O replică elegantă dată urîtului

Rar, din ce în ce mai rar, țara noastră trăiește evenimentele culturale la nivel înalt. România acestor ani este dominată de nimicuri mondene.

Ele au acaparat știrile și programele de seară, ele impun vedete de doi lei și conturează o agendă bulevardieră care îngroapă aproape tot. Proiecte mari, dezbateri, evenimente culturale, succese economice sau soluții ingenioase, toate se scufundă în ceață. De cînd România n-a mai trăit o lansare de carte cu sute de oameni la coadă? De cînd nu s-a mai așezat publicul pe rînduri pentru a vedea o expoziție de desene sau de pictură? Din rațiuni de politică stupidă, de profit și de nivel cultural, autoritățile rezumă cultura la festivaluri de tip Untold și Neversea. Restul se scufundă pe nedrept în anonimat. Adevărul este că Ministerul Culturii se tîrîie călărit de oameni fără acces la arte și cu zero conexiuni culturale europene.

Muzeul Doinei Levintza, în pericol

La sfîrșitul anului 2021 și începutul acestuia, am avut parte de o expoziție impresionantă a maestrului Mircia Dumitrescu. Opera și prestația academicianului și a profesorului au ilustrat fidel vîrfurile unei epoci culturale în România. Personala de la Muzeul Național de Artă al României a fost o încununare pentru un om, o operă și o perioadă artistică. S-a bucurat Expoziția lui Mircia Dumitrescu de atenția publică? A fost ea primită ca o sărbătoare? Folosiți Google pentru a vedea cum a primit presa din România un asemenea eveniment! Procedînd așa, veți înțelege care este ponderea culturii în viața noastră publică.

Nu demult, designerul și creatorul de costume Doina Levintza a împlinit opt decenii. Cum a fost marcat evenimentul în țara în care opera Doinei Levintza a bucurat ochiul, spiritul și a marcat artele spectacolului? Căutați pe net și faceți o comparație între ce s-a scris într-o săptămînă despre o starletă și cum a fost acoperită mediatic aniversarea Doinei Levintza!

La Mulți Ani: Clasica Doina Levintza

Am invocat acea situație jenantă de acum trei ani pentru viața culturală a țării pentru că în aceste zile în Centrul Cultural ARCUB, Doina Levintza a vernisat o expoziție monumentală, plină de surprize și axată pe lucrări unicat, cu policromii și contururi impresionante,„marca Levintza”. Arată ca un regal de linii, de culoare, de soluții multimedia, de vestimentație și ambient. Nu cred că o asemenea expoziție poate fi văzută în prea multe locuri din Europa și din lume. Și, cu toate acestea, nu mi se pare a fi prețuită și mediatizată pe măsura unicității sale. Nu este vorba doar despre dimensiuni, despre munca istovitoare pentru realizarea ei, ci despre  calitatea exponatelor, despre așezarea lor în spațiu sau despre reunirea a zeci de piese unicat din creația sa de modă.

Un manifest pentru frumos: Doina Levintza

Viziunea unei mari artiste, creatoare de modă, de costume de teatru și film, de decoruri și de proiecte media este ilustrată pe mai multe niveluri și încăperi la ARCUB. Centrul Cultural ARCUB din gura Lipscanilor (restaurat excepțional și deschis evenimentelor culturale) găzduiește această expoziție unică dedicată creației de modă a Doinei Levintza. Din păcate, expoziția n-a captivat atenția jurnaliștilor, copleșiți de evenimentele din Ucraina și de scandalurile politice și mondene.

Fără îndoială, personala de modă a Doinei Levintza este un eveniment pentru un București din ce în ce mai puțin vizibil pe agendele culturale. Merită văzută și prețuită, fiind o replică discretă la tatuaje, pantofi sport cu platforme și strîmbături, cu bluze și pantaloni rupți, cu mărcile scrise mare pe piept și pe spinare, ostentativ pentru chiori și proști.

Unei mode trăsnite de sorginte Cola, Doina Levintza îi opune la ARCUB un mister al rochiilor negre și de bal, o frumusețe captivantă a vestimentației feminine de la clasic pînă la excentric.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19

26 de Comentarii

  1. Fata mea este model
    Isi spune Coco Chanel
    Noi ii spunem madmoazel
    Fata mea este model
    Oh yeah, oh yeah!
    Mâine este ziua ei
    Doamne, ce cadou să-i iei?
    Un cadou mai special
    Mercedes ar fi banal
    Are deja două tipuri
    Vile și alte nimicuri
    Sunt precis ce i-ar plăcea
    Vrea să salveze lumea
    Oh yeah, oh yeah!
    ….(Partizan- Fata mea este model(usor adaptata):)))

  2. Ce repede trece timpul!
    Aproape doi ani de la emotionantul articol: Muzeul Doinei Levintza, în pericol
    20 septembrie 2020 Cornel Nistorescu Editorial 201
    Arta de orice fel, ramane si este cunoscuta si datorita celor iubitori de frumos!
    Multumesc, domnule C Nistorescu realizator prin scrierile sale si iubitor de frumos!
    Multumesc, rene pentru comentariile tale speciale si interesante la articolul amintit, de acum aproape doi ani!

