Româna, între primele opt limbi ale lumii

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop, a anunţat că instituţia a finalizat o nouă ediţie a „Marelui Dicţionar al Limbii Române”, în 19 volume, cu peste 170.000 de cuvinte.

El a precizat conform News.ro, că, în urma cercetării, limba română se află – din punct de vedere al vocabularului – între primele opt limbi ale lumii.

„Limba română, ca bogaţie de vocabular şi semantică, este între primele opt limbi ale lumii şi 80% dintre cuvintele pe care le folosim în viaţa cotidiană sunt de origine latină. O parte au fost moştenite din latină prin tradiţia locală şi o parte au intrat din franceză şi engleză”, a declarat Ioan Aurel Pop.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. E timpul ca dexonline sa facă ceva reclame și propagandă cu munca academiei!

    • Pentru cei ca tine, care ard gazul, sau spala closete, Academia Romana nu munceste. Noroc ca nu toti sunt ca tine!

  2. Problema e cine vorbeste limba romana si cine foloseste macar o parte din cele 170000 de cuvinte. Cel putin 70% din populatie se rezuma la ” naspa, misto, ..ie, O.K., super, ca si, plus injuraturile de o bogatie cromatica greu de egalat. Poate numai ungurii ne bat la originalitatea invectivelor.

    • Mda … din 170000 de cuvinte actuale cred ca vreo 5-6000 sint doar definitii ale „organelor” si a ceea ce se face cu ele …

  3. Am mari semne de intrebare cu privire la afirmatia acestui „istoric”. Latina nu o cunosc de loc,nu ma pot pronunta, iar de restul? Din moment ce vorbesc unele limbi enumerate de autor plus altele,pot intreba pe acest ilustru presedinte de academie pe unde sunt cuvintele germanice, slavone, turcesti?

  4. Asta-i dus cu pluta, pe bune. „List of dictionaries by number of words”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.