Un tratament pentru cancer ar putea fi produs în România

Centrul de cercetare şi microproducţie OncoGen din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara ar putea ajuta la vindecarea a 90% dintre bolnavii cu diferite forme de cancer, care nu mai au nicio şansă de viaţă prin alte tratamente, prin terapii validate deja în Germania şi care ar putea fi produse aici.

Coordonatorul Centrului OncoGen, prof. dr. Virgil Păunescu, a declarat că recent a venit la Timişoara o echipă de specialişti în domeniu din Germania, care produc din 2012 astfel de tratamente, urmând să se semneze un contract pentru şapte ani, pentru un transfer de microproducţie.

Din echipa germană au făcut parte şeful Centrului german de colectarea sângelui, o fundaţie care are zeci de centre de colectare a sângelui pe care îl prelucrează, dar şi vinde produsele către spitale, directorul unei companii germane pentru dezvoltarea biotehnologiilor în zona tratamentelor avansate în cancer şi directorul de cercetare – dezvoltare al acestei companii.

„Ei au finalizat o cercetare bio-tehnologică interesantă din 2012 şi au pus la punct şi un aparat de uz clinic şi reactivi de uz clinic pentru accelerarea dezvoltării de terapii celulare în cancer şi pentru reducerea costurilor. Astfel de aparate creează premisa reducerii preţurilor de terapii celulare de până la 10 ori, care în momentul de faţă se ridică la sute de mii de euro pentru fiecare pacient. Aceste reduceri de costuri şi alternative la terapiile clasice sunt în zona de cercetare avansată, a unor bio-tehnologii avansate, a unui transfer tehnologic către OncoGen. Ei colaborează cu cel mai prestigios spital din Berlin şi cu OncoGen, care ar putea deservi cu aceste bio-tehnologii estul Europei. Tehnologiile acestea sunt autorizate şi acreditate în Germania, ei trebuind doar să înceapă să ofere aceste servicii, care presupun existenţa unui centru GMP, cu facilitate de microproducţie pentru pacienţi adică, o capacitate mică ce are toate facilităţile unei fabrici de medicamente, nu există o hală de producţie”, a subliniat dr. Virgil Păunescu.

Coordonatorul OncoGen a explicat că medicamentul în sine sunt celulele manipulate genetic din sângele pacientului.

„Se ia sânge de la pacienţii cu diverse forme de cancer, ele intră în GMP, sunt tratate ca producţia de medicamente, manipularea lor durează între trei şi patru săptămâni, după care celulele modificate genetic sunt ambalate într-un flacon tip vaccin şi sunt trimise la pacient, urmând să fie administrate intravenos. România are un program de circa 20 de milioane de euro pentru 20 de pacienţi aflaţi în institutele de oncologie unde li se recoltează celulele din circulaţie (limfocite, leucocite), sunt trimise la Heidelberg pentru a fi manipulate genetic, dar acest lucru îl puteam face şi noi în OncoGen. Apoi, celulele modificate genetic revin la pacient, îi sunt administrate intravenos. Pacientul trebuie supravegheat, pentru că este o reacţie destul de puternică, o furtună cito-chimică, dar acest tip ce leucemii care fac obiectul acestor terapii şi la copii şi la adulţi, în momentul în care pacientul nu mai are nicio şansă de tratament este inclus în acest program, iar datele din literatură arată că vindecarea este între 80-90%. Primele astfel de terapii au fost aplicate prin 2003 şi acei pacienţi sunt în viaţă”, a detaliat dr. Virgil Păunescu.

Tehnologia aceasta este cunoscută, dar este foarte scumpă, iar bătălia se dă pentru reducerea costurilor, ceea ce înseamnă modificarea tehnologiilor scumpe şi reducerea costurilor pentru a fi mai accesibile.

„În această competiţie se află firma germană. Pentru a face aceste servicii, au nevoie de două spaţii GMP cu capacitate mai mare: unul este la Berlin şi acum vor să-l facă cu noi, pe şapte ani. Am stabilit împreună cu conducerea Spitalului Judeţean Timişoara să semnăm în prima fază un contract de principiu pentru colaborare. Apoi, să perfectăm un contract (parteneriat public-primat sau altă formă) pentru ca partea germană să poată face investiţii în OncoGen, dar să aibă şi certitudinea că OncoGen va putea colabora cu ei pe durata celor şapte ani”, a adăugat dr. Virgil Păunescu.

Medicul imunolog mai spune că acest lucru ar însemna multe locuri noi de muncă la Centrul OncoGen, circa 20 de oameni angajaţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. De ce este acest OncoGenital primit cu afacerea lui privată în spațiul Spitalului Județean al Statului?
    Olteanul ăsta e un impostor, de minimum 5 ani vinde în Timișoara pielea ursului din pădure, ba cu „tratamente anti-cancer”, ba cu „tratamente anti-CoVid-2019”, bazate cică pe mRNA-u’ lu’ Faizăr șî ur$$ula! Acum vinde o nouă gogoașă oltenească („cine-o crede, să trăiască!”)…
    În general Timișoara s-a umplut de traficanți olteni imigrați, care au devenit majoritari în acești ultimi 30 de ani, alături di clanurili Cîrpaci șî Stănescu (tot din Oltenia):
    https://www.facebook.com/NesimtitiiTraficului/videos/%C5%9Ftefan-popa-popas-de-vorba-despre-olteni/2091599397811917/
    De-aia a ajuns centrul austriac al orașului să fie privatizat de șatre! Revoluția maghiaro-română de la Timișoara ce l-a răsturnat pe juvetele analfabet Ceașkă a devenit o amintire repudiată de noii-venetici, plozii celor care au plecat cu trinurili dîn Kraljovitza Nouă în 18 decembrie 1989, cu bîte de lemn depozitate în compartimente, ca să-i bată pe bănățenii revoltați împotriva idolului lor, Cel Mai Iubit Fiu A’ Boborului, Nikalay Ceașkă.
    https://www.opiniatimisoarei.ro/a-fost-odata-ca-niciodata-un-oras-de-poveste-timisoara-de-altadata-intr-un-film-ce-rascoleste-amintiri-de-nesters-descopera-si-tu-pietele-si-strazile-de-astazi-video/11/03/2014

  2. mesager arn. criminalii mengele rumani cu dorinta de imbogatire. hai siktir. EXISTA TRATAMENT DE CANCER, CARE ESTE UN PARAZIT, CA SI VOI: FE NB EN D A ZOL!

  3. @marin
    -parca era un film,
    „cat imi dai ca sa te omor?”

    „pentru că este o reacţie destul de puternică, o furtună cito-chimică,”

    cui pe cui se scoate,
    sa incerce cu 3-4 doze de vaxxin
    daca tot „cred in shtiintza”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.