Restart pentru dreapta politică: fără Băsescu şi fără Udrea

În mod paradoxal, alegerile europarlamentare au adus o limpezire în politica internă, generînd un efect pe care liderii partidelor n-au fost în stare să-l producă singuri, fără votul electoratului. După nici 48 de ore de la închiderea urnelor, iată, PNL şi PDL par dispuse să coaguleze forţele de dreapta într-o construcţie care pînă duminică părea imposibilă.

De fapt, marele cîştig al acestor alegeri chiar acesta este: PNL a reuşit să scape de eticheta uselistă, iar PDL de aceea de partid băsist, ambele fiind acum legitimate de votul popular ca fiind principalele forţe de dreapta ale eşichierului nostru politic.

În acelaşi timp, speranţele lui Traian Băsescu de a mai conta în viaţa politică s-au năruit odată cu eşecul proiectului „Elena Udrea”, ducîndu-se pe apa sâmbetei şi puterea vectorilor de imagine gen „Pora”, care credeau că Traian Băsescu mai poate juca un rol în construcţii politice care să mai conteze.

Din fericire pentru speranţele noastre democratice, scorul obţinut de PSD şi aliaţii săi a lăsat calea liberă unei posibile construcţii care să genereze o Opoziţie foarte puternică, cu şanse mari de a cîştiga alegerile prezidenţiale din toamnă, căci acel 37% rezultat din alegeri nu-i poate da lui Victor Ponta nici o certitudine. Analiştii politici au discutat cu cifrele în faţă că, deşi a cîştigat detaşat aceste alegeri, la o prezenţă de două ori mai mare la vot, pentru prezidenţialele din toamnă PSD nu se poate culca pe-o ureche.

Totul depinde însă de construcţia pe care o vor propune liderii PNL şi PDL, ambele partide fiind în faţa unor decizii decisive. Pentru PDL, cel mai important lucru ni se pare a fi desprinderea de umbra lui Traian Băsescu, cel care deja le-a făcut cu mîna a despărţire încă de acum cîteva luni. Pînă acum, nici Vasile Blaga, nici Predoiu, ca să nu mai spun de Monica Macovei, n-au reuşit să-i spună şi ei lui Băsescu un „pa, la revedere”, aşa cum se face cînd cineva vrea despărţirea cu orice preţ. Aici este schepsisul unei posibile alianţe a PDL-ului cu PNL, mai exact, dacă vor reuşi să înţeleagă că despărţirea de Băsescu seamănă cu aruncarea balastului dintr-un balon aflat în derivă! A crede că la masa negocierilor PDL poate să vină cu tabloul lui Traian Băsescu este o naivitate care-i poate costa enorm în perioada imediat următoare.

Şi mai este un prag ce stă în faţa PDL-ului: Elena Udrea. Văzută şi percepută ca prelungirea braţului lui Traian Băsescu sau ca ecoul acestuia, paraşutista trebuie să înţeleagă că visul cu care Traian Băsescu a amăgit-o s-a risipit. Dacă liderii PDL vor avea puţină bărbăţie, Elenei Udrea i se va închide uşa în nasul care deja îi crescuse prea mult în aceste luni. Faptul că PMP a reuşit să-şi trimită doi oameni în Parlamentul European e destul pentru orgoliul blondei. Restul este cu totul altceva, care nu mai ţine de slugărnicia ei faţă de Băsescu, ci, din contră, de capacitatea de a se rupe de el, ceea ce niciodată nu va putea face Elena Udrea.

Dacă Vasile Blaga va reuşi să scape de spaima faţă de aceste două fantome, Traian Băsescu şi Elena Udrea, el va putea să se aşeze la masa negocierilor cu liderii PNL, restartînd o dreaptă politică în faţa căreia poate fi invocat ca obiectiv major înfrîngerea lui Victor Ponta şi PSD la alegerile prezidenţiale. De fapt, aceasta este şi spaima lui Victor Ponta, care explică atît cîntecul de lebedă fredonat la poarta PNL, cît şi amînarea deciziei de a-şi anunţa candidatura!

Ieşind din USL, suportînd zoaiele aruncate de cei de la Antena 3 şi România TV, PNL a reuşit, oricît de paradoxal ar părea, să scape de prelungirea efectelor generate de concubinajul cu urmaşii lui Ion Iliescu, iar rezultatul de duminică l-a legitimat ca fiind principalul partid de pe dreapta.

În aceste condiţii, PNL şi PDL pot declanşa negocierile pentru desemnarea unui candidat unic la prezidenţiale, la care pînă şi Traian Băsescu, din umbră, poate să acceadă dintr-un interes personal cît se poate de evident.

Totul depinde de debarasarea publică a PDL de Traian Băsescu şi Elena Udrea, mişcare prin care ar obţine două lucruri extrem de importante: pe de o parte o nouă relegitimare în faţa opiniei publice, din care să dispară efectele proastei guvernări Boc, iar pe de altă parte să diminueze mesajul absurd al lui Victor Ponta, care vrea să fie anti-băsist tocmai cînd Băsescu, oricum, îşi încheie mandatul!

Dacă Elena Udrea şi Traian Băsescu vor ieşi graţios din inimile celor care vedeau în ei pînă acum un cuplu veşnic şi puternic, dreapta românească se poate coagula într-o restartare credibilă, generînd acel anti-pesedism, cu nimic mai prejos ca forţă decât anti-băsismul de pînă acum.

Dacă va decide să stea fărîmiţată în tot felul de reziduuri, atunci PSD va avea cale liberă de a domina viaţa politică aşa cum s-a întîmplat şi pe vremea lui Iliescu sau Adrian Năstase.

Şi ar mai fi ceva: dacă vectorii de imagine ai noii construcţii de dreapta vor fi Andreea Pora şi Sorina Matei, atunci mai bine să-şi vadă fiecare de treaba lui, lăsînd altora, peste ani, şansa de a face construcţii credibile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.