Un cancer care face ravagii în rândul tinerilor din Europa

cancer-colorectal-colon

Rata mortalităţii prin cancer colorectal în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 şi 49 de ani din Uniunea Europeană şi Regatul Unit este în creştere, conform unui studiu publicat recent de Universitatea din Milano, Italia, transmite agenţia DPA.

Una dintre cauzele creşterii numărului de decese asociate cancerului colorectal o reprezintă proporţia mai mare de tineri supraponderali, a declarat Carlo La Vecchia, care a condus studiul publicat în jurnalul ştiinţific Annals of Oncology.

Printre alţi factori se numără creşterea consumului de alcool şi reducerea activităţii fizice, potrivit cercetătorilor.

Cancerul colorectal la o vârstă mai tânără este, în general, mai agresiv, iar şansele de supravieţuire sunt mai reduse în comparaţie cu cazurile apărute la persoane mai în vârstă, au explicat oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii au sugerat că autorităţile din domeniul sanitar ar trebui să ia în considerare extinderea screeningului pentru cancerul intestinal la persoanele mai tinere, începând cu vârsta de 45 de ani.

Cancerul colorectal se dezvoltă, de obicei, din excrescenţe (polipi) apărute în peretele intestinal. Acestea pot fi îndepărtate în timpul unei colonoscopii, înainte să devină potenţial cancerigene.

În Germania, potrivit Centrului pentru studii oncologice din această ţară, aproximativ 55.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer colorectal şi peste 20.000 mor, notează agenţia germană de presă DPA.

Echipa de cercetători preconizează că în 2024, rata mortalităţii prin cancer colorectal va creşte considerabil în Marea Britanie în comparaţie cu anul 2018 – cu 26% în cazul bărbaţilor şi cu aproape 39% la femei.

Totodată, se preconizează o creştere şi în Italia, de 1,5% pentru bărbaţi şi de 2,6% pentru femei.

În Spania şi Polonia, creşterea este estimată la 5,5% pentru bărbaţi şi 5,9% pentru femei.

În Germania, se preconizează o creştere de 7,2% a numărului de cazuri la femei cu vârste cuprinse între 25 şi 49 de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. Nu are nicio legătură cu alcoolul și nici cu fumatul, sa va fie clar! E vorba strict de stresul zilnic, de hrana care are tot felul de ‘otrava’ numita E-uri, apa care e din ce in ce mai contaminată din cauza exploziilor și războaielor, totul se observă pe nori când zbori cu avionul, incredibil ce murdari sunt norii în zona eurpeana de Est inclusiv în România! Curentii de aer mutați de vânt din est-ukraina și nu numai, spre vest împrăștie tot ce e toxic și se depune pe nori, când plouă, norii varsă stropii de ploaie murdară și ajunge in lacuri, râuri, pe plante, pe copaci. Poți să pui tona de clor in apa zilnic, rezidurile sunt împinse prin jetul cursiv al pompelor direct spre consum.

  2. Sunt studii care demonstrează ca nu are legătura directa cu stresul; are legătura cu E urile din alimente, cu constipația si alcoolul ( in cazul constipației, E urile rămân mai mult timp in colon); eu am 46 ani, 172 cm, 65 kg m, nu beau, nu mănânc mezeluri, nu fumez, fac sport regulat . Sfătuiesc pe toată lumea sa facă o colonoscopie de la 42 de ani iar dacă exista cazuri in familie de la 30 ani. E singurul cancer de care poți scapa înainte de a apare efectiv ( prin eliminarea polipilor in timpul colonoscopiei) deci merita sa mergi la doctor . Polipii se transforma in tumora in 5-10 ani, deci f lent; E pacat sa nu i elimini in perioada respectiva. După apariția tumorii e suficient ca o celula sa ajungă in timpul operației sau pur și simplu sa se desprinda și sa ajungă in plămân, ficat sau creier și sa formeze metastaze acolo. Sper ca v am speriat suficient pt a tine cont de aceste informații. Primul meu simptom a fost oboseala crescută zilnică, am făcut analize timp de un an de zile și nu am descoperit ce am. Am făcut un test Fit sau Fobt doar pt ca epuizasem toate analizele posibile și a ieșit pozitiv- problema e ca sunt ușor de făcut dar deja ai cancer dacă ies pozitive ( după ce elimini alte posibile cauze). Deci tot colonoscopia e cea mai indicată, totuși măcar faceti testul respectiv pt a prinde tumora in stadiul 1.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.