Moody’s: Riscul de default al României s-a dublat într-o săptămână

Probabilitatea de intrare în default (încetare de plăţi) a crescut săptămâna trecută pentru multe state, cele mai afectate fiind economiile emergente, precum Brazilia, Rusia, China sau Africa de Sud, în contextul temerilor privind încetinirea economiei mondiale, se arată într-un raport Moody’s.

Potrivit Moody’s, investitorii au vândut active de pe pieţele emergente considerând că exporturile acestora, inclusiv de materii prime, vor fi afectate de criză.

În cazul României, riscul ca ţara să intre în încetare de plăţi într-o perioadă de 12 luni era de 0,76% la data de 16 septembrie 2011 pentru a ajunge la 1,35% la data de 23 septembrie 2011. Comparativ, în urmă cu un an riscul ca România să intre în încetare de plăţi era de 1,29%.

De asemenea, probabilitatea ca Grecia să intre în încetare de plăţi a atins un nou maxim săptămâna trecută, ajungând la 33,64%, de la 29,73% cu o săptămână înainte.

În Europa, cea mai scăzută probabilitate de default pe 12 luni o au Norvegia (0,06%), Suedia (0,07%), Elveţia (0,08%) şi Germania (0,11%). În Europa Centralî şi de Est, cea mai scăzută probabilitate de default pe 12 luni o are Estonia (0,24%), urmată de Cehia (0,26%), Slovacia (0,5%) şi Slovenia (0,51%).

La nivel global, Statele Unite prezintă cel mai mic risc de default, de numai 0,05%. AGERPRES

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.