Exigenţe de calitate. Iohannis, împiedicat să confere decorații

Curtea Constituţională a României dezbate miercuri sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificarea legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei din 1989.

Ea a fost amânată în februarie, iniţial pentru data de 13 martie, apoi, din nou, pentru 20 martie.

Şeful statului a trimis Curţii Constituţionale, la finalul lunii noiembrie anul trecut, o sesizare asupra actului normativ privind aprobarea OUG 95/2014 pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987.

Iohannis arată că OUG 95/2014 introduce o serie de modificări şi completări în cuprinsul Legii 341/2004.

„Unele dispoziţii ale ordonanţei de urgenţă încalcă o serie de norme şi principii constituţionale, redactarea lipsită de claritate creând o confuzie cu privire la etapele procedurale ce trebuie parcurse, la efectele juridice ale actelor emise, cu implicaţii directe asupra drepturilor beneficiarilor Legii 341/2004 instituite de legiuitor ca formă a recunoştinţei statului român pentru sacrificiul acestora, dar şi asupra exercitării atribuţiei constituţionale a preşedintelui României de a conferi titluri şi decoraţii, potrivit art. 94 lit. a) din Constituţie.

Astfel, dispoziţiile din OUG 95/2014 supuse controlului de constituţionalitate contravin unor norme şi principii constituţionale”, spune Iohannis.

Şeful statului precizează că necorelarea intervenţiei legiuitorului cu ansamblul reglementărilor existente, cu încălcarea normelor de tehnică legislativă, face inaplicabil întregul mecanism al conferirii de decoraţii de către preşedintele României pentru persoanele îndreptăţite, aspect ce contravine şi jurisprudenţei Curţii Constituţionale, care a reţinut că o normă care face trimitere la o dispoziţie legală care nu mai este în vigoare încalcă dispoziţiile art. 1 alin. (5) din Constituţie.

Preşedintele Iohannis menţionează şi că legea încalcă şi prevederile din Constituţie referitoare la exigenţele de calitate.

Şeful statului afirmă că normele privind procedura eliberării titlurilor de revoluţionar din lege nu respectă exigenţele de claritate şi previzibilitate din perspectiva Legii 24/2000, neclaritatea şi imprecizia acestora încălcând standardele de calitate a legii, contrar principiului legalităţii consacrat de art. 1 alin. (5) din Constituţie, astfel cum a fost dezvoltat în jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

El arată şi că prevederi din actul normativ contravin art. 1 alin. (5) din Constituţie, art. 94 lit. a) coroborat cu art. 100 alin. (2) prin raportare la art. 80 alin. (1), precum şi art. 147 alin. (4) din Constituţie.

Şeful statului consideră că plasarea etapei acordării titlului anterior celei a emiterii certificatului de revoluţionar, ca o etapă obligatorie, contravine nu doar rolului constituţional al preşedintelui României, ci şi mecanismului constituţional care dă posibilitatea manifestării controlului parlamentar în mod plenar şi direct asupra activităţii prim-ministrului şi, implicit, a Guvernului.

Preşedintele Iohannis invocă şi faptul că neclaritatea normelor prevăzute de lege, confuzia cu privire la actele juridice generatoare de drepturi prevăzute de Legea nr. 341/2004, precum şi cu privire la etapele procedurale ale atestării unor calităţi sau acordării unor titluri de onoare sunt susceptibile a genera şi o lipsă de predictibilitate cu privire la competenţa instanţelor de judecată, obiectul acţiunilor şi cadrul procesual.

Şeful statului solicită CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 95/2014 pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 – numărul 341/2004 este neconstituţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

 1. Klauss Wenrner Johannis a semnat sentinta de distrugere a Romaniei de catre termonculearele rusesti. Asa ca, romani drept multumire votati cu ambele maini PSD si PNL care au transformat Romania intr-o tinta perfecta a termonuclearelor rusesti prin aprobarea si construirea Bazei miliatere Nato de la Kogalniceanu care va fi cea mai mare din Europa cu un efectiv de 10.000 soldati LTGB si narcomani. Bucurati-va si multumiti-le din toate inimile voastre acestor criminali satanisti Ciolacu si Ciuca, pe acesti tradatorii de tara, neam si popor. Bucurati-va ca tara va fi trasformata in mormane de moloz radioactiv iar voi veti ajunge gramajoare de cenuse. Ei satanistii Ciolacu si Ciuca isi vor lua zborul impreuna cu familiile lor in momentul cand razboiul va excalda si se va trasnforma intr-unul Termonuclear. Asa ca grabiti-va in inconsitienta vostra si dati-le votul calilor copiilor si nepotilor vostri pentru a va duce sigur la piezanie.