  3. Dupá 2 ani de p(l)andemie și criza, recunoscută cu jumătate de gură de guwernanți, este desuet ‘a plânge’ la căpătâiul culturii vestimentare. In topic : istoria teatrului și filmului românesc a consemnat activitatea Doinei Levintza .

  4. Si totusi ce vedeti frumos la rochiile astea? Parca ar fi copiate din filmul Dune.

  5. Dl. Nistorescu, m-ati facut sa rad! Limitati-va, va rog, la analizele politice si lasati critica artistica pe seama antitalentelor guralive, ca si asa nu se pricep la nimic altceva!

  6. Ce inseamna o rochie eleganta, frumoasa pentru o femeie? A spus-o Mihai Eminescu

    Atât de fragedă, te-asameni
    Cu floarea albă de cireș,
    Și ca un înger dintre oameni
    În calea vieții mele ieși.

    Abia atingi covorul moale,
    Mătasa sună sub picior,
    Și de la creștet pân-în poale
    Plutești ca visul de ușor.

    Din încrețirea lungii rochii
    Răsai ca marmura în loc –
    S-atârnă sufletu-mi de ochii
    Cei plini de lacrimi și noroc.

    O, vis ferice de iubire,
    Mireasă blândă din povești,
    Nu mai zâmbi! A ta zâmbire
    Mi-arată cât de dulce ești…

  7. Eleganta, rafinament, bucurie.

    Din 1895 ”Bătaia cu flori” devine un obicei important al zilei de 10 mai, care pe atunci era Ziua Națională. Imediat după parada militară care avea loc în fiecare an, boierii, oamenii avuți ori nu ai capitalei se adunau la Șosea, de-o parte și de alta, participanți și spectatori, să asiste la frumosul obicei primăvăratic. Negustorii de flori erau și ei prezenți cu buchete bogate de crizanteme și garoafe. Liliecii erau înfloriți și împrăștiau un parfum îmbietor, iar doamnele își etalau cele mai frumoase ținute, plimbându-se elegant pe șosea.

  8. Ciumăfăilor din poză trebuie sa li se puna, cum se pune pentru camioane la intrarea prin tuneluri sau pasaje subterane, semne de circulatie pentru limitarea inaltimii, cind intra intr-o incapere ! Altfel … de duce dracu’ castronu’ de pe cap ! Oricum, o tinuta vestimentara recomandata doamnelor ori pentru facutul pietei ori pentru datul cu aspiratorul !

  9. Vestimentatia prin calitatea materialelor, croiala, culori pot infrumuseta, pot sublinia liniile unui corp frumos sau pot ascunde unele defecte. Culoarea poate fi calda, rece, neutra, atrage, respinge…
    Sa dam Cezarului ce este al Cezarului si Doinei Levintza toate aprecierile pentru rafinamentul si frumusetea creatiilor sale.

    Moda la romani:

    „Cel mai purtat material era lână, cea mai recunoscută pentru calitate fiind cea importată din oraşul Tarentum. Alte materiale din care se producea vestimentaţia romană purtată la scară largă erau inul şi cânepă. Cele mai scumpe textile erau mătasea şi bumbacul, produse de lux importate din India şi China la care aveau acces doar cei bogaţi. Producătorii texili colorau vestimentaţia în diferite culori:purpuriu-vopsea preparată din melcii murex, destinată doar hainelor de mătase imperiale, indigo cu ceva nuanţe de albastru şi galben-utilizat la scară largă, roşu-vopsea preparată din roibă, fiind cel mai ieftin colorant, galben din şofran destinat doar hainelor purtate de vestale sau rochiilor de căsătorie.” Historia

  10. Vă recomand tuturor „Tatăl Nostru” după Ciprian Porumbescu, îl găsiți pe Youtube. Pentru că este o interpretare deosebită. Fiind vorba de frumos in general, deschideți ochii larg, frumosul este lângă voi: cer senin, păsări, copii…Lăsați altora urâtul vieții. Suntem în Postul Paștelui, iertați și fiți altruiști. Să fiți iubiți, in pace și sănătate!
    Da, core, doi ani plini. Pe „peroanele Gării Muzeul Doina Levința”, am parcat o mulțime de „vagoane” din cartea „Gambitul Sterican Sabău”: doi ani, cuore?

