Revoltă față de Declarația 600: „Nu depunem!” (Video)

Aproape 300 de artişti au semnat o petiţie prin care cer guvernanților modificarea Codului Fiscal, anunțând că nu vor depune controversata Declaraţie 600.

Semnatarii petiţiei, printre care actriţa Dorina Chiriac, afirmă că nu doresc să participe voluntar la un Cod Fiscal „abuziv”, care reprezintă, în opinia lor, „un atentat la solidaritatea socială”.

De asemenea, miercuri, un flashmob cu avioane din hârtie a avut loc în fața Ministerului Finantelor Publice față de Declarația 600. Protestatarii au făcut avioane din hârtie și le-au lansat către instituție (Video).

Foto/Video: Timi Slicaru

Textul petiției artiștilor intitulate „Modificați Codul Fiscal! Revoluția fiscală îngroapă sectorul independent”:

„Subsemnații – artiști și lucrători culturali cu activitate independentă – declarăm prin prezenta că am decis să ne asumăm riscurile financiare aferente și să nu depunem declarația 600 în acest an. Nu o facem din cauză că ne depășește complexitatea formularului ori procedura de depunere sau din cauză că în general nu dorim să facem aceste declarații.

O facem în semn de protest față de prevederile noului Cod Fiscal (Ordonanța de urgență 79/2017), prevederi cărora le corespunde declarația 600 și care, în ceea ce privește domeniul nostru, sunt profund neechitabile, aberante și vădind necunoașterea naturii activităților independente, neprofesionalism și un dispreț cu totul excepțional la adresa cetățenilor acestei țări.Recentele afirmații ale membrilor Guvernului Dăncilă despre amînarea sau eliminarea declarației 600 nu schimbă cu nimic problema: eliminarea formularului nu anulează cu nimic sistemul absurd de taxare fiscală a independenților.

Activitatea cultural-artistică – și, prin urmare, și veniturile asociate ei – au prin definiție un caracter fluctuant în timp și neregulat: nici un regizor de film nu face în mod constant un film pe an, nici un director de imagine nu filmează pe aceiași bani în fiecare an, nici un actor nu joacă în același număr de filme în fiecare an și nici nu știe în câte spectacole va juca într-un an, nici un autor nu scoate cărți în fiecare an, pe aceiași bani etc. De fapt, exceptând profesiile liberale (notarii, avocații…), predictibilitatea aceasta nu există pentru nici o activitate independentă, nici măcar pentru închirierile de imobile sau pentru obținerea de dividende. Din acest motiv, este complet absurdă obligarea la plata contribuțiilor pe un venit încă inexistent și profund incert, în condițiile în care nu există absolut nici un fel de prevederi (posibilitatea unei declarații rectificative) legate de restituirea contribuțiilor în cazul nedepășirii plafonului în anul în curs.

Nu e vorba că nouă ni se cere să „împrumutăm“ Statul, nouă ni se cere, de fapt, o dijmă: împrumuturile se restituie, dijma nu. Iar noi nu acceptăm ca Statul să se transforme într-un stăpân feudal, iar noi – în iobagi.În ciuda afirmațiilor coaliției la guvernare, scutirea de la obligativitatea plății contribuțiilor pentru cei cu venituri sub salariul minim nu reprezintă o „facilitate fiscală“, ci o povară asupra acestei categorii: cei care vor/au nevoie să se asigure pentru sănătate și pensie au de plătit contribuții minime de peste două ori mai mari față de acum două luni (contribuția la sănătate, de exemplu, a crescut de la 80 la 190 lei/lună).

Astfel, la nivelul actual al prețului plătit per pagină tradusă, valoarea contribuțiilor minime obligatorii într-un an reprezintă, pentru un traducător, echivalentul a 800 de pagini de literatură, fie ea și a unui autor de Nobel, a lui Hemingway sau Nabokov.Pentru un actor nevedetă sau în primii 10 ani de activitate, contribuțiile minime obligatorii anuale reprezintă onorariul pentru 18 spectacole în București și 40 de spectacole la Tîrgu-Mureș. Majoritatea acestor actori nu sunt și angajați. Cu toții, și traducătorii, și actorii, și profesioniștii din film, și jurnaliștii etc. riscă accidente și boli profesionale nerecunoscute ca atare în cazul independenților. Iar în timp ce unii dintre noi sunt puși în fața generoasei opțiuni de a rămâne neasigurați la sănătate, alții – cei angajați sau pensionari – se presupune că au capacitatea unică de a beneficia de două ori de același serviciu medical, ei plătind asigurarea de două ori. Dedublarea ține, se pare, de condiția de cetățean român.

În ciuda opiniilor exprimate de Consiliul Fiscal și asumate de coaliția la guvernare, nu există un risc real ca, la un tratament fiscal „mai prietenos“, angajații să-și reorienteze parte din venituri către contracte de drepturi de autor: exceptând jurnaliștii și IT-iștii (care au deja facilități fiscale), nici o altă categorie nu încheie contracte de drepturi de autor cu propriul angajator. Traducătorii literari nu traduc niciodată pe salariu și nici artiștii vizuali nu sunt angajați ca artiști vizuali, scriitorii nu sunt angajați să scrie cărți, regizorii de film nu regizează pe salariu, coregrafii nu lucrează cu contracte de muncă, actorii joacă pe drepturi de autor în alte locuri decât acolo unde sunt angajați, muzicienii la fel etc.

