Notre-Dame. Au salvat coroana de spini a lui Iisus (FOTO TEXT)

Cei aproximativ 600 de pompieri care au acţionat pentru a stinge incendiul au reuşit să salveze structura construcţiei gotice vechi de 850 de ani, inclusiv două turnuri, după ce spirala şi acoperişul s-au prăbuşit arse.

Echipele de urgenţă au salvat şi valoroase lucrări de artă şi obiecte religioase, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroana de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, care era păstrată înăuntrul catedralei construite în secolele 12 şi 13.

O mantie, pe care Ludovic al IX al Franţei ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemena, salvată.

„Au putut fi salvate şi depozitate într-un loc sigur”, a spus primarul Parisului, Anne Hidalgo. „Aceasta este o tragedie pentru întreaga lume. Notre-Dame reprezintă întreaga istorie a Parisului”.

Un pompier a fost grav rănit în timpul acţiunii.

Focul a fost declarat „sub control” după aproximativ 9 ore de când a izbucnit (declarat la ora locală 18.50).

Cauza incendiului nu este clară, dar autorităţile spun că poate fi legată de lucrările de reparaţii care erau în desfăşurare aici.

Procurorii au început o investigaţie. Muncitorii au fost interogaţi de autorităţi.

Fotografii realizate în interiorul Notre-Dame în timpul intervenţiei pompierilor arată că partea centrală a catedralei era intactă. „Doar o mică parte a boltei a căzut. Interiorul pare aproape neatins”, a fost scris pe contul de Twitter al catedralei.

Hidalgo a declarat pentru Le Monde că „altarul şi crucea lui sunt salvate. Nu este atât de rău pe cât mă temeam”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Fiind bolnav de scenarită nu pot să nu iau în calcul varianta incendierii cu bună știință. Sunt multe elemente care puse cap la cap parcă se leagă.
    Tocmai se restaura acoperișul care era din lemn. Probabil s-au constatat defecte majore la structura de rezistență din lemn. Ori lemn atacat de ciuperci (catedrala este amplasată într-un mediu umed, curge Sena pe lângă ea) ori o greșeală inițială de proiectare care ar fi dus într-un viitor nu foarte îndepărtat la compromiterea structurii. Probabil se putea apela la fonduri UNESCO dar cunoscând gradul enorm de perversitate al occidentului civilizat mă gândesc că nu-ar fi scăpat ocazia să rezolve și alte probleme care macină Franța și fac referire la mișcarea „Gilets jeunes”. Probabil se va legifera că orice incendiere oricât de mică și oricât de periculoasă se va sancționa automat cu pușcărie pentru cel ce a produs-o cât și pentru cei care participă la demonstrații neautorizate! Și cum francezii sunt maeștrii în diversiuni, pot pune în maxim 3 sâmbete cu botul pe labe fanii vestelor reflectorizante.
    Nici localizarea în timp nu pare a fi întâmplătoare, duminică pe seară.
    Nici discursul programat al Macaronului nu pare să se încadreze într-un șablon precum ieșea bășilă ca cucu la ora 18:00.
    Artefactele au fost salvate iar marea cruce nu a fost atinsă de flăcări.
    Parisul eclipsează Vaticanul chiar în Săptămâna Patimilor.

  2. Ceea ce este sfant nu poate fi distrus de un foc material. Nu pompierii au „salvat” coroana de spini, ci fruntea Celui care a purtat-o! Acest incendiu este un avertizment (cu „z”, nu cu „s” ca frantujii)al lui Dumnezeu nu numai pentru francezi, ci pentru intreaga lume catolica, ca nu mai poate tolera pacatele lor strigatoare la cer. Romania a primit un astfel de atentionare in 2015, prin incendiul de la Clubul Colectiv. Daca nu se vor pocai, atat europenii civilizati, cat si cei necivilizati, vor arde in focul razboiului. Ce credeau idiotii, ca nebunia neomarxista va ramane fara urmari, ca Dumnezeu se va lasa batjocorit fara sa faca dreptate?