  11. Nu intrati imbracate asa in grajdul vacilor, ca raman sterpe!

  12. Doamna Core! M-ați „uns” pe suflet cu „Atât de fragedă te-asameni” de Mihail Eminescu! O Poezie închinată lui Mite Kremnitz căsătorită cu Doctorul Kremnitz cumnatul lui Titu Maiorescu! Mite a tradus Luceafărul in Germană, era conștientă că Eminescu este un Mare Poet și vroia ca să intre în „biografia” lui Eminescu! Știu poezia de la 13 ani! Am recitat- o fetelor la Țară, studentelor din Discoteca R2 din Regie! Minunată, Superbă Poezie! Am atâtea Amintiri legate de Ea, atâtea Amintiri! Eram mai Naiv, mai filozof, mai Uman, mai Natural…of Doamne, of Doamne, of… Ireversibile tempo fugit! Fugit Ireparabile Tempus… Trec anii și noi încet încet ajungem la Senescență….Unde ești tu copilărie? Unde sunt Anii de Liceu? Unde Este Primăvara de Altădată? Unde sunt rândunelele? Unde sunt fluturii, câmpiile inundate cu orez și Melcii Codobelci? Unde sunt Cocorii care pluteau pe vânt de curent cald la 3800 de metri înălțime? Unde Este Naivitatea mea Sinceră? Suflet acru și grija zilei de mâine! Atât de fragedă te-asameni/ Ca floarea alba de cireș/ Și ca un înger dintre oameni/ in calea vieții mele ieși….

  13. Mdeah, sa zicem. De gustibus et coloribus non disputandum. Totusi, nu e cam mult „evenimente culturale la nivel inalt”?

  14. Cu scuzele de rigoare ca asociez titlul articolului, titlul e valabil si pentru escroaca udrea care, voit si constient, arunca vinovatii spre Romania, spre jurnalisti, spre cetateni ca viata ii e in pericol de vresvsa ramana in bulgaria sau grecia, mincinoasa escroaca! Cum o deranheaza deranjeaza pe tuta ca presa arata si dezvaluie toate escrocheriile ei prin inregistrari si video din trecutul ei ca escroaca? Cum sa te plangi ca nu esti langa propria progenitura daca ai plecat benevol din domiciliu lasand progenitura in grija altora? Vai, vai, vaaaai!, e in pericol tuta daca ramane in Romania dar are afaceri uriase, unde?, tocmai in Romania! Ce mizerie de caracter infect!

  15. Viorel Hrebenciuc condamnat la 2 ani cu executare/ contopire pedepse pentru cedare 43 000 de Hectare de Pădure din Bacău de la Romsilva către Prințul Duda, vină recunoscută! 43 000 de Mii de Hectare de Pădure și iei 2 ani? Și amărâta din Craiova cu copil de 4(patru) ani a luat 4(patru) ani de închisoare cu executare Pentru Parizer de 4(patru) Euro! Nu mai zic nimic ce să mai zic? Cifre reci, seci! 43 000 de Hectare de Pădure versus un Salam de patru Euro! Doi Ani versus patru ani! Justiție mai Infectă, mai Purulentă, mai Coruptă și mai Jegoasă decât în România mai rar pe Planetă! Un amărât ia un Salam cu 100 de Vectori purtători de Cancer și ia patru Ani la Târgșor! Furi 43 000 de mii de Hectare de Pădure, recunoști fapta și iei doi Ani? Suntem în Iad, in Gheenă sau la Groapa de Gunoi Glina? Dihori, Mustelidae la Justiție și nu ființe cu Atribute Umane… Dihor versus Pădure? Dihor Won… Efectiv scarba este la cifre Cosmice, cifre Cosmice! Timpul Lui Planck 10 la minus 31 de secunde universul mai mic decât un atom, atâta corupție concentrată în România Este..Nu este Concentrat de Bulion de Roșii este concentrat de Corupție și de Injustiție! Ieși la Pensie la 43 de ani cu 43 000 de mii de Lei îți iei o vilă la Mamaia și trai Nineaca, Trai de parcă ai Doua Nobeluri la Medicină și unul în Chimie Moleculară… Să nu scuipi cu sete? Balanța Dreptății Oarbă? Circul Globus, Ferma de Vaci Belciugatele…

