Record de secții de votare pentru Diaspora

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat luni că, la alegerile europarlamentare din 9 iunie, MAE va organiza peste 900 de secţii de votare, cel mai mare număr de secţii de votare organizate vreodată în străinătate, aproape dublu faţă de scrutinul din 2019.

Luminiţa Odobescu a susţinut o conferinţă de presă, împreună cu preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, pe tema organizării în străinătate a alegerilor pentru Parlamentul European.

„Vom organiza, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, un număr de peste 900 de secţii de votare, mai exact 916, aproape dublu faţă de cele 471 organizate la alegerile europarlamentare din 2019. Este, totodată, cel mai mare număr de secţii de votare organizate vreodată în străinătate, peste maximul anterior de 835 de secţii organizate la alegerile prezidenţiale din 2019”, a spus Odobescu.

Ea a subliniat că propunerile şi estimările misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României pentru organizarea de secţii de votare în străinătate au la bază atât dinamica prezenţei la alegerile precedente, cât şi consultările cu reprezentanţii comunităţilor de cetăţeni români din străinătate, precum şi cu reprezentanţii din diaspora a formaţiunilor politice.

„Am comunicat către Autoritatea Electorală Permanentă necesarul de buletine de vot, ştampile şi timbre autocolante, care vor fi folosite la secţiile de votare din străinătate. Imediat ce acestea vor fi tipărite, respectiv confecţionate, vom începe distribuirea materialelor necesare votării către secţiile organizate în străinătate. Am comunicat, de asemenea, către Serviciul de Telecomunicaţii speciale numărul de tablete necesare în secţiile de votare din străinătate. Misiunile diplomatice au primit instrucţiuni pentru achiziţionarea sau închirierea de echipamente necesare monitorizării video a secţiilor de votare, aşa cum prevede cadrul legal în vigoare, precum şi pentru asigurarea serviciilor de comunicaţii între preşedinţii de secţii şi biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi grupul de lucru din centrala Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, am asigurat resursele financiare necesare pentru închirierea spaţiilor necesare secţiilor de votare şi pentru dotarea acestora cu urne, cabină de vot şi alt mobilier necesar activităţii secţiilor”, a informat Odobescu.

Şeful diplomaţiei române a precizat că a solicitat misiunilor diplomatice să comunice necesarul la nivel de resurse umane care să asigure buna funcţionare a procesului electoral în secţiile de votare, după ce formaţiunile politice îşi vor desemna reprezentanţii în secţii.

„Avem, inclusiv la nivelul centralei MAE, 137 persoane pregătite să se deplaseze la secţiile de votare ca preşedinţi, locţiitori, sau membri, în cazul în care numărul persoanelor propuse de partidele politice nu va fi suficient. De asemenea am solicitat colegilor mei de la celelalte ministere să ne sprijine, conform prevederilor legale, cu propuneri de persoane care pot fi desemnate ca membri în secţiile de votare din străinătate”, a arătat ministrul.

În perioada următoare vor fi iniţiate sesiuni de instruire în sistem videoconferinţă a tuturor acestor persoane cu ajutorul STS şi al AEP, astfel încât toţi să cunoască toate procedurile tehnice specifice desfăşurării procesului electoral.

„Pe partea de atribuţii logistice ale Ministerului de Externe, menţionez că am derulat toate demersurile pentru a asigura un sediu corespunzător, atât ca spaţiu, cât şi ca dotări, pentru biroul electoral pentru secţiile din străinătate. Acesta şi-a început activitatea la termenul stabilit prin lege, respectiv la 10 aprilie şi este sprijinit de personal auxiliar asigurat de MAE şi de AEP. (…) Au fost realizate, de asemenea, materiale de informare a alegătorilor din străinătate. Acestea au fost făcute publice pe site-ul MAE şi au fost diseminate şi prin intermediul misiunilor diplomatice”, a precizat ministrul.

Printre măsurile adoptate de Guvern pentru eficientizarea procesului electoral din străinătate, Luminiţa Odobescu a amintit: folosirea în secţiile de votare din străinătate a terminalelor informative pentru înregistrarea alegătorilor, preluarea semnăturilor acestora direct pe tabletă şi generarea listelor electorale suplimentare în format electronic, ceea ce va duce la reducerea considerabilă e exercitării votului.

De asemenea, în birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate vor fi desemnaţi 10 membri, preşedinte, locţiitor şi opt membri, care să gestioneze fluxul de alegători. În plus, a fost legiferată şi posibilitatea ca alegătorii care la ora 22,00 se află la rând pentru a vota să-şi poată exercita dreptul de vot până la ora 23,59, a precizat ministrul.

„Urmează o nouă etapă de acţiuni logistice în care vom distribui către secţiile de votare buletinele de vot, ştampilele, tabletele şi alte materiale, astfel încât să ne asigurăm că procesul de votare va decurge fără sincope”, a mai spus Luminiţa Odobescu.

Ea a făcut un apel către cetăţenii români din străinătate să se implice activ în buna organizare a proceselor electorale, ca membri şi/sau operatori de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

17 Comentarii

  1. pt europarlamentare in 2019 au fost 471, iar poate pt „metoda” Baconschi/Paris la prezidentiale au fost 835. Este de bine sau este o incercare de a castiga a la Basescu? Dupa metoda Clotilde premiata cu un scaun de primar, slabe sperante…

  2. Măi ce de voturi se vor da pentru! Ce de voturi….. Dacă la cea de a doua alegere a lui Băsescu românii din Franta au votat la interval cate o secunda, acum romanii de afara vor vota cate sapte pe secunda! Şi vom avea ca prin minune de două ori mai multe voturi pentru monstruoasa coaliţie decat români de pe intregul mapamond.

