Premieră. Rakul, urangutanul care ne arată leacul bun pentru plăgi

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume când acest tip de comportament a fost observat la un animal sălbatic, au dezvăluit cercetătorii germani, informează DPA.

Biologii de la Institutul Max Planck pentru Comportamentul Animalelor din Germania şi cei de la Universitatea Naţională din Indonezia au observat un urangutan de Sumatra mascul, numit Rakus, care suferise o rană la nivelul feţei.

Rakus a fost observat mâncând şi apoi aplicând în mod repetat pe rana sa seva unei plante căţărătoare cu proprietăţi antiinflamatorii şi analgezice, folosită în mod obişnuit în medicina tradiţională. De asemenea, el a acoperit întreaga rană cu o împletitură formată din corpul verde al plantei, au declarat biologii.

Isabelle Laumer, de la Institutul Max Planck Institute pentru Comportamentul Animalelor, a declarat că Rakus a suferit probabil acea rană facială în timpul unei lupte cu un mascul de pe un teritoriu învecinat.

„Comportamentul lui Rakus a părut a fi intenţionat, deoarece el şi-a tratat selectiv rana facială de pe flancul drept, şi nicio altă parte a corpului, cu suc de plante”, a spus Isabelle Laumer.

„De asemenea, comportamentul a fost repetat de mai multe ori şi nu doar cu suc de plante, ci şi mai târziu, cu material vegetal mai solid, până când rana a fost acoperită în totalitate. Întregul proces a durat o perioadă de timp considerabilă”, a adăugat ea.

Rana nu a prezentat semne de infectare, au precizat cercetătorii.

Planta, cunoscută pe plan local sub numele de Akar Kuning, este folosită ca medicament de către indonezieni. Ea are proprietăţi antibacteriene, antiinflamatorii, antifungice, antioxidante şi alte proprietăţi vindecătoare, a declarat Isabelle Laumer.

Descoperirile ar putea oferi o nouă perspectivă asupra originilor evolutive ale medicaţiei rănilor, au declarat oamenii de ştiinţă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

11 Comentarii

  1. e manipulare si momire
    a primatelor superioare bipede,
    exact ca la Discovey Channel.

  2. Și uite așa urangutanul a divulgat că e mai inteligent decât mulți bipezi😁😉

  3. Din câte se scrie prin articol cred că ar fi mai nimerit la conducerea OMSdecât Tedros și văr-su i-ar putea lua locul lui Fauci cu mult mai mult succes. În plus, cred c-ar dă rezultate bune și-n politică pentru că sunt convins că n-ar îmbolnăvi cu bună stiință toată lumea.Un cimpanzeu sau vreo altă primată, ba chiar și vreo reptilă are o etică net superioară atât unui cercetător „gain function” cât și politicianului care comandă și finanțează o astfel de cercetare .

  4. Big Pharma e cu ochii pe el. Nu-l vad bine. Cum adica, sa nu-ti cumperi medicamente de la ei?

  5. reclama mascata la aloe vera,
    de fapt antihristii SI-AU ALES MOMENTUL
    fix de Crucificare!

    fiti atenti
    acum satanele isi intetesc atacul!

  6. Veriga lipsă este un limbaj inteligibil și complex. Aparent, pentru că noi vorbim este unul dintre principalele motive pentru care învățăm atât de repede. Orice altă primată poate doar observa, așa că are nevoie de mai mult timp pentru a învăța. Chiar și așa, unele din primate, sunt mai inteligente decât mulți oameni

  7. alta gogoasa de presa,nu era destul cu sulita Destinului

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.