Noul Cod al Urbanismului și Orașul celor 15 minute

 După ce, ieri, am publicat despre cum proiectul de lege privind Noul Cod al Urbansimului ce va guverna orașele și construcțiile din orașele României deschide calea către o potențială naționalizare „în folosul obștesc” a proprietății private, azi, semnalăm un alt demers care urmărește dezvoltarea „celulară” a orașelor. O celulă și oamenii arondați acelei celule din oraș înseamnă amplasarea mai tuturor instituțiilor, serviciilor și centrelor de aprovizionare pentru rezidenți la o distanță de plimbare pe jos. Acest concept este mai cunoscut ca „Orașul de 15 minute”.  
Implementarea „orașului de 15 minute” este prevăzută în proiectul de Lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, PLX 418/2023, inițiativă care a trecut deja de Senat și este în Camera Deputaților, for decizional acolo unde a luat deja patru avize din Comisie, din cele 12 necesare pentru adoptare. Prevederea apare la Articolul 46 Reglementările Urbanistice reglementate prin PUG, punctul f) , pagina 29 din 280 a formei adoptate de Senat, unde se arată că:
Alineatul 1. “PUG cuprinde reglementări urbanistice, obligatorii la nivelul întregii unități administrative – teritoriale (UAT-uri, localități în sens extins – n.r.), cu privire la:
…..
f) prevederi concrete privind diminuarea timpului și a distenței de navetă pentru populația din zonele funcționale, prin implementarea conceptului “oraș de 15 minute”, obținând opțiuni de transport durabil”.
Orașul de 15 minute este un concept de planificare urbană presupune ca majoritatea necesităților și serviciilor de zi cu zi, cum ar fi jobul, cumpărăturile, educația, îngrijirea sănătății și petrecerea timpului liber să poată fi ușor accesibile cu o plimbare pe jos de 15 minute sau cu bicicleta. Acest lucru implică, însă, construirea de noi centre urbane și restructurarea celor existente. Elementele cheie sunt: ​​proximitatea locurilor necesare, participarea locală în luarea deciziilor, un oraș mai verde și altele asemenea. Acest concept intră în planul mai mare al Vestului, în general, și al UE, în particular, de tranziție verde a zonelor urbane și presupune crearea unor orașe mai durabile și mai reziliente, iar lucruri precum spațiile verzi, locurile pentru a face sport, cinematografele sau magazinele trebuie mutate acolo unde locuiesc oamenii, nu invers.
Mai sunt și alte prevederi în cadrul legii citate, la Reglementările Urbanistice obligatorii, anume identificarea și declararea zonelor ce se vor constitui în „zone considerate rezervă de teren pe termen lung” și „zone propuse pentru rezervarea și constituirea pe termen lung a patrimoniului public imobiliar”. Nu există detalii suplimentare, probabil acest lucru se va face odată ce vor fi prezentate normele de aplicare, bineînțeles dacă proiectul de lege va fi adoptat.
Legea Plx 418/2023 deja patru avize favorabile de la diverse Comisii din Camera Deputaților, anume Relația cu UNESCO, Apărare și Ordine Publică, Învățământ și Muncă și Protecție Socială.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Mihai Soare 1038 Articole
Author

16 Comentarii

 1. Cumva se vrea implementată burghezimea la nivelul țării cu bugetarii de lux din politica românească în fruntea acestei entități „Orașul de 15 minute”? Sau, e doar 15 minute de viață a celor care locuiesc în aceste entități zonale.

 2. 15 minute de „plimbat” zilnic n-ajung pentru pastrarea starii de sanatate a oamenilor. „Celulele” ar fi trebuit organizate „ruseshte” (fiindca asa e-n Rusia), cu alei de kilometri-ntregi de plimbare, si banci, pe malul unui râu/fluviu. Mai ales ca Vestul e POLUAT, aerul de respirat trebuie epurat de resturile periculoase, nucleare, inclusiv, pe care le contine. La fel cursurilor apelor. „Dunarea albastra” a lui Strauss fiind, acuma, maron si plina de gunoaie. „Cod al urbanismului” à la le Corbusier, fiindca nimic nu s-a schimbat: ghetto-urile de sute, mii de apartamente (bibliografie: „Cetatea” lui „radioasa”, o monstruozitate de vreo 7000 de apartamente), nu s-au darâmat, si bani de darâmarea lor si constructia unor cartiere elegante nu sunt, ca UE-NATO-n moarte cerebrala, amândoua, le cashuneaza de razboi.

