Aviz consultativ

Raportul Inspecției Judiciare, tratat cu un nou control

Secția de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, cu observații, raportul Inspecției Judiciare privind controlul efectuat la Direcția Națională Anticorupție, dispunând un nou control în termen 6 luni, asta în timp ce afirmă că a apreciat activitatea managerială a conducerii DNA.

„În urma deliberărilor, Secţia pentru procurori a aprobat cu observații Raportul Inspecţiei Judiciare, observațiile însușite vizând o parte din concluziile şi propunerile formulate în mod distinct de către cei şase inspectori judiciari care au efectuat verificări la nivelul secțiilor şi compartimentelor din cadrul DNA. Sectia pentru procurori  a dispus şi excluderea din conținutul Raportului a aspectelor care fac obiectul unor sesizări din oficiu ale Inspecţiei Judiciare privind comiterea unor potențiale abateri disciplinare. Au fost respinse observațiile conducerii Inspecției Judiciare, acestea din urmă neavând rolul de armonizare a unor aspecte neunitare ale Raportului. De asemenea, odată cu adoptarea Raportului au fost admise o parte din  obiecțiunile formulate de către unitatea de parchet supusă controlului (DNA – nr.). Totodată, Secția pentru procurori a formulat şi o serie de propuneri de natură a clarifica aspectele insuficient analizate în cuprinsul Raportului de control, dar şi aspecte ulterioare apărute în spațiul public”, arată CSM într-un comunicat transmis marți seară.

Astfel, Secția a solicitat Inspecţiei Judiciare următoarele, conform comunicatului:

„1. Dispunerea unui control în vederea remedierii deficiențelor constatate la nivelul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție,  în termen de 6 luni de la data aprobării prezentului raport, prin care să se verifice:

–  situația cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizări;

–  situația cauzelor repartizate spre soluționare procurorilor Țuluş Doru Florin și Moraru Iorga Mihaiela;

– situația comunicărilor procedurale pentru anul 2016, în cazul soluțiilor de clasare dispuse prin ordonanță și rechizitoriu, în ceea ce privește respectarea dispozițiilor art. 145 C.p.p.

2. Verificarea aspectelor apărute în spațiul public cu privire la existența unor înscrisuri olografe preconstituite și care au putut forma obiectul unor analize separate ale inspectorilor judiciari (veridicitatea acestor informații/ identificarea persoanelor care au realizat înscrisurile/ scopul acestor verificări).

3. Verificarea aspectelor apărute în spațiul public cu privire la analizarea altor dosare decât cele aferente perioadei 2016 – 01.07.2017 (evidența verificărilor Registrelor penale 2004 – 2015/ nominalizarea dosarelor verificate pentru această perioadă/ măsuri propuse).

4. Evaluarea declarațiilor luate procurorilor care nu mai activează în DNA prin compararea cu declarațiile tuturor procurorilor care în prezent își desfășoară activitatea în cadrul Secției judiciare (audierea tuturor procurorilor în activitate din acest compartiment/ realizarea unei analize comparative proporționale între declarațiile acestora și declarațiile celor care au plecat din DNA/ măsuri propuse).

5. Dispunerea  în termen de 6 luni a  unui control la Secţia Judiciară care să includă o analiză detaliată cu privire la situaţia achitărilor definitive în perioada 2016 – semestrul I 2017, în raport de data sesizării primei instanţe şi momentul pronunţării soluţiei definitive”.

„Pe baza analizării întregului material transmis de către Inspecţia Judiciară, Secţia pentru procurori a apreciat că activitatea managerială a conducerii DNA, desfăşurată în perioada 2016 – 01.07.2017, a fost una eficientă”, se mai arată în comunicat.

