Analizele legate de alegerile prezidențiale din Republica Moldova publicate în presa de peste Prut, din România și din Europa arătau ca Federația Rusă are strategii de influențare a electoratului și că obiectivul este ca votul ”DA” la referendum să nu fie mai mare de 53-54%, prezența să fie cât mai mică, sub 50%, ia Maia Sandu să nu câștige primul tur al alegerilor la o diferență care să-i permită un procent de 75% in turul decisiv. Rusia ar fi urmat sa ciumpere voturi, sa demobilizeze electoratul indecis sau cu vederi pro-occidentale.
Dacă acestea au fost cu adevărat obiectivele Moscovei, atunci ele au fost atinse în bună măsură. Cu excepția unei prezențe la vot care a depășit cu puțin 50%, rezultatele nu au fost deloc cele așteptate de tabăra pro-europeană de la Chișinău și sfătuitorii din Romania și din Vest.
După numărarea a circa 99% din buletinele de vot, procentul pentru ”DA” a ajuns la 50,4%. Decisive au fost voturile din diaspora, unde au votat circa 240.000 de cetățeni (aproape de cea mai optimistă estimare dinaintea alegerilor). Iar când vorbim despre diaspora, în toate aceste analize înseamnă diaspora din Vest, nu și cea din Federația Rusa. Din circa 230 de secții de votare deschise în străinătate, în Federația Rusă au fost anunțate doar cinci, iar, cu puțin înainte de scrutin, au rămas doar două. Motivul a fost participarea redusa la vot a rezidenților în Rusia la ultimele alegeri, dar și amenințările de securitate, care au dus la reducerea numărului secțiilor și la renunțarea la trei secții de vot cu puțin înainte de alegeri. Excluzând votul diasporei, în Republica Moldova, inclusiv Transnistria și Găgăuzia, votul pentru NU a fost majoritar. Și procentul pentru NU putea fi si mai mare, dacă tabăra pro-rusă a cumpărătorului de voturi Ilan Șor nu făcea o gafă – considerând că orientarea pro-Europa este mai puternică, pro-rușii au îndemnat lumea să nu voteze la referendum, iar peste 80.000 de cetățeni ar fi procedat astfel; dacă aceștia votau NU, referendumul ar fi picat, cu tot votul diasporei, scrie Vitalie Călugăreanu, pentru Deutsche Welle.
După rezultatul nesatisfăcător, președinta Maia Sandu a acuzat că Rusioa ar fi dorit să cumpere 300.000 de voturi. Este o cifră cu mult mai mare decât cei 130.000 de cetățeni moldoveni în conturile cărora, spun autoritățile, au fost virate un total de 15 milioane de dolari, în luna premergătoare alegerilor. În centrul acestei scheme ei se află oligarhul născut la Tel Aviv Ilan Șor (fost primar în Orhei, acum un politician interzis în Republica Moldova, la fel și partidele create de el). Banii ar veni de la statul rus, trecut prin conturi multiple, inclusiv prim companii aparținând oligarhului Roman Abramovici. Cifra pe care o avansează președinta Maia Sandu – echivalentă cu 20% din voturile totale exprimate la aceste alegeri este mare pentru asemenea acuzații, riscând să o vulnerabilizeze politic în fața cetățenilor, acre se pot întreba, pe bună dreptate, ce s-a întâmplat cu statul pro-european de nu a putut preveni o asemenea fraudă.
Trecând la alegerile prezidențiale, procentul de 42% pentru Maia Sandu este unul ”în grafic”. Socialiștii pro-ruși îl trimit în turul al doilea pe Alexandr Stoianoglu, cu doar puțin peste 26% din voturi. Însă pentru actuala președinta apare o problemă ce pleacă de la strategia Rusiei, care, negăsind un candidat suficient de credibil pentru a strânge rândurile în jurul lui, a mizat pe disiparea voturilor. Așa se face că următorii clasați după Stoianoglu sunt pro-ruși, iar ei au adunat împreună peste 25% din voturi. Dacă electoratul lor pro-rus va fi la fel de disciplinat ca și cel pro-occidental din diaspora, Maia Sandu fie va pierde în al doilea tur (dacă schema fraudării nu va fi eliminată măcar parțial), fie va câștiga la o diferență mică
Așadar, în Republica Moldova a avut loc un referendum care a îndeplinit criteriul cvorumului (o treime din voturi), a fost câștigat de tabăra pro-UE și va putea avea efecte juridice. Apoi, candidata pro-occidentală la președinție are șanse să câștige turul decisiv. Însă rezultatul referendumului este la limită (mai puțin de 20.000 de voturi) și la fel promite să fie si rezultatul prezidențialelor. Curtea Constituțională va trebuie sa valideze rezultatele, pentru a avea efecte juridice, iar acuzațiile de fraudă au început să curgă din parte UE. Dar și din partea Rusiei.
