
După alegerile europene, riscul de credit al Franței a crescut la cel mai mare nivel de după 2020. Mulți comentatori au dat vine pe victoria partidului Marinei Le Pen. Însă acest efect financiar nu ar fi existat dacă datoria suverană a Franței ar fi fost mai mică (dacă Parisul ar fi respectat regulile impuse UE cu mână de fier economiilor mai mici), dacă finanțele țării ar fi fost mai puternice și dacă economiile din zona euro ar fi avut o creștere sănătoasă.
”Franța este simbolul mondial al etatismului. Același pe care administrația Biden încearcă să-l impună în SUA. Acest model a devastat Franța, o țară minunată, cu resurse umane excelente și cu antreprenori foarte buni”, scrie economistul Daniel Lacalle.
”Franța nu a avut niciodată austeritate. Are cel mai mare sector bugetar raportat la PIB. Guvernul cheltuiește peste 58% din PIB. Sindicatele sunt extrem de puternice. Capacitatea lor de a organiza greve de amploare le conferă o forță care depășește cu mult reprezentativitatea lor. Statul francez este mare, sectorul public angajează 5,3 milioane de oameni, 21% di populație. Raportul dintre funcționarii publici si populația totală este de 71/1.000. Franța are unele dintre cele mai mari taxe din țările dezvoltate. Taxa pe venit și contribuțiile la securitatea socială plătite de angajator ajung la circa 82% din salariul brut al angajatului. Și taxele pentru companii sunt foarte mari, depășind 26%, iar companiile cu profituri mai mari de jumătate de milion de euro plătesc 27,5%. Legislația muncii este foarte restrictivă, motiv pentru care companiile cu doar 49 de angajați sunt de 2,4 ori mai multe decât cele cu 50 de angajați, asta pentru că sunt diferențe mari între obligațiile companiilor. O companie cu 50 de angajați trebuie să creeze trei consilii ale angajaților, trebuie să împartă profitul, trebuie să prezinte planuri de restructurare în fața consiliilor angajaților și acestea trebuie aprobate, pentru ca în cele din urmă compania să poată recurge la concedieri din rațiuni economice.
Acestea sunt caracteristicile unei societăți socialiste, un stat enorm, taxe foarte mari și o rețea socială enormă. Ar trebui să fie o economie perfectă. Sau poate că nu.
Ei bine, nu. Economia franceză stagnează de decenii bune, nu are un buget echilibrat de la finalul anilor 1970, iar nemulțumirile au ajuns la un nivel mare. Companiile și contribuabilii sunt îngrijorați de pierderea resurselor, iar sistemul de subsidii a creat o categorie de cetățeni care se simt lăsați în urmă și care nu pricep în ce situație se află. Statul social francez a eșuat pentru că subsidiile au ignorat calculul economic, făcând din Franța un coșmar pentru antreprenorii care oferă locuri de muncă. Franța a arătat că sistemul socialist al redistribuirii duce la stagnare. În ciuda nivelului redus al inegalității, cu un coeficient Gini de 31,5%, Franța este una dintre țările europene cu cel mai mare nivel al nemulțumirii, nesiguranței și sărăciei cetățenilor care trăiesc în ghetouri.
Socialismul nu ține niciodată cont de calculul economic și de nevoia de a promova creșterea și producerea bogăției în vederea progresului. Când singurul scop rămâne menținerea unui sector bugetar uriaș și redistribuirea profitului, țara stagnează și toată lume se înfurie.
Problema Franței trece dincolo de aceste alegeri. Alegătorii pot decide între etatism, mai mult etatism și o a treia variantă de-a dreptul comunistă. Fascinant.
După decenii de creșteri ale taxelor, de politici greșite ale migrației care i-au înstrăinate pe cei primiți în țară, contribuabilii epuizați și care respectă legea au ajuns să fie îngroziți. Economia are o creștere mică sau zero, productivitatea scade, creșterea reala a salariului este insesizabila, nesiguranța financiară crește, iar taxele sunt împovărătoare. În presă citim că pericolul este extrema dreapta. Nu este așa. Pericolul este etatismul.