Declarații făcute de purtătorul de cuvânt anterior

„CSM a formulat propuneri proprii de natură a clarifica: dispunerea unui control în vederea remedierii deficiențelor constatate la nivelul Secției a II în termen de 6 luni de la data aprobării raportului. Peste șase luni, Inspecția va merge la DNA să verifice: situația cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizări, situația dosarelor repartizate inițial procurorilor Țuluș și Iorga, situația comunicărilor procedurare în 2016 în cazul soluțiilor de clasare dispuse prin ordonanță și rechizitoriu. Adică să se verifice dacă în toate dosarele în care s-a dat clasare, prin ordonanță sau rechizitoriul s-a comunicat persoanei respective dacă a fost interceptată, conform legii”, a spus, marţi, Ștefan Lucaciuc, purtător de cuvânt al CSM.

„S-a spus că s-a procedat la analizarea altor cauze decât cele pentru care s-a dispus controlul. Controlul s-a dispus 2016-iulie 2017 și s-ar fi afirmat în spațiul public că s-au verificat registre din 2004 până în 2015. Să se verifice aceste aspecte care au fost spuse în spațiul public. Evaluarea declarațiilor procurorilor care nu mai activează în DNA, prin compararea lor cu declarațiile tuturor procurilor care în prezent își desfășoară activitatea în cadrul secției judiciare”, a mai spus Lucaciuc.

Acesta a precizat că se va verifica și bilețelul prezentat de Kovesi în ședința procurorilor.

„Verificarea aspectelor existente în spațiul public cu privire la existența unor înscrisuri olografe preconstituite care au putut forma obiectul unor analize separate ale inspectorilor judiciari. Bilețelul, verificarea acestor aspecte privind bilețelul. A fost un bilețel prin care s-a urmărit să se verifice managementul sau să se verifice anumite dosare?”, a completat purtătorul de cuvânt al CSM.

Documentul va fi trimis la Ministerul Justiției. Ministrul Justiției va urma să decidă privind conducerea DNA.

Raportul Inspecţiei după verificări nu a fost unul unitar, trei inspectori fiind de părerea că şefa DNA şi-a făcut treaba bine, ceilalţi constatând deficienţe.

Ce zice Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, marţi, că va lua o decizie referitor la conducerea DNA pe baza evaluării tuturor circumstanţelor, nu exclusiv pe baza raportului Inspecţiei Judiciare.

„Poziţia mea, concluzia mea, pe care o voi comunica, publica, va fi luată pe baza analizei, evaluării tuturor stărilor, circumstanţelor, adică nu exclusiv pe baza acestui raport. Pentru că raportul acesta eu l-am solicitat, concluzia eu o voi formula (…) Având trei pro şi trei contra, rolul ministrului Justiţiei este de a înclina balanţa”, a spus Toader.

Tudorel Toader s-a referit din nou la faptul că raportul Inspecţiei Judiciare după verificările la DNA nu a fost unul unitar, trei inspectori fiind de părere că şefa DNA şi-a făcut treaba bine, ceilalţi trei constatând deficienţe. Ministrul s-a declarat, marţi, nedumerit de componenţa de şase membri a echipei de control de la DNA, precizând că, din câte a înţeles, la fel este şi în cazul inspectorilor judiciari care verifică Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Sunt nedumerit de componenţa comisiei de şase. De regulă, sunt impare, ca să poţi să dai o majoritate. Astăzi am auzit că verificarea de fond de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, verificare care se apropie de final, înţeleg că mai durează o săptămână, se efectuează tot în şase. Sperăm să nu mai fie de trei la trei”, a precizat Toader.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. Ăștia din justiție si politica sunt mai periculoși decât toți criminalii la un loc. Ăștia au distrus și vândut tara pt generații întregi, au furat pt generații întregi, au lăsat sa se fure padurea pt generații întregi, au aruncat în puscarie oameni cărora li s-ar fi putut da suspendare sau achitare pt lucruri marunte omorând si distrugand familii întregi ( în timp ce INFRACTORII adevărați ex.Blaga iau achitare-asta este o SFIDARE GROASA RĂU la adresa romanilor și mai ales la adresa celor arestați ani grei pt mărunțișuri), procurorii și politicienii au făcut toate aceste ilegalități și nedreptăți LEGAL. Nu mai vrem sa trăim cu acești tradatori și impostori infractori care au furat România pt generații. Sunt un pericol pt siguranță națională și MAI ALES PT VIITORUL ROMANILOR , sunt de 1 milion de ori mai periculoși decât toți criminalii și violatorii la un loc întrucât distrug și omoară o tara întreaga pt generații. Umplu pușcăriile cu fraieri mărunți ( chiar nevinovati mare parte din ei cu acuzatii care nu pot fi dovedite, dar ce mai conteaza, tre sa iasa numarul de condamnări procurorilor, doar tre sa avanseze) in timp ce ei fura și distrug pt generații.