În aceste condiții de vot strâns, și dacă frauda reclamata de președinta Maia Sandu nu este o exagerare la care a recurs după ce i-a trecut glonțul referendumului pe la ureche, în Republica Moldova apare riscul unor proteste mari în stradă. Dacă a reușit să cumpere votul a 300.000 de cetățeni, atunci va putea mobiliza în același stat care a permis asta mulți de oameni nemulțumiți nu care să conteste nu neapărat președintele sau rezultatul referendumului, ci care să strige împotriva guvernului din cauza problemelor în furnizarea gazelor, energiei, din cauza prețurilor tot mai mari, dând astfel imaginea unui stat foarte slab.
Cu o lună înaintea alegerilor de pe 20 octiombrie, Moscova a numit un nou ambasador în Republica Moldova, Oleg Ozerov, un diplomat cu experiență în operațiuni hibride în statele țintă, unde a produs tensiuni. Dacă aceste tensiuni vor apărea imediat după alegeri, ele pot găsi o portiță de intrare și în politica din România aflată în febra alegerilor prezidențiale și parlamentare, pentru că România este statul care a investit cel mai mult la nivel politic în proiectul pro-occidental de la Chișinău.
O surpriză pentru echipa Maiei Sandu pare să fi fost Transnistria, unde președinta a obținut 25% din voturi, nu cu mult sub Alexandr Stoianoglu, cu 35%. La referendum, 37,44% dintre alegători au votat pentru obiectivul strategic al integrării în UE. A fost un rezultat cu mult mai bun pentru pro-europenii din Republica Moldova față de cele doar 5% pentru DA obținute în Găgăuzia.
Deh…. Excrescentele sorosismului ! Acestea sunt cauzele scorului foarte strans. Excrescentele sorosiste adica: homosexualitatea, feminismul exagerat, blamarea familiei( de ex. in bisericile cu Moscova, care s-au implicat masiv, s-a dat ca cert ca U.E. va impune renuntarea la denumirile parintilor de mama si tata cu parinte 1 si parinte 2…impactul a fost mare),casatoriile de acelasi gen si celelalte…..
O să fie bine în Moldova chiar dacă vor mai apărea tensiuni. Nu văd cum ar putea să apară și în România oricât de mult și-ar dori unii.
‘După rezultatul nesatisfăcător, președinta Maia Sandu…”:)))))
Duminica toata ziua Maia Sandu doar asta a spus, si nu ‘dupa rez..etc., chiar si saptamana trecuta s-a facut vorbire de ingerinta Moskovei ,of,of,mai,mai
‘După rezultatul nesatisfăcător, președinta Maia Sandu…”:)))))
Duminica toata ziua Maia Sandu doar asta a spus, si nu ‘dupa rez..etc., chiar si saptamana trecuta s-a facut vorbire de ingerinta Moskovei ,of,of,mai,mai
cu cat esti mai sarac,cu atat esti mai prost
Hartia de turnesol e SFANTA, nu greseste niciodata…Pt expertii antiamericani in chestiuni americane unde presedintii pot fi alesi si cu 4-5000 de voturi diferenta devine in „republica artificiala sovietica” atat de draga rasputinistilor o catastrofa…Si daca Ilan Shor prorasputinoidul nu a avut de lucru decat sa se nasca taman in Israel APOCALIPSA bate la USA!?
240000 de moldoveni la 230 de sectii de votare, inseamna o medie de peste 1000 de oameni pe sectie. Avand in vedere ca nu toate sunt in orase mari asta duce practic la dublarea sau chiar mai mult a numarului de votanti la altele. Ziua de vot are 14 ore*60 minute=840 minute, ceea ce duce la aberantul numar de 20 secunde pentru un vot (netinand seama de primele ore, orele de pranz etc) deci acelasi furt ca si la votul pentru Basescu. Iar despre faptul ca au fost interzise partide, persoane, ziare, bloguri, radiouri si televiziuni de catre democrata oaia Sandu nu mai pomeneste nimeni. Diasporenii si-au ales calea plecand in occident, nu e cazul sa o decida si pe a celor ce vor sa ramana in tara lor.
Ieri, ‘Coti’ anunța că s-a prelungit votarea, în România, până la ora 23:00; la orele 21:00, după închiderea secțiilor de votare în R.Moldova, situația pentru referendum era favorabilă celor cu ‘NU’… Parcă e ‘deja vu’, din 2009, într-o ambasadă… Desigur, nu este amestec în treburile interne, doar F.Rusă este capabilă de așa ceva.
