Netratată, apneea poate provoca accident vascular

insomnia, apnee, sforit

Aproape jumătate din populația lumii sforăie, în timp ce în țara noastră aproape un milion de persoane suferă de probleme precum apneea de somn sau insomniile. Cea mai frecventă este insomnia, urmată de tulburările de respirație în timpul somnului, cunoscute sub denumirea de sindromul de apnee în somn de tip obstructiv, așa cum o denumesc medicii.

Denumirea completă a acestei afecțiuni este sindromul de apnee și hipoapnee. Hipoapneea este o reducere a fluxului respirator, în timp ce apneea reprezintă o întrerupere a respirației de minimum 10 secunde, care se manifestă de cel puțin 5 ori pe oră“, explică Ion Suciu, medic primar pneumolog. Aceasta poate să apară din cauza apariției unui obstacol mecanic, prezent la nivelul gâtului, al faringelui, mai ales în timpul somnului culcat pe spate.

Care sunt cauzele ce duc la apnee

Sunt mai multe cauze care trebuie luate în considerare. În primul rând, obezitatea, mai ales cea asociată cu gâtul scurt și gros, acest tip de oameni fiind cel mai expuși. Poate fi provocată și de modificări în sfera ORL, care se manifestă și la persoanele slabe, cum ar fi o luetă (omuleț) lungă sau amigdale mari. Și atrofierea mușchilor faringieni poate duce la apneea de somn“, spune medicul specialist.

Apneea netratată poate provoca boli cardiovasculare și metabolice, deoarece este însoțită de o scădere a saturației de oxigen a organismului. „Prin urmare, se stimulează apariția inflamațiilor, a aterosclerozei, creșterea tensiunii arteriale, creșterea frecvenței cardiace, iar în cazul bolilor metabolice se poate ajunge la diabet. În cele mai grave situații, apneea netratată provoacă accident vascular cerebral, chiar și la persoanele tinere“, continuă medicul. El spune că o altă consecință ar putea fi una socio-economică.

„În timpul apneei se produce o întrerupere de câteva secunde a ciclului de somn, iar pentru a opri pauza de respirație, organismul trebuie să se trezească 10-15 secunde, fără ca persoana să fie conștientă de acest lucru. Toate aceste treziri fragmentează somnul, care nu mai este unul odihnitor. Apar oboseala și somnolența, iar persoanele respective nu mai sunt eficiente la locul de muncă. Se poate întâmpla ca șoferii să ațipească la volan, provocând accidente rutiere, deși ei cred că s-au odihnit foarte bine.“

Sforăitul poate fi prevenit dacă se ține sub control greutatea corporală

Apneea nu poate fi tratată medicamentos, ci cu ajutorul unui aparat de mărimea unei cărți, conectat la o mască, ce se așază peste căile respiratorii, adică peste nas și peste gură. „Aparatul suflă aer, în așa fel încât să îndepărteze toate structurile care blochează respirația și să mențină căile aeriene deschise.“

De obicei, cei care au apnee sforăie, însă nu toate persoanele care sforăie suferă de apnee. „Sforăitul apare din aceleași cauze ca apneea, fiind o formă mai ușoară a problemelor de somn. Inițial, căile aeriene se îngustează puțin, ceea ce produce sforăitul, iar pe măsură ce gradul de îngustare crește, apar hipoapneea și mai târziu apneea. Sforăitul poate fi prevenit dacă greutatea corporală este ținută sub control“, conchide medicul Ioan Suciu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.