  2. eu am impresia ca procurorii astia au tarite in cap! ori orizontul lor intelectual si profesional este al dracului de limitat. cind Romania e in genunchi deposedata de tot ce are, sa spui ca DNA isi face treaba inseamna sa incerci sa ne prostesti. toti hotii sint in libertate pentru ca DNA stie ca trebuie sa le faca dosarele astfel incit sa nu pateasca nimic. exista o complicitate intre DNA si infractori.

    • Mai gandeste-te si avei afla ca altcineva are tarate in cap ! Toata ofensiva asta impotriva DNA demonstreaza ca procurorii au ramas singurii care nu au fost adusi la ascultare ! Iar in instantele de judecata , la judecatori , hotii si escrocii din Romania au treaba aranjata ! Schema este urmatoarea : arest 24 ore – arest 30 zile – arest la domiciliu – eliberare sub control judiciar – eliberare cu interdictia de a parasi Romania – eliberare totala ! Pai nu-i mishto ? Procurorii baga hotii pe o parte , judecatorii ii scot pe alta parte ! Adica toti procurorii sunt prosti sau rau intentionati si intocmesc dosare in dorul lelii si la comanda , iar toti judecatorii sunt corecti ,cinstiti , destepti si neinrolati politic ? Nu zau ! P.S.: Un singur exemplu : anul acesta in octombrie s-au implinit 2 ( doi ) ani de cand Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor de la Curtea Supremă.Este vorba de restituirea ilegala a 43 000 ha de padure in valoare de 300 milioane euro ! Musiu Hrebencic se capatuia cu 12 000 ha ! Doi ani ! Ai mai auzit ceva in acest caz de la distinsii domni judecatori ? Incet – incet il vor face scapat si pe ,, rozaliu ” ! Si atunci de ce sa nu cred ca hotii au treaba aranjata in instante ?

  3. 1) Legea răspunderii magistraților . 2)despărțirea „apelor” în magistratură . Magistrați, sunt numai JUDECĂTORII – procurorii sunt avocații statului și sunt egalii AVOCAȚILOR („laici”!). ….altfel nu ne rămâne decât să „băltim” în continuare” …se pare că sunt totuși – destui cărora le place „băltirea”…de fapt cred că vă faceți că nu înțelegeți… (faceți pe proștii!)

    • …asa spune dom`le! Ca nu intelegeam de ce-au falsificat procurorii dovezile si oricum pe cei din urma cine dracu`i aresteaza?

  4. mediocra de nota 6, nota mult mai aproape de lipsa de cunostinete, este doctor. si-a dat doctoratul… numai intr-o societate anapoda astfel de lucruri se pot intimpla.

    • Daca LCK este o mediocritate de nota 6 , tu esti un mincinos de nota 10 ! Cu + ! La inceputul lunii martie 2017 , Universitatea Babeș-Bolyai a răspuns unei solicitări adresate de bugetul.ro, precizând că Laura Codruța Lascu, actuală Kovesi a avut media anilor de studiu 9.41, iar cea de licență 8.66 ! Bai pesedelule , sau rusnacule , sau ce-oi fi , sunteti bonavi de minciuna !

    • Kovesi este obsesia hotilor din politica sau din rindul postacilor.Concluzia controlului, activitate DNA eficienta.

  5. Pai mai facem un control care sa o albeasca pe Codruzza. Asadar la noul control va iesi totul fantastic de bine, altfel le face dosar la toti.