A propos: de ce au fost deschise doar 16 secții de votare în România, iar în Italia 60? Nu doresc moldovenii, așa cum dorim noi, Unirea? Bine că au cetățenie română…
Umbla vorba prin oras,
Cum ca Maia-i reformista
Dar, sub bretonu-i dragalas
Sandu a voastra-i bolsevica
Au furat cat a trebuit, sts-ul moldovean s-a intrecut pe sine, trebuia sa dovedeasca si el loialitatea fata de licurici, dupa ani si ani de sponsorizare…
Tabăra DA a obținut circa 750.000 voturi, adică 25 la sută din total alegatori. Total alegatori 3.000.000 de oameni. Daca Opoziția boicota total referendumul atunci prezenta la vot la referendum ar fi fost doar 25 la sută, sub pragul de 33 la sută. Iar Referendumul ar fi fost invalid….Daca Rusia ar fi controlat ceva atunci boicotul era ori total, ori parțial încât să pragul sa nu fie atins…Și de unde pragul de 33 la sută? Pentru chestiuni vitale pragul este 50 la sută.
Moldovenii au luat prima gură de UE, alegeri magice care se întorc la 180˚pe final. Și violul de criză: „dacă nu puneți ciocu’ vin rușii. Mâine dacă nu puneți c***l vine pandemia.”
Vor mai lua UE până li se va face dor de Rusia: industrie de lobby, jaful serviciilor naționale și resurselor naturale, dependență economică, gaura neagră bugetară, datorie pe viață, corupție, incompetență, anularea drepturilor cetățenești și umane, exterminare etnică.
Rusia devine irelevanta, incetul cu incetul. Dar nu si prostimea filo-rusa, idiotii utili si functionalii – fiindca nici n-au fost vreodata.
Înfrângere (la limita) a Rusiei.
Înfrângere totuși!!
Bravo Modova!
În curând granițele dintre Romania și Moldova vor dispărea iar o comasare a celor două guverne, sub un singur PM și un singur președinte nu va mai părea așa de ofensator pentru unii dintre vecinii noștri.
Kremlinul se „teme” ca alegerile au fost fraudate?
Atunci alegerea lui Putin ce a mai fost?
Chinuit nechinuit, moldovenii au un referendum prin care le arata sovieticilor degetul din mijloc. Daca o mai si voteaza masiv pe Sandu vor arata cu doua maini.
Va salut dragi comentatori ai știrilor ce țin de alegerile din RM.Sunt un cetățean de rind al acestei țărișoare,care trece prin aceasta grea perioada de cumpănă…..mă bucur să văd sute de comentarii pe aceasta tema pe Cotidianul….,însemna că va pasă se noi…as vrea sa va accentuez un detaliu care nu se discuta aici ,sa atrageci atenție la votul din Transnistria și să vedeți tendința…. Avem probleme cu gagauzia,dar e ceva per moment….oricum,tendința europeană se simte și va capătă contur…mulțumim de atenția acordată și de interesul pe care îl abordați in comentarii…. Totul va fi bine…..
Aceasta este o pierdere imensă pentru Rusia. Moldova se distanțează de ei. Bravo, Moldova! Sper ca in timp, influența Rusiei asupra acestui popor, să dispară cu desăvârșire. Rușii să se conducă pe ei înșiși. Să fie sănătoși și să se bucure de ce au. Între timp, vom face și noi la fel. Victorie istorică. Bravo, Moldova!
E mare disperarea trollilor ruși, cât au „muncit” și tot degeaba.
Ce frumos sa vezi simpatizantii orcilor imbarbarandu-se reciproc. Jale mare la tiraspol, a?
Referendumul va trece si constitutia va trebui modificata , asta e tot ce conteaza. Putin a cheltuit milioane de euro degeaba.
Ce mai bocesc acum gagauzii putleristi, pupatori de dosuri kremlineze :))))
Maiaua e cam pah in turul 2 daca la referendum au fost 50.15% pro. Nu are de unde lua mai mult de-atat…
Cand Serbia, Bosnia, Macedonia mai mai ca se milogeau de Bruxel pentru aderare, Ursula aproape ca le-a trantit usa in nas. A facuy ca Serbia sa i-a in considerare BRICS.
Ca moldovenii multi au votat impotriva, a sarit ca ars Bruxelul, cum este posibil. Putin e la mijloc.