Bloomberg scrie că niciuna dintre alternativele între care au de ales francezii nu va reduce datoria țării și deficitul bugetar. Niciuna nu va reduce sectorul bugetar. Două dintre ele vor și mai mult control din partea statului în economie, în timp ce una vrea să reducă taxele. Însă aceste reduceri de taxe au șanse minime să atragă mai multa activitate, pentru că intervine problema birocrației uriașe.
Franța are potențial să redevină un lider economic global. Are talent și spirit antreprenorial, are experiență în crearea de lideri globali. Însă sistemul îi alungă pur și simplu din țară. Mulți dintre cei mai străluciți francezi au emigrat. Din nefericire, elita politică este foarte fericită în acest fel și îi menține pe așa-zișii campioni naționali din industrie, companii ale căror consilii sunt pline de politicieni. Mai sunt întreținute și alte domenii economice care nu ridică niciodată vocea împotriva statului. Există o categorie de intelectuali și oameni de afaceri mai curajoși care încearcă să schimbe sistemul din interior, însă fără vreun rezultat.
Lecția Franței este că socialismul nu funcționează și că, odată ce rezultatele dezastruoase încep să fie evidente, este aproape imposibil ca problema să mai fie rezolvată. Franța este o mare problemă pentru zona euro, iar Banca Centrală Europeană nu poate ascunde asta. Însă să nu vă gândiți că Franța este singurul exemplu. Este doar vârful aisbergului. Dezastruosul Fond EU Next Generation și Comisia Europeană care se face că nu aude maschează acum problemele structurale ale Spaniei și ale altor țări din zona euro.”
Pentru zona euro, problemele din Franța sunt adâncite de declarații iresponsabile ale altor lideri politici. Asta a făcut, recent, ministrul german de Finanțe, liberalul Christian Lindner, care, speriat de ascensiunea extremei dreapta din Hexagon (fără motive întemeiate, câtă vreme programul extremei drepte nu aduce riscuri mari de natură financiară), a spus că Banca Centrală Europeană nu ar avea dreptul de a cumpăra obligațiuni ale statului francez, în cazul unei crize a datoriilor. Lindner a venit cu argumente de natura constituțională. Asemenea declarații pot face mai mult rău zonei euro decât victoria electorală a unor partide de extremă dreapta, pentru că crizele datoriilor sunt deseori provocate de avertismente și declarații panicate ale politicienilor sau bancherilor.
Situația din Franța mai vine cu o lecție, dincolo de economie. Președintele Emmanuel Macron a jucat la ruleta rusească convocând alegeri anticipate, însă nu a întrevăzut riscurile, pentru că, la fel ca toți liderii europeni, este incapabil să anticipeze aceste riscuri.
”În Europa, toată lumea se coalizează să formeze guverne – coaliția pro-europeană din Parlamentul European, marile coaliții din Germania, coaliția de centru din Franța. Toți strigă unul la altul, însă nimeni spune ceva ce i-ar putea deranja pe ceilalți. Uitați-vă doar la susținătorii lui Emmanuel Macron care au început să-l laude pentru soluția dizolvării Parlamentului”, scrie Eurointelligence.
”La fel ca Macron, care a pariat pe alegerile anticipate, Vestul își asumă riscuri similare prin deciziile geopolitice: promisiunea de a sprijini la nesfârșit Ucraina urmărind niște obiective confuze; impunerea unor sancțiuni fără a înțelege că ele pot fi ocolite; sprijinirea necondiționată a Israelului; riscul de a ajunge în război cu China, pentru Taiwan. Or, societățile europene nu sunt pregătite pentru nimic dintre cele de mai sus.
Imediat ce Rusia a invadat Ucraina, Vestul a impus niște sancțiuni deja pregătite și care nu aveau nicio forță. Interesele comerciale erau mult mai mari. Ambițiile geostrategice ale Vestului contrastează puternic cu nepregătirea totală a societăților vestice de a-și asuma sacrificii. Cancelarul german Olaf Scholz s-a opus finanțării înarmării prin îndatorare sau prin reducerea cheltuielilor sociale. Sistemele sociale europene au devenit un risc geopolitic, dacă le raportăm la ambițiile geopolitice ale Vestului. Societățile noastre sunt mult mai fragile decât cele din Rusia sau China. Presa germană a scris recent că psihologii germani au definit o nouă traumă – aceea a copiilor care nu primesc nimic din averea părinților”, scrie Eurointelligence.
