Intervenție a forțelor de ordine la Sorbona

Poliţia a intervenit luni după-amiaza la Universitatea Sorbona din Paris pentru a evacua militanţi mobilizaţi pentru cauza palestiniană, care au instalat corturi în interiorul instituţiei universitare.

Circa cincizeci de manifestanţi au fost conduşi spre exteriorul clădirii, apoi îndepărtaţi în grup, încadraţi de forţele de ordine, la câteva zile după o mobilizare presărată de tensiuni într-o altă universitate renumită din capitala franceză, Sciences Po Paris (Institutul de studii politice).

„Eram circa 50 de persoane când forţele de ordine au intrat în fugă în curte. Evacuarea a fost destul de brutală, cu aproximativ zece persoane târâte pe jos, dar fără arestări”, a relatat Remi, 20 de ani, student la istorie şi geografie la Sorbona. „Ne-au escortat spre ieşire şi apoi ne-au făcut să mergem pe strada Saint-Jacques în grup”, a adăugat el.

Mai multe zeci de studenţi s-au adunat luni la mijlocul zilei în faţa Sorbonei şi în interiorul clădirii, unde au instalat corturi, 12 potrivit rectoratului, între 20 şi 30 potrivit unui manifestant. Un drapel palestinian era întins pe jos.

„Amfiteatrele au fost evacuate în jurul prânzului”, a anunţat rectoratul, care a decis închiderea universităţii luni după-amiază.

Circa 150 de persoane erau adunate în faţa instituţiei, în prezenţa inclusiv a trei deputaţi ai partidului stângii radicale Franţa Nesupusă (LFI).

Vineri, o zi de blocaj şi de mobilizare, presărată de tensiuni, a avut loc la Sciences Po Paris, la care au participat deja mai mulţi deputaţi ai LFI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. Prima ar fi că „răspunderea politică” e o gogoriță, în realitate nu răspunde nimeni pentru nimic, nici pentru hotărârea tâmpă de a transforma o țară pașnică și prosperă într-un tomberon „divers” iar a doua ar fi că n-are politică ce căuta-n învățământ dacă vrei învățământ, lucru puțin probabil în casul profilor infiltrați pe alte criterii decât cel pur tehnic.Universitatea e o prăvălie unde plătești să-ți cumperi învățătură, nu o scenă unde să-ți latri frustrările tale sau ale altora.

  2. Democratie, democratie, dar atentie de partea cui manifestezi, ca-ti pierzi creditul social!
    P.S. Guvernul fostei tari numita Franta se vede ca e format din amatori. Cum sa cheme jandarmeria? Trebuiau sa cheme minerii…Si asa studentii astia gandesc prea mult, ba chiar culmea- unii au si parul lung.

  3. Daca demonstrau pe la Lomonosov in Moscova ,si ii imprastia politia, ziceau ca e dictatura si brutalitate.Asa,se cheama democratie ,aia de demonstreaza sint teroristi sau agenti kgb, dupa modelul din land of free.

  4. In maximum 30 de ani se va instaura pacea sociala in califatul affrancez. Sharia va fi lege, Notre Dame moschee de unde muezinul va chema credinciosii sa se dea cu capul de asfalt.
    Vive l’affrance

  5. Ai vrea matale.
    Pân-atunci, califatzii iau cafteala in subsoluri, si ies de-acolo cu asfalt in cap sub semnatura „m-am impiedecat, de prea destept”.
    Deci Palestina care a fost pe rând desert uman, loc de aruncat cioburile din neolitic, câmp de lupta pentru hiene in epoca bronzului, apoi a trecut din mâna-n mâna la diversi, pâna a ajuns sub otomani, apoi englezi, apoi israelieni – zici ca e tara ? :))) Poate ne fredonezi si imnul, ca tembelii astia. :)))))

  6. gigi Trol putinist,daca protestau in Moscova,erau impuscati sau hacuiti prin inchisorile putiniste.

  7. „militanti”… hai sictir, alegeti-va cuvintele mai bine. De ce nu scrieti de represiunea protestelor din campusurile americane? de ce nu puneti si imaginile cu lunetistii amplasati la facultatile americane?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.