    • Sustii inca pt ca nu ai inteles interesul cui o sustine din afara: sa scoata o parte din banetul negru de la cei vizati sa aiba dosarele la comanda straina. Mai citeste, mai intelege si ca sunt create dosare pe nimicuri banesti, daca s-ar face pe cauzele de prejudiciu real, tara s-ar redresa automat, jaful ar inceta definitiv, am putea plati datoria externa, construi autostrazi la preturi ciinstite, spitale dota, numai ca dosarele se fac pt a fi vamuiti din banetul negru adunat, ni se duse buhul cum ca romanii au reusit sa stranga averi f. mari in timp f. scurt prin amerlocia si acum vin sa isi ia obolul cuvenit pt ca le ingaduira sa guverneze in acest scop, atunci cand dp `89 au cerut permisiuni pretutindeni. Acum ii jumulesc pe un fel de drept, pt ca le dadura permisiunea sa fie la butoane. Si, fiindca asa stau lucrurile, te intreb: mai esti sustinator al cui face d`astea? Praf in ochii nostri si inhata pt a lua partea lor si pt a da tainul americanilor?

  6. Tăiați – le acele CUANTUMURI NESIMȚITE acestor pucisti – securiști din CSM!
    Mii de euro ca să ÎNCALCI legile și DREPTURILE OAMENILOR!?
    Incredibil ce salarii le-ati dat, politicieni fricoși!
    Incredibil…!
    Cât despre Lazăr, secția procurori, CSM… E GRAV!
    PARLAMENT – LEGIFEREAZA IMEDIAT!
    T. T- REVOCA ACEȘTI ȘEFI PROCURORI CARE FAC POLITICA LA POSTURI STRĂINE!

  7. A intrat „NUFARUL” in actiune sa o albeasca pe Lulutza! Mai facem un control la control pina iese totul perfect si Lulutza poate ramine pina la pensie! Saraca Romanie ce a ajuns!

  8. Cine considerați că ar trebui să decidă despre competența judecării dosarului întocmit de DNA lui Vasile Blaga, parlamentar la vremea „descrierii” faptelor din dosar ?

  9. Va mai aduceti aminte de cazul oribilei crime de la maternitatea Giulesti in care au murit bebelusi nou nascuti? Stiti cine era procuror general atunci? O intreb pe Kovesi, poate dormi linistita stiind ca a contribuit la ingroparea adevarului?
    ………..
    Judecătorii n-au putut condamna „sistemul sanitar” care a făcut posibilă această nenorocire într-un spital, deși în timpul procesului au fost dezvăluite de către inculpați și martori cauzele care au stat la baza evenimentului tragic. Instanța, însă, a înțeles și a decis ca pe șeful secției de neo natologie, Adrian Toma, inculpat și el de către procuror, să-l achite. În depoziția acestuia stă adevărul despre cum s-a ajuns ca în maternitate să izbucnească un incendiu de amploare, iar copiii să fie lăsați fără supraveghere timp de 12 minute.

    Legea nu le-a permis angajarea unor asistente

    După apariția OUG 223 în anul 2008 și OUG din 2009, prin care s-au blocat posturile și s-au adoptat măsuri de reducere a unor cheltuieli bugetare prin suspendarea ocupării posturilor vacante, doctorul Adrian Toma a făcut multe demersuri pentru a avea în secţie numărul de asistente corespunzător normativului, atât la managerul spitalului cât și la directorul medical. În baza noilor acte normative cu putere de lege, trebuia respectată regula potrivit căreia se putea face o angajare dacă existau șapte posturi vacante.

    …….

    Chiar asa, autorul si razpunzatoarea de eveniment este o asistenta si nu cei care aveau puterea de decizie…
    Asta este dreptatea in tara in care Kovesi este procuror general si care acopera vinovatia celor care au generat, prin decizii, aceasta tragedie!

    Acuz procurorul general de la acea vreme de mistificarea adevarului si detrunarea vinovatiei catre cei nevinovati!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.