Competitivi pe spatele consumatorului român

RCS&RDS aruncă chilipiruri în piața de energie

Compania telecom RCS&RDS, care are și activități în producția și furnizarea de curent, a vândut energie pe piața liberă la un preț cu până la 20% mai mic față de media tranzacțiilor recente. Firma controlată de miliardarul Zoltan Teszari exploatează, prin intermediul unor subsidiare, mai multe parcuri fotovoltaice din țară și este astfel beneficiara sistemului de subvenție a producției de energie prin certificate verzi. Astfel, pe 19 martie, Novitas Electro, Energia Foto și Delalina au vândut pachete de 2.080, 4.160, respectiv 1.040 de Mwh, la un preț de 186 de lei/MWh. La licitațiile de pe OPCOM (operatorul bursei de energie – n.r.) au prezentat oferte de răspuns mai mulți doritori de energie ieftină, toate încheindu-se cu succes. Intervalul de furnizare este aprilie – iunie 2018, iar energia RCS&RDS este de tipul „în vârf„, livrată la orele de maxim consum ale zilei, de obicei între 18.00 și 21.00. Media de preț a tranzacțiilor din ultimele luni pentru o marfă de acest tip s-a ridicat la 215-220 de lei/MWh, ceea ce înseamnă că gigantul telecom a venit cu prețuri mai mici cu 20% față de piață.

Ultimele luni ale lui 2017 și primele din 2018 au fost caracterizate de un preț relative scăzut   al energiei electrice, la mai mult de jumătate față de media din aceeași perioadă a anului trecut. O iarnă în general blândă și o abundență a surselor de producție au menținut piața calmă și a ieftinit curentul. Dar, chiar și așa, prețul cu care a vândut acum RCS&RDS este unul foarte mic pentru energia livrată „în vârf“, fiind la nivelul celei „în bandă“, cea mai uzuală, care este furnizată 24 de ore pe zi. Explicația rezidă din faptul că firma lui Teszari își permite aceste prețuri, ba chiar și unele mult mai mici. Ar putea să vândă energie și pentru 1 leu, și tot ar ieși în profit.

Exportatori de subvenție

Producătorii de energie din surse regenerabile, cum ar fi cea eoliană sau cea fotovoltaică, primesc subvenție pentru energia livrată în rețea. Mai mult, prin lege, tot ceea ce produc este preluat automat în sistem, lucru de care nu beneficiază alți actori din piață, cum ar fi complexurile termo ori Hidroelectrica. Fiecare MWh livrat în sistem de un parc eolian este plătit automat cu 0,5 CV. La fotovoltaice, subvenția urcă la 3 CV. Prețul mediu de piață al unui CV este de 30 de euro. Este astfel lesne de înțeles de ce producătorii de energie din surse regenerabile își permit să vină pe piață cu prețuri atât de mici: practic, banii pe care îi încasează pe bursă reprezintă doar un bonus, ei fiind profitabili doar din subvenție. Certificatele verzi sunt achitate de fiecare consumator de energie electrică, mai puțin de fabricile energointensive din țară și sunt evidențiate distinct în factură. Ele sunt o formă instituţionalizată de suport a segmentului de producţie de energie din surse regenerabile, care a fost introdusă, la cererea UE, în ţările europene, fiecare cu propria ei schemă de susţinere. În cazul ţării noastre, fiecare consumator român de electricitate plăteşte suplimentar, încă din 2011, pentru producţia de energie „verde“. Cele mai multe CV de cumpărat le au cei patru mari furnizori impliciţi de pe piaţa reglementată, E.ON, Enel, CEZ şi Electrica, pentru că ei au şi cei mai mulţi clienţi arondaţi.

România are instalați circa 5.000 de MW în parcuri eoliene și fotovoltaice. Aceste investiții masive în energia regenerabilă au permis României ca, în ultimii ani, să fie net exportator de energie. Din păcate însă, competitivitatea la export a energiei verzi, ieftină, vine din faptul că este subvenționată masiv de consumatorii români. Practic, țara noastră exportă subvenție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1071 Articole
Author

8 Comentarii

  1. RCS-RDS trebuie felicitat.Tot ami multi romani ar trebui sa devina clienti privind electricitatea data de RCS-RDS.Ar trebui ca RCS-RDS sa faca mai multa reclama, in acest sens.Eu sunt client la RCS-RDS si sunt foarte multumit.

  2. si la ENEL nu mai trebuie să plăteşti pentru contor,racord, retea????

  3. Aloo domnu Soare ‘ziarist de meserie’ de unde ai vazut mata ‘5.000 de MW în parcuri eoliene și fotovoltaice’ in romanika??
    poate in anu 2050!

  4. Au fost goniți băieții deștepți și a fost adus băiatul inteligent , slugă a serviciilor … ! Cum mama dracului , cu o datorie mai mare de 1.000.000.000 de euro , îți permiți să vinzi cu 20% , sub piață … ?!

    • Mnoa, foarte simplu, mai draga, aia-s bani de investitii si dezvoltare, nu datorie, asa cum o intelegi matale… mai studiaza si iti vei putea oferi singur si raspunsuri. Ar fi mirific daca toate companiile romanesti s-ar misca precum RCS&RDS. Cat despre sluga… mai lasa-ne coane! Nu-i cumva si var primar cu uica Soros?

    • FoarteFlorine , ia fii sincer și spune căt ai primit ca să rostești inepțiile … ce ar putea să revoluționeze economia mondială ? Hai , zi , cu ce te ocupi în viața reală ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.