Partidul lui Voronin s-a spart. Moldova poate ieşi din criza politică

Într-o adevărată lovitură de teatru, trei deputaţi comunişti din parlamentul de la Chişinău şi-au anunţat, vineri, plecarea din partidul condus de Vladimir Voronin. Este vorba despre Igor Dodon, cel care a piedut la mustaţă alegerile locale din Chişinău, fostul premier Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc.

„Noi astăzi părăsim fracţiunea PCRM! Există motivare, justificare şi explicaţie. Scopul deciziei noastre e unul: evitarea alegerilor anticipate, alegerea preşedintelui ţării, reformatarea guvernării şi stabilitate politică şi socială. Sperăm că va fi stabilitate şi, odată şi odată, dezvoltare economică. Pentru noi a devenit foarte clar că au fost epuizate practic toate soluţiile de depăşire a crizei politice şi a haosului care durează de doi ani jumătate”, se arată în anunţul celor trei, citat de Unimedia.md

Republica Moldova este condusă de preşedinţi interimari începând din septembrie 2009, iar plecarea celor trei rezolvă, matematic cel puţin, problema alegerii unui preşedinte, cauza principală a paraliziei politice de la Chişinău. Pentru alegerea preşedintelui sunt necesare 61 de voturi, însă Alianţa aflată la putere deţine doar 59 de mandate. În cazul în care alegerile eşuează, după trei tururi de scrutin, parlamentul ar urma să fie dizolvat şi s-ar organiza anticipate.

„Dacă oamenii nu au demnitate, vai și amar de țara asta! Dacă am ajuns să hotărâm problema alegerii preşedintelui cu așa metode, atunci halal de noi. Și-au pierdut demnitatea și ei, dar și alții”, a fost reacţia liderului comunist Vladimir Voronin, după plecare celor trei deputaţi. Igor Dodon a fost însă foarte elogios la adresa lui Voronin, despre care a spus că este cel mai puternic lider politic actual.

Igor Dodon, „liderul” micii grupări care a părăsit partidul, a anunţat însă că nu va vota decât un candidat apolitic pentru funcţia de preşedinte. Anunţul complică calculele politice, pentru că actualul candidat al Aliantei pentru Integrare Europeană este liderul democraţilor şi ăpreşedintele Parlamentului, Marian Lupu. Comuniştii, la rândul lor, o propuseseră pe „dezertoarea” Zinaida Gareceanîi.

Marian Lupu s-a arătat dispus la concesii. „Sunt candidatul AIE, dar nu și candidatul înregistrat pentru acest scrutin”. Lupu este supus unor presiuni puternice de catre colegul sau de coaliţie, premierul Vlad Filat. În urma unui scandal legat de atacuri asupra sistemului bancar, Filat i-a cerut lui Lupu, în calitatea sa de preşedinte intermiar, să-l demită pe procurorul general, o funcţie care a revenit, în urma algoritmului politic, chiar democraţilor. În toată această disputa, Filat a fost sprijinit de deputaţii comunişti, ceea ce a dus la suspiciuni privind o posibilă nouă alianţă.

Premierul Filat a fost rezervat după plecarea celor trei deputaţi comunişti. „Să vedem care va fi rezultatul acestui pas. Deocamdată, luăm act de acest lucru. Îmi doresc foarte mult să reușim să alegem președintele. Haideți să vedem cum vor derula evenimentele”, a declarat Filat, citat de Jurnal.md.

Ion Sturza, premier in perioada februarie-decemrie 1999, printre ai cărui miniştri s-a numărat şi Vlad Filat, atrage atenţia că „dezertorul” Igor Dodon este unul dintre oamenii Moscovei la Chişinău.

„Mizele Rusiei sunt bineînţeles că diverse. Nu există doar o singură persoană, sau un singur partid. Alta e că, cu mici excepţii, toţi liderii politici de la Chişinău au servit serviciile sale Moscovei. Mai avansat bineînţeles că este Igor Dodon, care este exponentul direct al intereselor ruseşti în Republica Moldova şi care are o susţinere şi se consideră un politician de perspectivă, şi care are mandatul deplin, inclusiv în a reconfigura Partidul Comuniştilor, de a construi noi partide. Are susţinerea financiară şi morală din zona respectivă, fiind astăzi cred că unul din cei mai bogaţi politicieni în sensul fondurilor pe care le are la dispoziţie. Şi nu numai fonduri, dar şi business-uri. Mai recent au fost anunţate câteva companii la Chişinău cu origine şi provenienţă rusă, care tot cred că sunt în serviciul acestui politician. (…) Dar nu numai la Dodon se limitează lista celor, pe care mizează, eu ştiu, anumite cercuri la Moscova. Sunt şi alţii, practic toţi, fără excepţii”, a declarat Ion Sturza pentru Europa Liberă. În perioada 2006-2009, Sturza a fost membru în Consiliul de Adiminuistraţie al Rompetrol

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.