Așa-numitul motor al UE nu pare pregătit să se tureze pentru un război despre care președintele Emmanuel Macron vorbește tot mai mult – de la posibilitatea trimiterii militarilor în Ucraina, până la instituirea unei zone de excludere aeriană în vestul Ucrainei, o situația care i-ar aduce pe piloții statelor vestice în situații de luptă cu cei ruși. Franța ultra-sindicalizată și ghetoizată și Germania în care excluderea din testamentul părinților a fost recunoscută drept cauza unor traume psihologice sunt într-o lume paralelă cu cea a Rusiei, Chinei sau Ucrainei de azi.
Ia ziceți bă francezilor și restul occidentalilor care jefuiți lumea asta de sute de ani, viața e grele fără colonii pe care să le exploatați ? Ți-ai dreaq de gunoaie ce sunteți, vedea-v-aș cenușă radioactivă să vă văd…
Stefan a avut ceva de invatat de la mine ca sa-si scape mesajele de traznete, sa silabiseasca…Problema BIROCRATIE e in primul rand
dependenta de o legislatie stufos-restrictiva si profesionalismul functionarilor impiedicand nerespectarea aplicarii legilor care fac greoi orice demers…E clar ca „cu amante si speciali” nu se respecta legile, alti speciali, milionarii si miliardarii sekuku, obtinand
rapid orice document sau aviz contra cost sau contraserviciu!!!
„Un patriot spune:
02 IUL. 2024 LA 16:52”
Chiat nu intelegi ? 😀
Franta si Germania se carpeau binisor si fara colonii, in UE-ul de dupa BREXIT … 😀 !
Avea „Maica Rossia” 😛 destul pentru toata UE-aua fara britanici , de toate !
Tu inca crezi ca nu de invidie anglo-saxona 😀 … a fost practic distrus-pagubita UE ?
USA in gaura de 34 de TRILIOANE nu putea accepta ca altii (UE) sa fie practica fara datoriile lor si cu MONEDA PROPRIE (EURO)
😛 !
Mai mediteaza odata CE-SI-CUM ! Mai ales acum ca vezi ca RUSSIA e desi sanctionata, pe crestere economica reala dupa BANCA MONDIALA 2024 si UE desi isi impune aiurea-MASOCHIST, SANCTIUNI e practic in pragul dez-industrializarii !
PS: La iarna 2024-2025 😮 GAZUL din depozitele ukrane, distruse punctual de rusi, NU MAI EXISTA 🙁 !
-> „NINGE PE FED!” = inclin sa cred ca yankeii vor pune de.un razboi de camuflare cu russnacii ALTFEL vor avea „COMUNA DIN PARIS” din nou ! 🙁
Fals, atat extrema dreapta, cat si extrema stanga reprezinta impreuna si separat un pericol nu numai european, ci si mondial…
Eu prefer „etatismul” francez statului securisto-agresiv român!Birocrația franceză, renumită de altfel, e o glumă față de cea românească plină de speciali, amante , neamuri și clienți politici!În România , taxele mici sunt o minciună pentru contribuabilii de rând , fiindcă, pe lângă ce se spune oficial, există tot felul de nedeductibilități, controale abuzive, taxe locale mari, contribuții de sănătate suplimentare, etc.!În Franța, statul protejează cetățenii și antreprenorii, le asigură servicii corecte și de calitate (învățământ, sănătate, etc.), pe când la noi avem doar categorii privilegiate (specialii, bugetarii, halatele albe) care se consideră superiori „pu..limii” si se comportă ca atare..
Daniel Lacalle este un economist în solda globaliștilor, neoliberal pur sânge. Franța s-a dezvoltat economic numai cu ajutorul sponsorizarii financiare a statului, încă de pe vremea celebrului Colbert. Toți campionii naționali – Renault,Airbus,Areva,SNCF, Electricity de France, Nexter, CDC ( CEC-up francez),Gaz de France,Banque Poștale, etc – s-au dezvoltat cu sprijinul statului francez, mai ales în perioada celor ” 30 de ani glorioși” ( trente glorieuse) între 1945 și 1975, de pe vremea lui de Gaulle.