 2. De cand Joianis e ” seful statului „? Suntem cumva republica prezidentiala? Pana unde se marge cu slugarnicia?

 3. Si Johanis este unul din profitorii revolutiei. Doar astia sustin gogoasa securista cu revolutia.

 4. Harmalaie de prost gust pentru o lovitura de stat. Nici un „erou”: cu totii – fiindca e vorba numai de militari de rang înalt, nu si de profitorii de la mahala ai unei stari de haos create de militari-TV (Brates, în primul rând, în rol îndelung premeditat si comandat, care sa creeze victime umane si „justifice” enorma impostura în regia Soros – CIA – SUA trotzkiste), ca sa se vâre si ei în treaba, s-aiba un „moment de glorie” – cu totii, adica militarii de rang înalt, demult s-au identificat. Restul – la fel de impostori -, n-au de ce sa mai pretinda la un os de ros, la 35 de ani de la fapte. Indecent. De ambele parti: si din a lui Johannis, si din asa-zisilor „legislatori”.

 5. Se poate Rashelo sa-l critici pe Brates? Doar e din neamul tau. Shalom!

 6. @Rolansohn: nu-i din neamul meu, ai gresit. Nu te pun, însa, la colt, fiindca ai umor.

 7. Ma uita la poza. Trupetele cu copanele plinute,scoase din caldura birourilor Ministerului si unitatilor meletare ale Capitalei, vor fi desigur in prima linie in cazul in care Rusia ne va ataca! Putem sta linistiti,vazandu-se atacati , Putin si mujicii lui o vor rupe la goana, lasand Romania vraiste , plina de sange pe pereti si de morti prin garile din Bucea…
  Iar pe timp de pace , ele vor servi masa la popota americana si vor socializa cu partenerii.
  La vie en rose !
  Quand il me prend dans ses bras
  Qu’il me parle tout bas
  Je vois la vie en rose
  Il me dit des mots d’amour
  Des mots de tous les jours
  Mais moi, ça me fait quelque chose
  Il est entré dans mon cœur

 8. In primul rind terminati dracu’ odata cu mizeria asta de gogorita, „revolutia”, ca ma si „inervez” ! Ce mama dracu’, asa a reusit sa va spele cerebelul cirpa kgb-ista de Iliescu, cu „revolutia de pe meandrele concretului”, ca o toti tineti langa cu manipulari de cea mai joasa speta despre o buluceala orchestrata de catre Securitate si armata, dirijate la rindul lor decatre „agenturili straine” ?!

 9. armata a tradat…securitatea a tradat…
  pe cine draq medaliaza asta ???
  medaliaza victimile sau pe urmasii tradatorilor care au pus mina pe tzara…
  auzi tupeu ce insinueaza…ca au putut sa traga …da nu au tras…
  dar nici pe ceasca nebunu nu l-au arestat cind dadea ordin sa traga in popor …sau cind infometa si prostea o tzara intreaga…
  in fatza s-au bagat…cu banii furatzi in nume propriu de la noi totzi…

 10. Cel mai arogant președinte! Uitați-vă la imaginea din articol!!! Durere la bască în cel mai inalt grad. Băsescu a fost parfum, deși a inițiat degrigolada justiției. Au, au ,au… nici nemții nu mai sunt ce au fost odată (cel puțin unii, că nu pot generaliza!)

 11. „o sesizare asupra actului normativ privind APROBAREA OUG 95/2014”

  -orice ordonanta DE URGENTA trebuie DECISA de catre paralament DE URGENTA,
  vezi art. 115 alin 5 din Constitutie!
  -in cazul asta „urgentza” a durat fix 10 ani,
  nu e cazu sa se mai grabeasca,
  TOATE OUG.urile asa functioneaza,
  legelie sint cam TOATE neconstitutionale din varii motive,
  ROMANIA E UN STAT ESUAT SUB OCUPATIE STRAINA!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.