Risc de epidemie de gripă

Vremea neobișnuit de caldă din această perioada poate fi periculoasă pentru că ajută virusul gripal să se răspândească mai repede, avertizează medicii. De la începutul sezonului au murit 8 oameni. Medicii atrag atenția asupra declanșării unei epidemii de gripă din cauza lipsei de interes a populației față de imunizare, menționând că se recomandă vaccinul antigripal pentru orice categorie de vârstă.

Cei mai afectați sunt copiii și persoanele în vârstă. În toată țara au fost confirmate peste 150 de cazuri, în 20 de județe, cele mai multe fiind în București, Constanța, Iași și Olt. La Iaşi, patru pacienţi bolnavi de leucemie, cu imunitatea la pământ, sunt în stare gravă, după ce s-au îmbolnăvit de gripă chiar în spital. De vină sunt vizitatorii care au intrat la secţia de terapie intensivă.

Pacienți cu leucemie, îmbolnăviți de gripă în spital

În Iaşi, medicii fac tot ce este omeneşte posibil să salveze vieţile a patru pacienţi cu leucemie, care s-au îmbolnăvit de gripă în spital. Medicii susțin că temutul virus AH1N1 ar fi fost adus de vizitatori.

Gabriel Dimofte, director medical IRO Iași: „Unul este foarte grav, se pare că este mai bine astăzi, dar sunt bolnavi cu riscuri mari. Întâmplător, debutul a fost într-o zonă a unor bolnavi care prin boala lor sunt extrem de vulnerabili. Foarte probabil că unul dintre vizitatorii care au venit în secție, fiind răcit sau fără să știe, a transmis, motiv pentru care în acest moment sunt luate măsuri speciale epidemiologice“.

Deşi vin în contact cu pacienţi a căror viaţă atârnă de un fir de aţă, mulţi dintre angajaţii Institutului Regional de Oncologie din Iaşi nu făcuseră vaccinul antigripal.

S-a depășit pragul epidemic

Iar în acest sezon mulți dintre bolnavi sunt copii. Virusul se răspândește mai ales în colectivitate și când nu sunt respectate regulile de igienă. O persoană bolnavă care strănută fără să își acopere gura poate îmbolnăvi până la 6 oameni.

Dr. Cătălin Apostolescu, Institutul „Matei Balș“, spune: ­„Copiii nu au o imunitate bună, este o imunitate care acum se formează. Sunt teste rapide folosite la pacienții suspecți de gripă, iar în felul acesta se stabilește dacă au sau nu gripă. Se face un exudat nazal și există un fel de test, păstrând proporțiile, asemănător cu testul de sarcină„.

„Din păcate, sezonul gripal e pe val, deja s-a depășit pragul epidemic, avem foarte multe cazuri și avem decese, ceea ce înseamnă că ne confruntăm cu un virus virulent, iar singurul remediu al acestei boli este vaccinarea, cu atât mai mult cu cât nu avem un tratament specific pentru gripă. Gripa este produsă de un virus care nu se poate trata cu antibiotice, nu au niciun efect. Neavând un medicament anume, care să omoare virusul, singurul mod prin care ne putem feri de boală este să ne vaccinăm. Din păcate, rata vaccinării este scăzută, dozele oferite de MS au venit extrem de târziu„, a declarat pentru Mediafax Sandra Alexiu, medic de familie, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF).

Vaccinarea a început târziu

Alexiu a subliniat că populația nu își dorește să achiziționeze acest vaccin pentru că nu există o educație constantă în acest sens, chiar dacă vaccinul nu este scump. Vaccinul antigripal trivalent costă în jur de 25 de lei, iar cel tetravalent este 50 de lei.

„Acest vaccin este recomandat tuturor, doar că statul român îl asigură, cu prioritate, pentru anumite categorii care sunt numite la risc. Se consideră că aceste categorii sunt mai expuse, pot face forme mai grave, chiar letale. Ne referim la persoanele vârstnice, cele cu imunodeficiențe, cadre medicale care intră în contact cu oamenii bolnavi și gravidele. Gripa afectează și persoanele perfect sănătoase, adaptate din punct de vedere imunitar, de aceea este bine ca vaccinarea să cuprindă toate grupele de vârstă”, a adăugat medicul.

Reprezentantul SNMF a explicat că este nevoie de o promovare serioasă a vaccinării antigripale, încă din luna septembrie, înainte de debutul sezonului rece, prin toate mijloacele posibile.

Și în acest sezon Ministerul Sănătății a început târziu campania de vaccinare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Eu zic sa ne obligati.De ce sa nu castige companiile farmaceutice mai mult?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.