De peste 2 decenii , deficitele comerciale ale Franței și cele bugetare sunt serioase. Francezii au avut nefericită idee cu moneda euro, care a favorizat numai două țări,Germania și Olanda, restul toate au pierdut miliarde, deoarece nu mai au pârghii monetare când exporturile stagnează să devalorizeze competitiv moneda ( competitive devaluation ). Impozitele nu sunt mari,la 25.8%, Germania are 29.8 și Italia 28%, Portugalia 31%. Ceva mai multă flexibilitate la angajări și concedieri ar fi însă de dorit. În plus, UE nu permite că statul francez să sprijine financiar că altădată firme promițătoare, considerând această practică că fiind anti concurențială.
Link-ul catre site-ul Eurointelligence este gresit, duce doar la un alt articol de pe Cotidianul.ro, fara legatura cu subiectul.
Va rog sa corectati. Multumesc anticipat.
„MYSEBI spune:
02 IUL. 2024 LA 19:48
Agitatia politica din UE este consecinta directa a PIERDERII RAZBOIULUI economico-militaro -politico-strategic de europeni contra Rusiei (sprijinita de BRICS si OPEC ).”
„AGITATIA” e alta -> https://blogs.worldbank.org/en/opendata/world-bank-country-classifications-by-income-level-for-2024-2025
DE URMARILE astea pe care se jura BANCA MOMDIALA e vorba (si de „NINGE PE FED!” 😉 )
nu poti invinge Russia daca ea creste economic in loc sa scada’n acest straniu, incet si calm pseudo-razboi de reparare prin INFLATIE FIAT-MONEY-ceasca a MEGA-DATORIILOR VESTULUI, pseudo-civilizat 😛 !
Eu v-am pre-zis ca „razboiul ukran” e o farsa ✡️ sangeroasa !
Voi nu si nu ! Nu esti GENIU ! 🙁
POFTIM ? ! @RUSSIA …HIGH INCOME LAND ? 🤫✡️🤫
„Activitatea economică din Rusia a fost influențată de o creștere semnificativă a activității militare în 2023, în timp ce creșterea a fost stimulată și de o revenire a comerțului (+6,8%), a sectorului financiar (+8,7%) și a construcțiilor (+6,6%). Acești factori au condus la creșteri atât ale PIB-ului real (3,6%), cât și ale PIB-ului nominal (10,9%), iar VNB-ul Atlas al Rusiei pe cap de locuitor a crescut cu 11,2%
”
cum dracu’ au rusii o revenire in comert de +6.8% cand PROPAGANDA spune ca RUSSIA e izolata prin SANCTIUNI e USA + UE ? 😮
11.2% crestere pe CAP-de-LOCUITOR din 2023 la 2024 ?
Bhai „razboinici vestici” voi slabiti sau intariti, nordstreamist rusii ?
Nemtii de deja se zagraie pe ochi c-au permis americanilor (cu baze militare la ei) sa le faca PRAF ECONOMIA mintindui nulandier-bidenist cum ca-i distrug pe rusi ?
POFTIM ? e BANCA MONDIALA demna de incredere ? 😀
„NINGE PE FED!” 😐
https://blogs.worldbank.org/en/opendata/world-bank-country-classifications-by-income-level-for-2024-2025
@mishteaux castiga Russia GLOBAL dupa ce-a „pierdut” cu un IMENS PROFIT … ce parea ca pierdfe LOCAL ?
Esti geniu prophetic ! Banca Mondiala de confirma recent: RUSSIA nu doar ca nöa suferit din SANCTIUNI si RAZBOIUL proxy ukran
DIMPOTIRVA a devenit in 2024 HIGH INCOME LAND ! SA nu moara NORDSTREAMISTII senili de ciuda 🙁 ? 🙁
Să fim serioși, nu este etatismul problema cea mai mare a Franței ( China a ajuns a doua mare putere economică a lumii făcând uz copios de ” etatism ” ).
Ce ar trebui să urmeze după dizolvarea parlamentului și alegeri ? Păi nu este clar ? ” Dacă poporul votează împotriva Guvernului,trebuie dizolvat poporul !” ( Bertold Brecht ) 😊