Nemulțumire la Kiev: prima misiune FMI în Rusia

FMI se pregătește să trimită o misiune la Moscova, informează Reuters, citându-l pe reprezentantul Rusiei la FMI. ”Suntem excluși din acest proces și suntem puși sub presiune de «prietenii» noștri din Vest. Nu au mai fost misiuni în perioada 2022-2023”, a spus oficialul rus, Alexei Mojin. Misiunea va fi condusă de un argentinian. Ar fi prima misiune FMI în Rusia nu numai de după invazia în Ucraina, ci chiar după pandemia covid-19, evenimente cu impact asupra economiei ruse. Ultima misiune a FMI datează din 2019.

Decizia instituției internaționale de la Washington vine după ce Moscova a anunțat că va trimite un nou reprezentat, Ksenia Yudaeva, fost viceguvernator al băncii centrale a Rusiei, școlită la Massachusetts Institute of Technology și în Suedia, aflată însă pe lista sancțiunilor americane ca urmare a invaziei in Ucraina.

Economiștii și politicienii ucraineni sunt revoltați de evoluția relației dintre FMI și Rusia. Mai mute state au luat în calcul excluderea Rusiei din FMI, însă ar fi fost o întreprindere foarte dificilă, din cauza opoziției unor state cu un număr mare de voturi, precum India și China. ”Reluarea misiunilor, prima asemenea decizie printre organizațiile internaționale, semnalează că FMI prioritizează relațiile financiare în fața responsabilității morale. Astfel sunt subminate eforturile internaționale pentru izolarea Rusiei, normalizând în fapt un statu-quo în care Rusia poate comite crime de război, poate bombarda orașe și poate purta un război fără a suporta consecințele. Pentru FMI, stabilitatea financiară pare să fie mai importantă decât justiția”, a spus Timofii Milovanov, președintele Școlii Economice de la Kiev și fost ministru al Economiei în Ucraina.

De la începutul războiului din Ucraina, FMI a fost privit cu suspiciune de mai multe state membre occidentale pentru previziunile considerate prea optimiste privind economia rusă sub sancțiunile occidentale. Însă nu numai FMI a privit astfel economia rusa, ci și mulți comentatori occidentali, Elvira Nabiulina, guvernatorul băncii centrale ruse, fiind poate singurul oficial rus care a primit aprecieri în toată această perioadă pentru modul în care a gestionat situația economică din țară – supusă efortului de război și sancțiunilor internaționale. Economia rusă a reușit chiar să depășească economia germană la rata de creștere a PIB-ului.

”Combinația dintre războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei duce la un soc economic simetric pentru Europa și pentru Rusia. Nu se așteptau așa ceva. Liderii occidentali ar trebui să facă bine și să-și aducă aminte că sancțiunile economice sunt un instrument foarte puternic, unul care trebui mânuit cu grijă. Este important să întrebăm dacă cei care iau decizii, la Casa Albă și la Comisia Europeană, știu cu adevărat ce fac”, scrie Eurointelligence, în urmă cu un an.

Este puțin probabil ca Rusia să permită un audit economic real din partea FMI, însă misiunea la Moscova este așteptată cu nerăbdare. În plus, statele vestice nu au privit deloc cu ochi buni exigența FMI privind decizia de confiscare a activelor ruse înghețate în Occident, susținând că totul trebuie făcut cu o bază juridică adecvată (iar unii experți arată că, pentru a nu putea fi considerat un furt, acest lucru nu poate fi făcut decât în baza unui tratat de pace). Și aici, consultările FMI-Moscova pot să aducă noi perspective.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

10 Comentarii

  1. Confiscarea activelor private rusesti o platesc cu varf si indesat. Acesta este ukranul, nu se satura vreodata de bataie.

  2. Ucraina nu are teritorii , nu are istorie, deci n-ar trebui sa existe ca stat.

  3. SUA când a invadat Irakul n-a avut probleme la FMI.. N-a îndrăznit nimeni să bâlbâit ceva.. Fiindcă SUA au cei mai mulți bani acolo.. Și rușii au acolo bani nu mulți dar contează.. Ucrainienii îl fac pe supăratul însă ei nu hotărăsc nimic..

  4. Orice ONG este SUA, rusii nu fac colectie de argati si nu fac eroi din tradatori.

  5. E doar o vizita programată care poate fi sau nu efectuată! E o vizita programată pe două sensuri:
    1. Cu cât s-a comprimat economia rusnaca la modul real in urma pedepselor primite,
    2. Ce finanțe mai dețin și ce mișcări face rusicarii.
    Vizita poate avea loc sau nu, nu e obligatoriu. În plus, peste tot, în orice tara unde sunt finanțe grase, au și rusnacii contribuții uriașe. Rămâne parteneriat în orice pentru eternitate indiferent cine ar fi la conducerea fiecare mari puteri.

  6. doar că UrCracii o iau pe coajă peste tot.
    Aventura din Kursk a fâZZâit ZpectaculoZ după 2-3 Zile, iar Frontul UrCrac din Donbas e muci & terci, măR🤣g
    ●●● RumburKK

  7. Spre deosebire de ucraina si romania, rusii nu au nevoie de fmi. ei au excedent de 200 miliarde anual.. fmi vrea sa se asigure ca rusii nu renunta complet la dolar..

  8. Mai sti … poate FMI-ul vrea sa se impumute de la rusi 😮 !

    EXCEDENT ANUAL 200 miliarde anual … rusii 😮 -> GERMNAIA E pe NORDSTREAM-minus 🙁 🙁 🙁 si intern plitic in disolutie !
    La americani e deja OFICIAL ca DATORIA INTERNA le creste cu un TRILION la 6 luni
    decand PLAFONUL CONSTITUTIONAL a fost desfiintat fara REFERENDUM in USA 😀 !

  9. Ciudate, opiniile putinistilor> Din moment ce Rusia a iesit din lumea financiara internationala, si a creat faimosul BRICS, ei ar trebui sa se bucure daca FMI nu s-ar mai ocupa de Rusia, ci ar lasa-o in pace! Sa fie FMI mai puternic decit BRICS-ul cel mult-laudat?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.