 3. Si cum se vor delimita acele structuri de 15 min cu sarma electrica sau ghimpata?Acum sunt multe cartiere dormitor fara scoli fara spitalesau piata doar cu kaufkabd lidl si parcari betonate . De plâns sa vezi ce se votează la mișto.pe bani de la buget In capitala adio metrou Adio transport public adio educatie. Si pensionarii tot pe jos 15 minute? Si platformele corporatiste si bisericile cum le înghesuiți in 15 minute ciolacule! Dar cimitirele? Sau veniți cu eutanasierea la următoarea lege?Fiv-ar vizele degeaba ca ne omorâți cu nuclearele voastre budujo!..cata nesimțire! Cat parvenitism grobian!

 4. Nu am știut în că comunismul de tristă amintire unde în cartierul de blocuri era și alimentara, aprozarul, pâine-lactate și școală primară, și circa medicală etc… că locuiesc în orașul celor 15 minute. Să nu vorbim de orașele de 40000 de locuitori din anii 50.

 5. Cu alte cuvinte, în loc să mă duc să alerg pe dealul și pe lângă pădurea din afara orașului, așa cum mi-a recomandat medicul și cum fac de altfel, acum trebuie să mă învârtesc ca o găină beată în jurul blocului, printre cățeii care își fac nevoile în mâna stăpânilor? Ce minți degenerate și bolnave au născocit asemenea prevederi și reguli demente? Din ăștia care mănâncă făină din viermi de bălegar ori din greieri, care sunt în parlament fără să știe nici măcar tabla înmulțirii și care în loc să facă sport se masturbează? Nici Ceaușescu nu s-a gândit la asemenea nebunie. De ce fel de primate subnormale suntem conduși noi în acest moment?

 6. Depinde de Orashe ! Ca la Orashe cu Case de Cărămidă nu poti sa pui polistiren pe deasupra ! Polistiren decât la blocuri de cărămidă ca tzin diblurile in caramida roshie !

 7. Protipendada se separă de poulime in cartiere private, cu școli bune, spitale performante și magazine ieftine si bune. Restul la favelă. „Înălțimile” lor”serenissime” se simt ultragiate de utilizarea șoselelor împreună cu sărăntocii care strică peisajul cu tărăboanțele lor. La ghettou cu ei!

 8. Din astea au mai existat. Li se spunea simplu, ghetouri.

 9. rromanii sunt inca in urma cu planurile elitelor… se intreaba cum vor delimita cele 15 minute. Simplu, ai numar la masina, masina figureaza la o adresa de resedinta, se monteaza camere „inteligente” si li se spune fraierilor ca sunt pentru „fluidizare si monitorizare trafic”… dupa care peste noapte o sa fie intergrate intr-un sistem de supraveghere si inregistrare, iar intr-o zi o sa dea drumul la program. In Oxford UK si alte orase conduse de intelectualitate comunista care se prezinta ca progresisti, ecologisti, etc. programul e deja functional si prevede ca populatia sa aiba posibilitatea sa foloseasca masina in afara ariei de 15 minute, de 200 de ori pe an… dupa alea 200 de ori, o sa platesti taxa, o sa ai o taxa sa iesi din zona, asa cum exista de vreo 10-15 ani sa INTRI in zona centrala din Londra. Dar ma rog, imi pierd timpul cu explicatii, rromanul e prea „inteligent” si „intelectual” sa fie la curent cu realitatile de afara, e ocupat cu stirile de la ora 5, Marutza, Dan Diaconescu si alte probleme din astea, culturale, importante

 10. Wolf,nu te vei impiedica de cainii si stapanii lor,ne vor obliga sa ne mancam animalele de companie:)

 11. Dragi romani astora li s.a urat cu binele,Baaa romanii sant liberi si vor muri liberi ii doare fix la degetul mediu de aberatiile voastre naroade

 12. Hai baaaa ca sooogetzi poooola cu aberatziile voastre. Dupa asta cu pasap de vaxx a intarcat balaia, murim cu voi de git

 13. Întrebare pentru cretinii care conduc destinele umanității: la ce servesc astăzi metropolele populate de milioane de oameni????

 14. Orasul de 15 minute este o utopie. Nu va exista niciodata. Au vrut- o si comunistii dar nu a mers. Care este idiotul care a spus oras de 15 minute caci nici la sat nu este asa ceva.

 15. Eu le ofer initiatorilor niste dusuri aurii de 15 minute.
  Direct in gat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.