Se extinde perioada fără amenzi pentru e-Factura

Termenul pentru aplicarea primelor sancțiuni în cazul neîndeplinirii obligației de a raporta în sistemul e-Factură facturile emise într-un interval de 5 zile lucrătoare va fi amânat până la 1 iunie, conform declarațiilor făcute de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, prin intermediul platformei Profit.ro.
Actuala perioadă de suspendare a sancțiunilor, stabilită inițial până la 31 martie conform legislației în vigoare, va fi prelungită până la sfârșitul lunii mai. Motivul acestei decizii îl reprezintă numărul semnificativ de 74.000 de plătitori de TVA care încă nu utilizează sistemul e-Factură și care vor fi notificați. Ministrul a subliniat că, începând cu data de 1 iulie, amenda pentru nerespectarea termenului limită va fi de 15% din valoarea facturii.
Este important de menționat că până la 1 iulie rămân valabile facturile utilizate și în anii precedenți, care trebuie raportate în sistemul e-Factură. Implementarea acestui sistem a fost inițial dificilă pentru un număr semnificativ de contribuabili, ceea ce a dus la ajustări legislative din partea Ministerului Finanțelor pentru a ține cont de aceste dificultăți.
Decizia de prelungire a perioadei fără sancțiuni trebuie adoptată și publicată oficial pentru a intra în vigoare, dar s-a convenit deja asupra acestei extinderi la nivelul Guvernului, conform informațiilor de la Profit.ro. Nerespectarea termenului limită pentru raportarea facturilor în sistemul e-Factură este considerată o contravenție și se sancționează cu amenzi în funcție de categoria contribuabililor. Potrivit ministrului, acum vor fi notificate trei categorii de utilizatori ai e-Facturii care nu respectă regulile stabilite.
Din ianuarie, exista posibilitatea extinderii perioadei fără sancțiuni, în funcție de gradul de conformare al contribuabililor. Această extindere era necesară în contextul implementării obligației de a emite facturi între firme exclusiv prin e-Factură începând cu 1 iulie. ANAF va transmite notificări în Spațiul Privat Virtual firmelor care ar trebui să utilizeze e-Factură, dar nu au emis încă nicio factură prin acest sistem. Finanțele estimează că aproximativ 700.000 de firme ar trebui să utilizeze e-Factură, conform numărului de companii care depun bilanțuri, iar 490.000 dintre acestea depun formularul D394.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

4 Comentarii

  1. E FAKATURA SI SE-PE-VE SUNT MIJLOACE DE CONDIATIONARE A DREPTULUI LA MUNCA DE TEHNOLOGIE! DREPTUL LA MUNCA ESTE CONSFINTIT PRIN CONSTITUTIA ROMANIEI. ESTE CA SI CUM AI O SAPA SI VREI SA SAPI. DAR SEFUL DE TARLA ITI SPUNE CA NU POTI SAPA CUM VREI TU, CI CU SAPA LUI SI VREA TAXA PE SAPA! PRICEPETI, BHAI?

  2. „Este important de menționat că până la 1 iulie rămân valabile facturile utilizate și în anii precedenți, care trebuie raportate în sistemul e-Factură. ” astia vor sa se raportam e facturile si din anii precedenti.Dar nu zic de cand ? de la ’89 ? asta e anaful din ro cere dar nu stie ce vrea..analfabetism functional de stat. sau dl.Mateinu stie sa fie concis,scrie si elceva pe malai.

  3. Poate imi explica cineva de ce trebuie sa folosesca acest sistem cretin un aprozar sau coafor, care oricum nu platesc TVA? Guvernul asta chiar e idiot?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.