mearga la intalnirea cu dirigintele, ca cine stie ce-i intreaba, si na-u fituici pentru asa ceva!

    • Pleonasmul tau se potriveste la basisti ca voi.Ai venit cu interpretarile lui Zegrean la rugamintile lui Basescu ca sa-i i se acorde drepturi in afara Constitutiei,interpretari aiuristice pe care nu le inteleg nici macar autorii lor.Insa textul Constitutiei este clar,nu poate fi anulat de nimeni si bate talmacirile lui Zegrean,Ceausescu,Minea si altii.Nu scrie nicaieri ca presedintele face lucruri de capul lui,in exclusivitate, ci totul se negociaza de Guvern si toate ajung in final, la aprobarea Parlamentului.Merkel si guvernul ei are aceleasi prerogative de politica externa ca si guvernul Romaniei si are si Germania un Presedinte.Mergeti cu Zegrean si explicatile si lor care sunt mai „originali” si care sunt mai „derivati si tehnici”,ca poate nu au aflat.

    • @Tiaso Cat de prost poate sa fie cineva, incat sa-i spuna unuia ca pleonasmul cu prosti se potriveste la basisti (nu e cazul meu, dar n-are importanta), iar cateva randuri mai jos sa scrie „explicatiile si lor” in loc de „explicati-le si lor”? Baaa Tiraspol, voua cand va da drumul Sputnik sa zburdati pe-aici, nu va cere sa stiti si limba romana? Sau, avand in vedere ca voi trebuie sa-i aburiti pe prosti (la restul n-aveti sansa!), nu conteaza, este?

  11. Deja asta nu mai e politica in Romania, e stand up comedy!Din copilarii, am ajuns la tampenii…..Dancila fiind „suma nula”,dintre Iohannis si Dragnea,unul trebuie sa dispara..Vom vedea

  12. Sa inteleg ca pe majoritatea forumistilor ii doare-n jur de faptul ca 37 de palestinieni au fost omorati pentru ca au demonstrat impotriva realocarii ambasadei SUA, impotriva hotaririlor ONU, dar conform politicii externe a PSD. Deasemenea, ca aceasta politica dupa ureche, cu un ministru de externe care in guvernul Ponta a desfiintat sectia de votare din Insulele Canare, aflate la mii de km de consulatele RO, si unde traiau 8.700 de romani votanti, „compensand” prin infiintarea alteia, in Santiago de Compostella, unde traiau doar 3, s.a.m.d. Dar el a spus ca numarul de sectii de votare a ramas acelasi, ca nu cumva romanii din diaspora, ce cunosc avatarurile PSD, sa-l poata vota pe Johannis in locul lui Ponta. Halal ministru! Si-acum tot pe „corectul” acesta de 70 de ani il punem ministru de externe? Inconstienta poate cauza razboaie!

    • Si nici in Insula Pastelui nu a facut sectie de votare,ca poate treceau vreo mie de romani pe acolo.Dar la ambasade si consulate cati romani erau inregistrati,astfel incat sa le faca sectii de votare? Nici in ziua de azi nu sunt inregistrati fatza de cati sunt pe afara. Au facut penelistii vostri votul prin corespondenta pentru alegeri,ca sa nu va mai vaitati de lipsa de sectii de votare,de distante si stat la cozi in ploaie, si nici macar nu au avut cu cine sa faca corespondenta (platita de statul roman),dar vorbiti ca sa nu ramaneti…nevorbiti. Alte tari nici nu permit ca sa se voteze in afara tarii daca persoana nu se trece in liste inca din vreme,inainte de momentul votului,dar voi vorbiti de drepturi ,iar legea si disciplina nu este pentru voi ci numai pentru fraieri.

  13. Insula Pastelui tine de Peru, cam la 1000 km de consulat. Insulele Canare si Baleare sunt cele mai pline de romance care curata camere de hotel sau turistii de bani si nu au timp sa zboare catre Madrid sau Barcelona pentru o inregistrare care nu le da niciun drept. Ele mai votasera in insule cu 5 ani inainte si se stia cat de multe sunt. Ce lege si disciplina am calcat noi cand am votat simplu, cu pasaport sau buletin de identitate, fara a ne deplasa aiurea mii de km ca sa ne inregistram inutil la un consulat roman? Cum de a putut gandit onest cineva, ca sa desfiinteze sectia de vot veche tocmai unde era cea mai mare aglomeratie de femei de serviciu romance, despre care se stia de la votarea anterioara ca sunt compacte in aceste insule? Ce rahat de lege e asta cu inregistrarea la un consulat, cand toate muncim sezonier, cand acolo, cand dincolo, dar intotdeauna permanent unde e sezon continuu, adica in Canare? Chiar crezi ca vreuna dintre noi vom zbura mereu catre consulatele care de fapt ne incurca in loc sa ne ajute?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.