”Suntem pe mâna unora care măcelăresc banul public”

Am realizat acest interviu cu Adrian Porumboiu, fost arbitru internațional FIFA și om de afaceri cu activitate în trecut foarte intensă în agricultură (la un moment dat grupul pe care îl conducea administra și exploata peste 50.000 de hectare de teren agricol, avea peste 6.500 de angajați), pentru a afla mai multe din experiența de a face afaceri în România, scrie Radu Soviani pe blogul său.

Problemele grupului au început, potrivit lui Porumboiu, cu refuzul unei refinanțări din partea EXIMBANK, devenită recent Exim Banca Românească.

Adrian Porumboiu descrie întregul mecanism prin care afacerea i-a fost preluată, cu complicitatea unor funcționari din bancă, care ar fi urmărit în primul rând alte interese (și nu recuperarea garanțiilor).

Porumboiu este cel care descrie drept ,,un gard viu care crește încontinu” protecția acordată pieselor dintr-o anumită rețea, din care ar face parte banca de stat, prin sistemul de acordare de credite cu garanții de stat, despre care se știe de la început că nu vor mai fi returnate ,,se iau fie de șmecheri fie pe șpagă”, susține Porumboiu, argumentând cu experiența sa și cu situațiile în care a fost pus: ,,am nevoie de 200.000 de Euro cash pentru operație”.

,,Pot să spun că fotbalul, cât este de ticăloșit și cât au făcut oamenii ăia pușcărie este o oază de corectitudine și de frumusețe pe lângă ce se întâmplă aici”, mai spune Porumboiu, care arată și cum beneficiarii luării afacerii lui, au reușit să golească de active companiile care i-au fost preluate, sub ochii EXIMBANK.

Bancă a statului care, la mișto, făcea ulterior plângeri penale pentru vânzarea unor stocuri pentru care chiar banca și-a dat acordul (și neinstituind garanții).

El face referire inclusiv la cazul Blue Air, în care, statul român, prin Eximbank și cu garanții de stat, a dat un credit care nu a fost niciodată plătit, de 300 de milioane de lei, de compania aviatică, cu știința că nu va fi plătit. ,,Comenzile vin din toate părțile”.

Despre cum au reacționat instanțele (unde arată că a avut câștig în mai mult de 20 de procese în ultimii 10 ani), dar și instituțiile statului precum Eximbank, Banca Națională a României, Curtea de Conturi, etc, putem vedea urmărind întregul lanț, în interviul cu Adrian Porumboiu, pe care îl puteți urmări și AICI

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Author

6 Comentarii

  1. Toti excrocii incep sa-si dea cu parerea. Acest nemernic a scos sute de mii de euro din meciuri de fotbal trucate.
    Tupeu si nesimtire.

  2. E doar unul din cazurile destul de grave cu prejudicii uriașe făcute de și în justiția română, complicii sunt caracatițele din absolut tot spectrul Romaniei până la cel mai înalt nivel. Omul spune cu tărie de ani buni și nimic nu se schimba in bine. Mă mir cum de i-au lăsat numele pe școală din apropierea Vasluiului, inca la vedere.

  3. Societatea romaneasca este condusa de partide organizate in sistem mafiot s i care nu fac altceva decat sa foloseasca banul public in interesul lor .
    Porumboiu are perfecta dreptate , de fapt prezinta realitatea , iar institutiile statului nu fac nimic pentru a schimba acesta realitate.

  4. porumboiu nu e ala care a macelarit banul public atunci cand a primit bani de la stat pe agricultura fictiva, devenind milionar?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.