O sportivă din Belarus a dat lovitura la Soci

Rezultate de luni seara

Biathlon – start în masă feminin

Aur: Darya Domracheva (Belarus)

Argint: Gabriela Soukalová (Cehia) 

Bronz: Tiril Eckhoff (Norvegia)

Un podium cu medaliatele cu argint şi bronz total nescontat. În ceea ce priveşte „aurul” aici pronosticul solist era Domracheva – mai mult ca sigur MVP-ul Olimpiadei, datorită câştigării a 3 medalii de aur.. Domracheva este a 5-a sportivă din istoria olimpiadelor de iarnă care câştigă 3 medalii de aur în cadrul unei singure ediţii şi este prima biathlonistă din lume care face „tripla”.

Dacă nimeni nu spera să aibă şanse la aur, în schimb pentru următoarele poziţii se anunţa o concurenţă acerbă Dar favoritele au dezamăgit. Vicecampioana de la Vancouver, rusoaica Olga Zaitseva a terminat cursa pe locul 24, Anastasiya Kuzmina (Slovacia) s-a clasat pe locul 27, surorile Valj şi Vita Semerenko (Ucraina) au venit pe 13, respectiv 17, Tora Berger (Norvegia) a terminat pe 15 şi doar slovena Teja Gregorin s-a apropiat de podium, vlasându-se pe locul 5. Fosta campioană olimpică, Magdalena Neuner (Germania), nu mai este în activitate.

Românca Eva Tofalvi şi-a luat la revedere de la Jocurile Olimpice (şi probabil de la cariera sportivă – ea are 35 de ani) cu un loc 21. Se aştepta mai mult de la Eva în probele în care a concurat, măcar un top 10 şi un top 15, dar în niciuna dintre curse nu a coborît sub locul 21 (ocupat de două ori, alături de un loc 24 şi un loc 26).

Patinaj artistic – dans

Aur: Meryl DavisCharlie White (SUA)

Argint: Tessa VirtueScott Moir (Canada)

Bronz: Elena IlinykhNikita Katsalapov (Rusia)

Spectaculoasa probă de dans – unii o consideră regina patinajului artistic – a avut un final aşteptat. Pentru primele două poziţii, ca şi la Vancouver, s-au duelat două perechi din America de Nord. Acum la Soci însă, s-a făcut un „schimb” de locuri: vicecampionii olimpici din 2010 au devenit campioni, iar foştii medaliaţi cu aur, au luat acum argintul. Şi pentru ca „tradiţia” să fie respectată, ca şi în 2010,  bronzul a revenit unei perechi din Rusia, cu deosebirea că este vorba de nişte debutanţi la olimpiadă.

Bob 2 persoane – masculin

Aur: Alexander ZubkovAlexey Voyevoda (Rusia)

Argint: Beat HeftiAlex Baumann (Elveţia)

Bronz: Steven HolcombSteven Langton (SUA)

Echipajul Rusia 1, bronz la Vancouver a promovat pe prima treaptă a podiumului, într-o probă în care aurul a fost „arestat” între 2002 şi 2010 de un echipaj din Germania. La Vancouver, primele două poziţii au fost ocupate de echipaje din Germania. Câte unul dintre membri celor două echipaje au făcut acum echipă, dar s-au clasat pe locul 11.

În această probă se poate spune că România a obţinut cel mai bun rezultat al delegaţiei prezente la Soci: locul 17 ocupat de echipajul Nicolae Istrate/Florin Crăciun. Totuşi, o clasare sub cea din 2010, când cei doi au venit pe un onorabil (pentru noi) loc 11.

Freestyle skiing – aerials – masculin

 Aur: Anton Kushnir (Belarus)

Argint: David Morris (Australia)

Bronz: Jia Zongyang (China)

La „acrobatice” aurul merge ca şi în 2010 în Belarus (Fosta republică sovietică a deplasat la Soci 24 de sportivi, ca şi România. Numai că „ruşii albi” se întorc acasă cu cel puţin 5 medalii de aur şi una de bronz). Câştigătorul era al doilea favorit al probei, campionul olimpic de la Vancouver, Aleksei Grishin fiind cotat ca principal favorit. Numai că Grishin a dezamăgit, ocupând un modest loc 23. Aproape de el, Liu Zhongqing, medaliat cu bronz în 2010, şi el cu şanse la medalie, dar care a ocupat locul 30 !! Norocul lui a fost că un coleg de echipă duce bronzul în China.

Sărituri cu schiurile – echipe

Aur: Germania

Argint: Austria

Bronz: Japonia

Şi la această probă s-a înregistrat un „schimb de locuri”. Aurul de la Vancouver a „devenit” argint, şi invers, argintul de acum 4 ani, a „devenit” aur. Proba era să fie amânată din cauza condiţiilor atmosferice neprielnice. Condiţii care au amânat pentru a doua zi consecutiv proba de biathlon, start în masă masculin.

Hockey pe gheaţă – feminin

Semifinale

Canada – Elveţia 3-1 (3-0, 0-1, 0-0)

SUA – Suedia 6-1 (3-0, 2-0, 1-1)

Ecuaţia a fost foarte simplă în această competiţie. Turneul feminin este la a cincea ediţie la jocurile olimpice. Canada şi SUA se întâlnesc pentru a patra oară în finală; Canada este campioana olimpică a ultimelor trei ediţii. Orice alt comentariu nu se mai impune.

Clasament pe medalii

  1. Germania: 8 aur, 3 argint, 2 bronz – 13 medalii
  2. Rusia: 5 aur, 7 argint, 6 bronz – 18
  3. Olanda: 5 aur, 7 argint, 7 bronz – 17
  4. SUA: 5 aur, 4 argint, 9 bronz – 18
  5. Norvegia: 5 aur, 3 argint, 7 bronz – 15
  6. Elveţia: 5 aur, 2 argint, 1 bronz – 8
  7. Belarus: 5 aur, 0 argint, 1 bronz – 6
  8. Canada: 4 aur, 7 argint, 4 bronz – 15
  9. Polonia: 4 aur, 0 argint, 0 bronz – 4
  10. China: 3 aur, 2 argint, 1 bronz – 6
  11. Suedia: 2 aur, 5 argint, 2 bronz – 9
  12. Austria: 2 aur, 5 argint, 1 bronz – 8
  13. Franţa: 2 aur, 0 argint, 4 bronz – 6
  14. Japonia: 1 aur, 3 argint, 2 bronz – 6
  15. Cehia: 1 aur, 3 argint, 1 bronz – 5
  16. Slovenia: 1 aur, 1 argint, 3 bronz – 5
  17. Koreea de Sud: 1 aur, 1 argint, 3 bronz – 5
  18. Marea Britanie: 1 aur, 0 argint, 1 bronz – 2
  19. Slovacia: 1 aur, 0 argint, 0 bronz – 1
  20. Italia: 0 aur, 2 argint, 3 bronz – 5
  21. Australia: 0 aur, 2 argint, 1 bronz – 3
  22. Finlanda: 0 aur, 2 argint, 0 bronz – 2
  23. Letonia: 0 aur, 1 argint, 2 bronz – 3
  24. Croaţia: 0 aur, 1 argint, 0 bronz – 1
  25. Kazahstan: 0 aur, 0 argint, 1 bronz – 1
  26. Ucraina: 0 aur, 0 argint, 1 bronz – 1
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.