OMS vrea eliminarea grăsimilor trans

grasimi

Jumătate de milion de oameni mor anual din cazua grăsimilor folosite în sistem industrial pentru prăjit. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că acestea cresc semnificativ riscul bolilor de inimă și vrea eliminarea lor în următorii cinci ani.

Grăsimile trans sunt un tip de compuși care se găsesc în mai multe produse alimentare procesate, cum ar fi chipsurile, biscuiții, prăjiturile, margarina parțial hiodrogenată. Grăsimile trans sunt folosite și în restaurantele fast-food. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS spune că aceste grăsimi „sunt ieftine și ușor de folosit, fapt ce le face populare în rândul producătorilor. Dar grăsimile trans sunt responsabile pentru mai mult de jumătate de milion de decese în lume, în fiecare an, mai ales în țările cu nivel de trai scăzut sau maediul.“

În completarea celor spune de Ghebreyesus, și Tom Frieden, președintele inițiativei pentru sănătate „Resolve“ spune că zilele grăsimilor trans sun numărate. „Guvernele au acum instrumentele, știința și responsabilitatea de a-și proteja cetățenii de aceste substanțe toxice înlocuind grăsimile trans artificiale cu grăsimi și uleiuri mai sănătoase. Înlocuirea grăsimilor trans cu uleiuri sănătoase va salva, potrivit estimărilor, cel puțin 10 milioane de vieți în 25 de ani după eliminarea lor“, a conchis el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

1 Comentariu

  1. Recomand numai si numai untura de porc iarna si/sau uleiul de masline vara! Grasimile trans-partinice tip : uleiul PSD, uleiul de motor,uleiul de rapita sau uleiul de cocos,folositi la gatit numai cand aveti musafiri!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.