Noul preşedinte al Coreei de Sud, Moon Jae-in, a declarat luni că ţara sa va opri planurile de construire a noilor centrale nucleare şi nu va prelungi durata de viaţă a instalaţiilor existente, toate acestea în încercarea de a elimina treptat energia nucleară.
Moon Jae-in a lansat un program de reducere a dependenţei Coreei de Sud de cărbune şi de energie nucleară, chiar dacă, de la alegerea sa în funcţia de preşedinte, nu a discutat despre acest lucru.
„Vom încheia planul de generare a energiei nucleare şi vom deschide calea pentru o epocă fără nuclee”, a declarat Moon la un eveniment care marchează închiderea reactorului nuclear Kori din Busan, localizat la aproximativ 300 de kilometri de Seul. „Vom retrage planurile existente pentru construirea de noi centrale nucleare şi nu vom prelungi durata de viaţă a centralelor nucleare existente”, a adăugat acesta.
Cel mai vechi reactor nuclear din Coreea de Sud, Kori nr.1, a fost închis definitiv la miezul nopţii, duminică, după ce a împlinit 40 de ani. Coreea de Sud are 25 de reactoare nucleare, furnizând aproximativ o treime din energia electrică totală a ţării. În timpul campaniei sale, Moon a promis să revizuiască planurile de adăugare a nouă noi reactoare nucleare, printre care se numără Shin Kori Nr.5 şi Kori Nr.6.
Moon a declarat că va ajunge în curând la un consens asupra reactoarelor Shin Kori Nr.5 şi Shin Kori Nr.6, după ce va lua în considerare costurile de construcţie, siguranţa şi costurile potenţiale ale plăţii compensaţiilor. Preşedintele a mai spus că guvernul va încerca să închidă cât mai curând posibil cel mai vechi reactor nuclear din ţară, Wolsong nr.1, în funcţie de condiţiile de alimentare cu energie a ţării.
Coreea de Sud încearcă să reducă dependenţa de energia nucleară, iar Moon a declarat că va susţine sectoarele regenerabile şi gazele naturale lichefiate, în încercarea de a spori energia curată şi sigură. Noul guvern intenţionează să crească utilizarea energiei regenerabile la 20% din producţia totală de energie a ţării până în 2030.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.