  3. Rusinea de a fi roman!
    Nici nu stiti cu cata admiratie ne privesc strainii cozile kilometrice in cartierele cu centre de votare.
    Europeni in toata regula si noi.

  4. Cea mai mare escrocherie prin furt de date pentru alegeri pentru cei sortiți! Vă închipuiți ce de voturi false vor aduna hoiturile pentru creșterea numărului de europarlamentari de diaspora? Nimic nu fac pentru diaspora, doar ocupa funcțiile pentru a se îmbogăți! Sper că nu ați uitat ce latră batistuta rujat „la viitoarele alegeri vom crește numărul de europarlamentari până la dublu”!

  5. Așa se fură alegerile , voturile din diaspora sunt cele mai ușor de furat într-o țară în care cei care numără vorurile sunt din sts un serviciu secret

  6. ..voturile diasporei sunt contabilizate de securisti,a vota inseamna a valida furtul.Pana nu se clarfica situatia cu serviciile antinationale,lumea voteaza pentru interesele ei

  7. Am si eu o intrebare pt unul ca tine care crede ca diasporetul voteaza cu un partid ca AUR (iti zic ca sunt genul care nu intentioneaza sa voteze decat la europarlamentare, la restul alegerilor cum a zis Iosif Ponta: ‘daca nu platesti taxe in Ro de ce ‘te bagi’?).Tie ti se pare normal ca diaspora sa voteze cu un partid care face parte dintr-o familie mai mare care este antimigratie? Ca nu? Cand unor oameni nu le plac strainii nu stiu cat mai conteaza ca ei sunt intra sau extracomunitari. Votantii Aur la ce au mai migrat daca ei sunt extremisti antimigratie? Ti se pare normala o asemenea optiune?

  8. @Sandhuguru:
    Ai dreptate! Fata de trollii de pe site, diaspora iau in serios alegerile, ies sa voteze, asteapta la cozi kilometrice si inca mai spera.
    Eu le urez sa iasa cum vor ei alegerile.
    Paste Fericit, Sandule! Sa ai oua rosii vopsite in casa!

  9. 1/ care-i legătura între alegeri și taxe ?
    2/ ești sigur ca toți locuitorii româniei plătesc taxe ?
    3/ ești sigur ca niciun disporean nu plătește nicio taxă în România ?
    4/ ești la curent ca există diferite tipuri de migranți ?

  10. @news reader (cititor de stiri)!…PERFECT adevarat ca noi cei din diaspora DORIM „AUR” pentru România,adica…SUVERAN_NATIONAL !.(să vezi Austria și Germania)!.

  11. Pai astia l-au votat pe Iohanis. Astia l-au votat pe Basescu. Astia au vrut ‘o tara ca afara’ , plina de datorii si vanduta strainilor. Ce vor sa mai voteze acum, pe cine, in care tara? Romania nu mai este a lor cum nici tarile unde locuiesc nu ii recunosc. Sau poate asa cred ei! Ce sa mai zici de copii lor nascuti pe acolo ce nu dau doi bani pe limba romana. Sau poate vor sa ii faca si cetateni romani si sa ii inroleze in armata NATO ce are nevoie de carne de tun in razboiul ruso-Ukra?
    O generatie pierduta si fara viitor in tara ce le-a fost furata si indatorata de straini.

  12. 1) a spus dl Ponta asta acum vreo 10 ani cand era pm (pt detalii cu taxe il poti contacta pe dumnealui direct). Eu am fost de acord cu afirmatia si nu votez, tu bineinteles ca esti liber sa nu fii si sa mergi la vot, nu te opreste nimeni. 4) referitor la migration. Ce am vrut eu sa spun si poate nu ai inteles bine: au fost altii inaintea ta care au votat extremisti antimigratie (in Italia si Olanda). Ce a urmat: au primit exact ce au votat, adica less inbound (au mai ‘taiat’ din migratie, daca e prea complicat ce zic eu). Unii au fost multumiti cu masurile care au dus la asa ceva, altii mai putin. In functie de unde esti tu si ce faci, de ce asteptari ai si in ce directie, esti individual mai mult, mai putin sau deloc afectat. E atat de simplu:)

  13. Incepand cu iliescu si pana la actualul puturos de la Cotroceni, romanii au ales prost. Culmea e ca dau vina pe diaspora care reprezinta un mic procent din totalul celor cu drept de vot. Dar cum rezultatele din afara ajung sa fie centralizate mai tarziu, par a fi cele care hotarasc decizia finala. Fals, fiecare vot e decisiv. Sa nu pornim de la cliseul ca votez degeaba, oricum imi fura „securistii” votul, mai bine stau acasa…

    Respectand optiunile fiecaruia, de data asta diaspora va fi prezenta la urne si va vota masiv AUR.

  14. este discriminare nu vot.
    cei mai multi dintre romani sunt obligati de grobiani(politicienii „de serviciu”) sa voteze cu buletinele din tarile in care se afla si sa faca dovada domiciliului stabil in tara respectiva(deci >70% dintre toti romanii aflati acolo in gazda,moteluri,hoteluri sunt discriminati prin interzicerea votului ALESILOR ROMANI CU BULETIN ROMANESC..O DISCRIMINARE MARSAVA A GROBIANILOR CARE NE CONDUC DE 34 ANI)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.