Turcia de zeci de ani a incercat si s-au cam lasat de l incercari esuate de aderari la UE. Tot cu BRICS, China, Rusia …
Caline,….NU cumva este o EROARE de numărare când se publică 230 secții de votare in STRAINATATE și 2(doua) in Federația Rusă!??.
Eu cred că este VICEVERSA !.
Tu ce crezi!.
UE n-are nevoie de RM, insa NATO are. Retineti asta.
Ucraina este o tara corupta. Si Moldovam. Zice UE, ca nu primeate corupri. Dar Ursula cum este cu vaccinurile bagate pe gat lui Citu. Sau Macovei PDL-USR, fabricanta de MCV-uri mincinoase
Securistii lor sunt mai competenti ca ai nostri. Au ciordit voturi exact cat le-au trebuit pentru DA. In cazul confruntarii Verner- Ponta ai nostri au gresit cu 7 zerouri.
@Mincinosu Adevarului= 20secunde votul. Stii cate mese,cabine de vot erau in fiecare sectie si in total? Pomanesti de Basescu,deci inca n-ai priceput diferenta intre procesul de votare si durata scanarii si trimiterii catorva sute de pagini.
În R.Moldova „războiul” generațiilor va mai dura 30 de ani. Până când
boșorogii cu creierele spălate de „mama Russie” nu vor ajunge într-o
garsonieră cu ușa în tavan, nu va exista o Democrație adevărată cu
drepturile omului și libertatea de exprimare.
Toate le-am zăpăcit şi le-am denaturat. În Republica Moldova viaţa este şi mai grea pentru majoritatea cetăţenilor, nu pentru miliardari, decât în Republica România; asta e o realitate care nu poate fi negată de nimeni, dar, geopolitic, nu interesează pe nimeni, pe nimeni din cei care sunt marionetele marilor puteri şi pot influenţa jocul politic în teritoriu. Dar ce este mai bine pentru România, acum. în prezentul imediat şi continuu? = Unu, Moldova un stat proeuropean, o punte între noi şi Rusia, în care scandalul continuă dar nu se amplifică, Doi, Moldova un stat pro-rus, în care socialismul renaşte, modest dar atât de alarmant pentru occidentul isteric, Trei, Moldova redevenit treptat teriroriu românesc, reîntregind neamul, cum susţin cu ardoare toţi suveraniştii romani, unii cu ardoare, aproape smintiţi de emoţie naşională, alţii doar cu juma de gură, mai ales cei care sunt deja la putere în România şi zic, doar aşa: ca să fie bine, să nu fie rău. „Moldova nu e a nostră ci a urmaşilor urmaşilor noştrii!”, zicea într-o producţie literară Ştefan cel Mare şi Sfânt Şi noi, astăzi, epigonii lui incontestabili, dar doar nbiţte bieţi epigoni, habar nu avem ce ar fi mai bine să zicem să fie, că nu mai este vrerea noastră, ci altor puteri, asta este evident şi peste măsură, care va să zică. Dar zicem toate astea pentru că simţim şi ni se spune că România este un capăt de răsărit al Europei. Dar dacă nu este?
-cică dintre cei peste 300 000 diasporeni ce au votat cu atâta entuziasm și acuratețe ce trebuia să fie votat mai mult de jumătate nici nu știau unde-i R.Moldova ! că așa-i diaspâpora!
KAM ALAndala rezultatul alegerilor. Totusi MAI Are sperante in turul 2.
Ce e atît de greu de ințeles bre rumîn ?? UE este cu spatele la zid, este fără fonduri și este in crize energetică și financiară. De ce crezi că moldoveanul, mai ales cel rusofil, mai răsărit, nu vede aceste realități.? Crezi că poți relua economiile, producția chiar de arme devreme ce ai cele mai mari prețuri la energie?? Crezi că poți da in minge devreme ce nici america nu te mai poate sprijini ?? UE in actuala configurație și politică mai are un an doi de existență..Mai crezi că e ceva de urmat ??
…scrie pe ei.
Asa-i ca v-a intrat morcovul? Maia e uda.
@Dan:
Poti sa explici de ce NATO are nevoie de Republica Moldova si UE nu?
komenturicilor, ce va roade pe voi grija de o regiune romaneasca-romaneasca?
Aveti atatea teritorii prin Siberia, treceti la arat si semanat, ca s-a dezghetat permafrostul!
Reluat bancul cu o batranics merge pe strada vine un binevoitor chitit sa faca o fapta de apreciat o trece strada.
