PSD promovează o lege pentru plafonarea dobânzilor la credite

români credite dobânzi
Proiectul de lege propus de PSD, care vizează plafonarea dobânzilor la credite, a avansat în procesul legislativ, trecând de comisiile de fond din Camera Deputaților. Față de versiunea inițială, care viza plafonarea dobânzilor la împrumuturile acordate atât de instituțiile financiare non-bancare (IFN), cât și de bănci, noul proiect se concentrează exclusiv asupra IFN-urilor și include restricții legate de tipurile și pragurile de valoare a sumelor contractate.
În cazul adoptării de către plenul Camerei, aceste noi prevederi vor afecta și creditele deja acordate, la cerere. Documentul analizat de Profit.ro dezvăluie și noi restricții referitoare la recuperarea creanțelor.
Inițiativa PSD în domeniul financiar a avut un nou avans, trecând de comisiile de fond din Camera Deputaților. Proiectul de lege, ce privește protecția consumatorilor în ceea ce privește costul total al creditării și cesiunea de creanțe, a fost anterior adoptat tacit de Senat în februarie 2022, iar acum a primit undă verde pentru a avansa către votul plenului Camerei. PSD se pregătește să promoveze noi măsuri de plafonare, accentuând preocupările sale în anul electoral.
După ce a extins plafonarea adaosului comercial la unele produse alimentare, o măsură ce ar putea fi aplicată la nivel național, partidul ia în considerare acum plafonarea dobânzilor la creditele acordate consumatorilor. Propunerile senatorului PSD Daniel Zamfir, dacă vor fi adoptate de Camera Deputaților, ar putea reprezenta o intervenție semnificativă pe piața creditelor. Spre deosebire de varianta inițială, care viza atât IFN-urile, cât și băncile, noul proiect restricționează reglementările numai la IFN-uri, ca urmare a amendamentelor adoptate de comisii.
Datele de la BNR arată că, la finele trimestrului al treilea din 2023, populația avea credite la IFN-uri în valoare de aproximativ 10,7 miliarde de lei, în timp ce creditele de consum și ipotecare de la bănci totalizau 68 de miliarde de lei și, respectiv, 105 miliarde de lei. Legea propusă de PSD va acoperi creditele ipotecare și cele de consum, cu valori de până la 100.000 de lei, acordate de IFN-uri.
Propunerile legislației limitează dobânda anuală efectivă (DAE) pentru creditele ipotecare la cel mult 8 puncte procentuale peste dobânda de referință a BNR. Astfel, dobânda pentru împrumuturile ipotecare acordate de IFN-uri ar fi limitată la 16%. În ceea ce privește creditele de consum, DAE-ul nu poate depăși cu mai mult de 27 de puncte procentuale dobânda de referință a BNR. Proiectul include și limite zilnice de dobândă, în funcție de valoarea împrumutului, astfel încât costurile totale ale creditului să fie în limite rezonabile.

Proiectul de lege propus de PSD nu este nou în ceea ce privește preocupările pentru plafonarea dobânzilor la credite. Inițiative similare au fost înaintate anterior de senatorul Daniel Zamfir, însă au fost declarate neconstituționale de Curtea Constituțională. Versiunea actuală a legislației, dacă va fi adoptată, va aduce modificări semnificative pe piața creditelor, cu impact direct asupra consumatorilor și a instituțiilor financiare non-bancare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

9 Comentarii

  1. in loc sa lase oamenii sa munceasca IN LIBERTATE SI BUNASTARE, SA FACA FACILITATI MASIVE – TARABE GRATUITE, SPATII COMERCIALE ROMANESTI, IN ASA FEL INCAT ROMANII SA NU MAI AIBA NEVOIE DE IMPRUMUTURI, EI MANIPULEAZA SI DAU POMENI PENTRU A BAGA OAMENII IN SCLAVIE. O LABA MAOISTA SPALA PE ALTA.

  2. Vor sărăcirea populației la ordinul Băncii Mondiale! Când salariile vor fi înjumătățite, România iese cu milioanele pe strada!

  3. În primul rînd n-ar trebui să fie dobînzi în afară de ceva să acopere cheltuielile legate de clădire și angajați. Banii se fac din piatră seacă atunci cînd cuiva i se dă un împrumut, se face un cont, se anunță benereu.
    Dar parcă în 1989 „cînd ne-am luat rația de libertate” (cv rație nu l-au folosit întîmplător în lozincă) am luat la mână și economia de piață unde cererea și oferta regulează prețul.
    Dar nu e vorba de asta. Plafonare, am văzut la curent și gaze, înseamnă că e plătită de la buget, compensarea, diferența de la dobînda plafonată a cea care-o măresc cît vor.

  4. Vor sărăcirea populației la ordinul Băncii Mondiale! Când salariile vor fi înjumătățite, România iese cu milioanele pe strada! Propunerea e doar ceva trecător: vor renunța la el, apoi impozit progresiv la salarii inexistente!

  5. Cum accepta Statul CAMATARIA IFN-urilor. Daca urmariti reclamele TV veti vedea ca au o dobanda de peste 7.000% adica SAPTE MII la suta? Ce STAT este asta care nu s-a autosesizat si care accepta asa ceva? Sau UNII din parlamentarii, politicieni, oameni de ”sus” sunt actionari in IFN-uri si atunci CA CAmatari vor doar sa castige.

  6. Romanii votati cu ambele maini PSD si PNL care au transformat Romania intr-o tinta perfecta a termonuclearelor rusesti prin aprobarea si construirea Bazei miliatere Nato de la Kogalniceanu care va fi cea mai mare din Europa cu un efectiv de 10.000 soldati LTGB si narcomani. Bucurati-va si multumiti-le din toate inimile voastre acestor criminali satanisti Ciolacu si Ciuca, pe acesti tradatorii de tara, neam si popor. Bucurati-va ca tara va fi trasformata in mormane de moloz radioactiv iar voi veti ajunge gramajoare de cenuse. Ei satanistii Ciolacu si Ciuca isi vor lua zborul impreuna cu familiile lor in momentul cand razboiul va excalda si se va trasnforma intr-unul Termonuclear. Asa ca grabiti-va in inconsitienta vostra si dati-le votul calilor copiilor si nepotilor vostri pentru a va duce sigur la piezanie.

  7. mai bine se pricepe politicul sa gestioneze caritasuri, vanzari de zacaminte, fabrici, pamanturi…

  8. Dacă legea e în defavoarea cămătarilor (deja băncile sunt exceptate) va fi declarată neconstituțională. Nu era bună reglementarea că toate sumele suplimentare adăugate nu pot depăși valoarea datoriei inițiale?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.