  16. In Alimentație ca să nu faci Cancer și să ai o Senescență îndelungată trebuie ca să te ferești de cei trei Mari „albi” din Alimentație! Știți care sunt? Sare, Zahăr, Făină Albă! Mafia Gulerelor Albe din Societate de care să te Ferești și să ai o Senescență Indelungată? Le știți pe Gulere? Sunt următoarele Citez: Gulerele Albe din Justiție, Gulerele Albe din Politică, Gulerele Albe din Medicină… Să îți păzești sănătatea trupului, să te păzești de Justiție (moară de măcinat Suflete și Averi), să te ferești de Politic, sa scuipi pe ei(vectori de furat Țara, de distrus Destine)… România în orice este, numai în normalitate Nu! Un sudor repetent la un liceu Industrial Amărât din Rm Vâlcea ca Prim Ministru?.Un Obez total analfabet care face cu eforturi Disperate de exprimare in lb Română de nivel preșcolar Prim Ministru? Un Magraon analfabet din Buzău președinte de Partid cu aluniță pe Obraz făcută cu cerneală neagră și cu urină bătută cu acul și cu Carte de muncă la „abia” 39 de Ani? Aluniță pe Obraz din Neagră in Albastră? Magraonul a confundat Melatonina cu Urina și Cerneala Neagră? Ce să MAI zici decât să râzi când îi vezi Fruntea de un deșt de la Sprâncene la Frunte? Zoo taică, Zoo…

  17. Nu este prea mult? Spune cineva.
    Nu, nu este prea mult.
    Sa ai imaginatie, inteligenta, talent sa creezi costume pentru un spectacol de teatru sau un film, costume care sa vorbeasca in locul personajelor, nu este prea mult. Imaginati-va pentru o clipa ca vi se da un scenariu si trebuie sa va ganditi cum vor fi costumati actorii. Trebuie sa studiati epoca, moda din acea epoca, obiceiuri… nu o puteti imbraca pe Julieta cu tricou 3/4 si sort cat mai decoltat. Costumele expuse au necesitat multe ore de travaliu pana sa iasa perfecte.

    Pot toti sa deseneze in creion un tablou care sa sugereze o anumita stare?

    Pot toti ca in patru versuri sa combine cuvintele atat de poetic?

    rene, KARMA iubirii de viață:

    Mi se amestecă fengshuiul
    Cu parfum de femeie,
    Cer și pământ, flori, apă și vânt,
    Cu o singură cheie!

  18. rene,
    KARMA iubirii de neam și urmași
    Bunii mă cheamă
    Lutul mă strigă,
    Să fiu ecou
    De repetate vremi
    Și rădăcină,
    Între pădurile de cruci
    Înfipte pe colină.
    Viata-mi umple o clepsidră,
    Calendar amestecat,
    De atomice idile
    Și cădere în păcat!
    Risipit in pretutindeni,
    Împletit cu fir de ceață,
    Voi fi o amintire
    La o umbra de copac.
    Să fiu as vrea, ca ultimă dorință,
    Aripă de înger,
    Urmașilor, in veac!

  19. Ati ridicat la rang de arta indemanarea unei critorese dupa multa apa colorata si asta pt ca trebuie sa pari ”cult” pt ca ai vizionat oribilitatile ei sau ale unui pictor roman vandut bine in UK apeciat de cei cu vise de cosmar si in stare de veghe. Bunica mea avea in caiet cu schite de rochii mult mai stilate decat toate ”tulburatele” in voga. Cat despre starlete, nu mai lustruiesc trotuarul sunt lustruite de presa pt a le crete pretul in Dubai, Antalia si unde mai merg la pescuit. La fel si croitoresele, pardon artistele…Imi place rosu, dar nu dezechilibrul obsesiv. Daca vrei sa fii strident poti folosi o combinatie de alb cu negru sau alb simplu, decat sa te transformi in felinar rosu.

  20. Pentru cine iubeste frumosul, cautati:
    The Royal Ascot, celebra cursă de cai, este unul dintre cele mai importante evenimente estivale în agenda britanică, de la care nu poate lipsi nici măcar regina! Regina Elisbeta a IIa a absentat o singură dacă în 68 de ani, respectiv în 2020. Însă anul acesta, și-a făcut apariția în cea de-a cincea zi, purtând un costum pastel, în stilul caracteristic, completat de o pălărie cu un detaliu floral și de bijuterii cu perle. Alături de regină s-au aflat și alte figuri regale, precum Prințul Charles și soția acestuia, Camilla, Ducesa de Cornwall.

    Veti intelege ce inseamna tinute elegante si cum aceste tinute fac dintr-un om, un personsj.