Nu mai are importanta vointa sau nevoie,trebuiue trecuta strada
ANONIM BOLOVANANTIRUSMARLAN
SUA si nato ,terosistii sijefuitorii lumii ,care ausubjugat toate tarile ESTEUROPENE eliberate de sovietici ,vor sa ajunga la portile MOSCOVEI si orice teritoriu care0i apropie e de folos !
Au incercat si lupta si acum in ukropia dar ar fi buna si saraca moldova !
ue ce sa faca cu un sarac la care nici boii nu trag ?
Nu vezi ce fericire si bunastare e la noi cu 200 mld datorie si fara suveranitate ,doar slugi amerloce !?
Pusi la ordinul unui stat care nu0i in nato dar lupta pentru interesele amerlocilor !
Trompetistii varegi se dau de ceasul de cesului economico-financiar-social culturale a UE si a MOTORULUI UNIUNII, Germania, care este A TREIA PUTERE ECONOMICA MONDIALA!!!
UE este himera după care aleargă toți, sau mai bine zis e cam ca-n aia cu „pe afară-i vopsit gardu (și plin de afișe ce promit marea cu sarea) și-năuntru-i leopardul”, adică europardul, care devorează totul 😉 😎 ).
Dacă s-ar uita puțin peste gardul ce ne desparte, moldovenii ar putea ușor observa cu ce ne-am ales noi după înrolarea forțată, ca și a lor acum, și nu le-ar mai trebui nimic din biluțele colorate cu care se joacă nu numai UE ci și SUA, ale unora ca Soroș, sau Macron ! 😉
Rusia i-ar trata cu deferență și le-ar face toate hatârurile dacă ar accepta să fie buni vecini, dar mulți nu pot înțelege asta și urmarea nu va fi deloc pe placul moldovenilor !
Adică după înglobarea în kibutzul european, le va fi bine în continuare celor câțiva din găștile politice ale MaFiei și în rest vor sărăci cu toții, având însă dreptul să intre ca cerșetori, unii, alții ca baroni, prin raiul UE ce se va dovedi în curând un adevărat IAD !
Aveți exemplul României ! 😎
Foarte bine remarcat….”valorile” UE sunt menite sa destabilizeze orice tara cu o cultura traditionala
Ok,dar cine da dreptul UE sau SUA sa interfereze in alegeri.Cite sute de mi de voturi au cumparat ei?Citi politicieni moldoveni au fost cumparati, citi au dosare la CIA, etc?Eu vad moldovenii din diaspora ca mai toti vorbesc ruseste si nu sunt prea prietenosi cu romanii.
@Ionuț,
Pe România și pe români îi doare fix în dos de Moldova și de moldoveni; ei vă consideră un popor de idioți care trebuie condus de la București (așa cum poporul lor de idioți este condus de la Washington, care a delegat către Bruxelles dreptul de a „urina” – a se înțelege cuvântul ca o metaforă pentru dejecțiile socio-politico-culturale – și el puțin peste România).
Nu ne pasă de moldoveni, dovadă că în România nu le este recunoscută etnia, moldovenii români fiind tratați precum ruda cea proastă pe care o primești la masă, însă o așezi la celălalt capăt al mesei; moldovenii din est ar fi priviți ca ruda de la țară care miroase a baligă de vacă și ar fi așezați la masă cu servitorii.
Ne doare pe noi fix în cot de referendumul și de alegerile voastre, iar pentru viețile colegilor noștri de uniune – care abia ne halesc pe noi – până și animalele lor de companie sunt mai importante decât sunteți voi (nu înseamnă că eu sunt de acord cu sau promovez această realitate – din contra, eu sunt una dintre puținele persoane care v-am apărat și promovat identitățile culturale și naționale – însă eu nu pot să vă mint).
Am numarat vreo 10 greseli de tehnoredactare, fiind enumerate in alta postare nepublicata.
Calitatea jurnistica lasa de dorit.
Facand abstractie de gena geto-daca a dezbinarii reflectata in tot spatiul romanesc,TREBUIE tinut cont si de traumele suferite dealungul vietuirii in gulagul rusrsc. Cu respect, intelegeti acest (inca) popor „moldovenesc”.Istoria impusa de
puterea fortei a dictat!
@ics:
Tu esti un mincinos ordinar care bati cimpii si nimic altceva. Lasa-i pe moldoveni in pace, ca nu ti-a cerut nimeni nici sfatul, nici protectia, caci identitatea moldovenilor, si de o parte si de alta a Prutului, este cea romana, nu cea inchipuita odinioara de culturnicii si politrucii din fantomatica RSSAM. Vezi-ti de cirlanii din Gagauzia sau de gistele din Pusta. Este cu mult mai bine pentru toata lumea.