E cu totul paradoxal, am spune, faptul că această viziune asupra contractelor de drepturi de autor aproape ca o amenințare la adresa siguranței (salariale) naționale nu a împiedicat guvernanții să plaseze întreaga povară fiscală, în cazul activităților independente, inclusiv drepturi de autor, exclusiv asupra celor cu venituri la nivelul salariului minim și mult sub salariul mediu pe economie.

Nu dorim să participăm voluntar la aplicarea unui Cod Fiscal abuziv la adresa celor mai vulnerabili dintre noi, fără legătură cu realitatea muncii noastre și care, în final, reprezintă un atentat la solidaritatea socială, la ideile de proporționalitate și echitate și la rolul unui Stat în serviciul cetățeanului, nu invers. Acest Cod Fiscal trebuie modificat!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8515 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Nu e vorba că nouă ni se cere să „împrumutăm“ Statul, nouă ni se cere, de fapt, o dijmă: împrumuturile se restituie, dijma nu. Iar noi nu acceptăm ca Statul să se transforme într-un stăpân feudal, iar noi – în iobagi…iata un adevar care putini il rostesc cu voce tare si multi nu-l pricep,unde mai pui ca institutiile statului colcaie de indivizi si politicieni care fura din banii astia si iobagii sunt obligati sa cotizeze constant,ca de…legea-i lege,indiferent cum e dreapta,stramba,iobagii docili trebuie s-o respecte

  2. Daca astia 300 nu vor asigurari sociale si de sanatate,de ce isi bate guvernul cuie in cap? De ce nu explicati mai bine ce e GRATIS si ce nu este, in domeniul social si medical?Dreptul la pensie este dupa contributivitate,nu dupa legi impotriva naturii ca in cazul pensiilor nesimtite!

    • Ceea ce scrieti este perfect adevarat. Sint categorii de cetateni care se simt altfel decit cei ce platesc contributii,isi permit pe veniturile din colaborari sau contracte sa duca o viata lejera (ii auzi pe majoritatea povestind unde au fost in concedii)iar la snectute se victimizeaza plingind pe la televiziuni ca tara asta nu-si apreciaza artistii dindu-le pensii mici(asta daca 3000 se inscrie la mici ) uitaind de rentele primite sau indemnizatii date de primarii. Iar ceilalti catalogati iobagi trbuie sa-i compatimeasca si sa solidarizeze cu cauza dinsilor in conditiile in care solidarea la contributii este necunoscuta pentru dinsii.Si se mai trezeste cite UN sau O LILI sa comenteze fara sa-si ia tratamentul pentru nervi.

  3. Revoltă ? ! Care revoltă ? Cuvântul acesta nu este în concordanță cu activitatea în sine a celor care contestă ceva . Mai multî atenție la vocabular , dragă . . .

  4. Va trimit Dragnea si Olguta direct la puscarie!
    Indrazniti s-o infruntati pe Olguta?!

  5. Ați remarcat totuși că doamna Viorica a început „reforma” prin ministere și instituții înlocuind din funcții pe cei care au fost numiți anterior în funcții de către prim miniștrii aceleiași coaliții de guvernare, probabil pentru ca fiecarui membru de partid cu veleități ,din coaliției, să nu poată reproșa că nu a fost la guvernare după formarea majorității parlamentare, după alagerile ce au oferit majoritatea parlamentară ?

  6. ii deaseste comleitatea formularului ?!!! cate clase aveti artistilor ? banii stiti sa-i numarati ? cand iesiti la pensie va plangeti ca este mica !!!! este dupa contributie . si acum ,,la tinerete ,, nu vreti sa contribuiti !!!!

    • Dumnule tulceanu, sau ce sunteti, contributiile ar trebui sa fie direct proportionale cu veniturile incasate, asa cum erau pana acum. In prezent, ni se cere sa scoatem bani de unde n-avem, in avans. In anul 2017 ni s-a retinut la sursa si impozitul de 16% si CAS-ul si CASS-ul. Acum ni se cere sa platim lunar 650 de lei daca vrem asigurare de sanatate si pensie, in conditiile in care in anumite luni ale anului nu incasam nimic (vara, cand teatrele sunt inchise), in altele incasam 150 de lei, sau 2000 de lei, totul in functie de spectacolele programate (pentru tinerii norocosi care au norocul sa joace si sa fie platiti pentru asta). Asa ca nu stiu cu ce va ocupati si cat de informat sunteti, dar pare ca sunteti pe dinafara. Eu una, neavand obligatia de a depune 600-le (raportat la veniturile de anul trecut care sunt mult sub plafonul echivalent cu 12 salarii minime pe economie) am „privilegiul” de a ramane neasigurata si fara pensie, pentru ca nu-mi permit sa platesc dijma asta impusa si absurda. Si de ce? cand imi pun corpul si sufletul la bataie de fiecare data cand urc pe scena. Era corect sa mi se retina din amaratele alea de venituri pe care le am. Habar n-aveti prin ce trece un tanar actor, cum e dispus sa munceasca aproape pe gratis, numai sa munceasca. Si dupa legea de pana acum ar fi urmat probabil o pensie amarata, dar acum nu stiu ce o sa mai urmeze. Nu stiu cum puteti sa intrebati cate clase avem, e evident ca am terminat o facultate din moment ce suntem actori si e evident ca scriem corect si atent, nu apasam pe tastele de langa inainte sa dam enter si nici nu scriem comentarii rautacioase in necunostinta de cauza!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.