  21. Imaginati-va ca sunteti spectator la o piesa de teatru. Rochia aceea rosie, nuanta aceea de rosu, ii da actritei forta, va transpune in epoca, va simtiti acolo, langa ei, traiti.
    Dupa spectacol, va intalniti cu actrita, fara machiaj, putin obosita, imbracata in haine lejere, un om din multime.

  22. Tică,dragule, sper că nu ai sucit capul copilelor
    Credule, spunând că tu ai compus minunatele versuri!
    Apropo de karma ta: o poți schimba făcând fapte bune și gândind pozitiv: încearcă să fi ca Ileana, core, rene… Lasă măcar în Postul Paștelui, mizeriile despre altii., Știm că te mână in luptă adevărul și cinstea absolută și examenele pe funcții,te roade invidia și nu admiți că oamenii pot fi diferiți.
    La talentul tău, remarcat în repetate rânduri de Charlie și Darius,ba chiar de Sulea Spătarul, te-as îndemna să compui măcar o poezie scurtă, la nivelul „poietului ratat” de pe forum, al cărui nume nu îl mai pomenesc pentru a nu ți se urca sângele la cap și provoca dureri la prost tată.

  23. Tinute:
    Eram studenta, in troleibus. Un barbat relativ tanar spune cu glas destul de tare ca sa-l aud ceva despre faptul ca se astepta ca bucurestencele sa fie imbracate mai sofisticat fata de doamnele din provincie. Vroiam sa-i spun ca nu in troleibus trebuie sa le caute.
    Va rog sa va ganditi: doua doamne aspira la functia de presedinte de tara, una eleganta, mereu ingrijita iesind in evidenta si alta sobra, gen comisar, iesind in evidenta prin expresia fara expresie. Pe care o aleg romanii?
    Va aduceti aminte de Elena Ceausescu? Oricum era imbracata si coafata, parea mereu obosita. Sunt persoane pe fata carora zambetul este de neimaginat.

  24. O fi așa cum zici Matale! Văz că mă urechi că mă revolt împotriva Imbecilității și prostiei din Politică! Matale ești cumva o persoană „ghiftuită” din Bani Publici? Ce e esta bă? Ce Este asta? 6 Secretari de Stat la Învățământ plus 2 Subsecretari de Stat? Mai Mare Aparat Bugetar decât Populația Macedoniei? Viermi, Reptile in Politică precum in Junglă? Lepre, Absolvenți de Bioterra ne conduc Viața? Văz că matale ești în Zen mai mare decât Buda sau Budă? Am avut în Liceu Note de 10 la Mate Fizică, Română și Biologie cat nu ai tu celule Neuronale in Cap! E ușor a scrie versuri/ Ce din coadă au să sune…. Paraziți cât vezi cu Ochii! Care de care mai ghiftuit și mai prost și mai needucat….

  25. De fapt am citit un articol la doamnei Dana Cristescu in care denumeste expozitia Perspective a dlui Mircia Dumitrescu „cea mai gloriaosa expozitie a anului”,” ai ocazia să îți schimbi viața „îmbătându-te” cu lucrările celui pe care îl putem considera avatarul lui Mihai Eminescu și Nichita Stănescu.”
    Ceea ce este minunat sa descoperim!Mircia Dumitrescu este cel care a inițiat și condus lucrările pentru tipărirea tuturor manuscriselor eminesciene,are „crezul „lui Nichita STanescu face deci un liant necesar,valoros intre cei doi poeti pPovestea realizării lor,(ale facsimilelor) în sine, este o epopee, în care ni se dezvăluie cine ce treabă are cu cultura, patriotismul etc. De unde am fi putut deduce și ce se va întâmpla, astăzi, cu manuscrisele lui Eliade, Enescu și alții. Chiar și în zona culturală, mafia are fațete complexe. De la Nicihita a luat „crezul”Decalogul lui Mircea:

    ”1 Să nu-ți minți ochii cu ochi.

    2 Să nu-ți furi realul în real.

    3 Să nu te înșeli pe tine însuți ca și cum ai fi altul.

    4 Să nu vorbești în numele nimănuia, căci numele tău al nimănuia este.
    9 Îmbrățișarea chipului cu chip sărut se numește.

    10 Numai chipul se îmbrățișează cu chipul, căci brațele sunt făcute pentru ararea câmpului.

    Amin.”
    Si putem spune doar atit(cu autoarea)”cu limbajul simandicos al criticilor de artă („Demitizarea exhaustivă și relațional caducă… Incongruența fenomenologică și introspectiv cromatică”, vorba lui nea Tomiță), că de-aia sînt expozițiile goale””pentru că e și anormal să crezi că vorbele pot substitui privirea și invers, ha.”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.