  3. „Nu este atât de rău pe cât mă temeam”(?!) Cata nes….e la aceasta Hidalgo. Desi in restaurare, Notre-Dame e vizitata zilnic de mii de turisti si…turisti! Incredibil ce slaba protectie psi in Paris la asa maret ansamblu monumental. Sa nu ai instalate in interiorul sau ca si in imediata vecinatate 7-8 cisterne mari cu continut de interventie adecvat si macar un punct operativ de interventie 24/24h, de min. 25 pompieri/schimb si un efectiv de min.150, dotati pt.interventie rapida in 15-20 min.?! Parizieni si turisti asista si aplauda dupa cca 5-6 ore convoaiele de autocisterne ce se deplaseaza spre Notre-Dame ca si cand ar fi la filmari cu pompieri voluntari ! Un presedinte Macron iese in public cu o declaratie stupefianta de parca incendiul era punct inscris in campania la alegerile europarlamentare iar restul autoritatilor laice si ecclesiastice contempla dezastrul. Nimic despre responsabili, responsabilitati, cercetare in rem. Doliu programat. La fel ca la Hollande si Cazneuve-Charlie Hebdo si Bataclan, acum e faza superioara M&Castaner- catedralele. Sa vezi acu` ordonante,legi,interziceri si retineri de persoane care indraznesc sa mai protesteze….un deja vu ! Da` daca dupa Notre-Dame va urma o geamie….?!

  4. ” „altarul şi crucea lui sunt salvate. Nu este atât de rău pe cât mă temeam”. Atat e puterea de cuprindere a mairitei general a Parisului despre crestinism si minunatul monument spiritual, istoric si artistic Notre-Dame de Paris, lasat in degradare programata. Ce putem noi de aici din Romania atat de mcv-eita de la Paris sa mai spunem decat ca Nu suntem mai rai decat ei sau decat vor unii de acolo sa fim vazuti si jefuiti.

  5. Da, @R.C. Vitraliile au scapat, Tezaurul, în mare parte, si el (între care pomenesti de coroana de spini de fier – pe care Saint Louis, regele, o cumpara de la Ierusalim cu veniturile Frantei pe un an, lintoliul lui Christ, etc.). Notre Dame fiind un axis mundi (despre ce-i aia un axis mundi, cf. Mircea Eliade, passim). Fundatia Bernard Arnault (= LVMH) deblocheaza 100 de milioane de euro pentru restaurare, si s-au lansat si colecte-n linie, numai ca specialisti confirma ca-n Franta restaurarile au obiceiul de-a se face abuziv, prin atacuri la elementele de origine, istorice, ale cladirilor, care-si pierd statutul de marturie a unor epoci, vezi si castelul Chambord. La Notre Dame fiind în discutie, si-acolo, halul santierului restaurarii (= responsabilitatea Ministerului Culturii), dupa ce, de pilda, instalatia electrica a altei catedrale celebre, si ea, La Madeleine, si tot la Paris, e-n ultimul hal (de improvizatie. Fire atârna peste tot). Focul de la Notre Dame izbucneste dupa orele 17.00, când cladirea e goala, muncitorii, plecati, si din acoperis (din „Padure”, fiindca asa era numit, date fiindu-i grinzile de stejari, seculare). Concernul Dassault (avioane) numerizase catedrala-n 3D, din fericire, asa ca structura (de rezistenta, mai ales, care-a si rezistat) are sa fie destul de usor de analizat (si de tras învatamintele). Fondurile de restaurare generale ale Ministerului Culturii francez = 0, 3 % din fondurile lui TOTALE, si-asta-i o bataie de joc la adresa patrimoniului Frantei, a eforturilor supraomenesti a mii de generatii. Tara, si din pacate, nemaiavând, de la de Gaulle, decât pigmei în posturi strategice. În situatie, Ministerul Culturii e primul de-asezat în banca acuzatilor. Alaturi, la Paris, de madam Hidalgo, primarita, vector al paraginii de azi a orasului, al lasarii de izbeliste ori distrugerii, de-a dreptul, a monumentelor lui istorice, si responsabila si de murdaria crasa, dar CRASA a metropolei.

  6. Completare : si fundatia Total (petrol) doneaza 100 de milioane de euro pentru Notre Dame.

  7. Dorel a lovit din nou! Acum e cetatean european și are drepturi. A devenit Dorel Europeanul, devenind correct politic și plin de multiculturalism pana la tâmpenie, în stare sa își ia nevasta din generația bunicii sau chiar direct de la morga.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.