Jumătate de milion de oameni mor anual din cazua grăsimilor folosite în sistem industrial pentru prăjit. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că acestea cresc semnificativ riscul bolilor de inimă și vrea eliminarea lor în următorii cinci ani.
Grăsimile trans sunt un tip de compuși care se găsesc în mai multe produse alimentare procesate, cum ar fi chipsurile, biscuiții, prăjiturile, margarina parțial hiodrogenată. Grăsimile trans sunt folosite și în restaurantele fast-food. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS spune că aceste grăsimi „sunt ieftine și ușor de folosit, fapt ce le face populare în rândul producătorilor. Dar grăsimile trans sunt responsabile pentru mai mult de jumătate de milion de decese în lume, în fiecare an, mai ales în țările cu nivel de trai scăzut sau maediul.“
În completarea celor spune de Ghebreyesus, și Tom Frieden, președintele inițiativei pentru sănătate „Resolve“ spune că zilele grăsimilor trans sun numărate. „Guvernele au acum instrumentele, știința și responsabilitatea de a-și proteja cetățenii de aceste substanțe toxice înlocuind grăsimile trans artificiale cu grăsimi și uleiuri mai sănătoase. Înlocuirea grăsimilor trans cu uleiuri sănătoase va salva, potrivit estimărilor, cel puțin 10 milioane de vieți în 25 de ani după eliminarea lor“, a conchis el.
Recomand numai si numai untura de porc iarna si/sau uleiul de masline vara! Grasimile trans-partinice tip : uleiul PSD, uleiul de motor,uleiul de rapita sau uleiul de cocos,folositi la gatit numai cand aveti musafiri!