
Sintagma doctrinară a euroatlantismului din gândirea îngustă de la București va fi istorie după instalarea lui Trump la Casa Albă.
Într-o lume aflată în continuă schimbare, România se confruntă cu o dilemă strategică majoră: cum să își mențină echilibrul între parteneriatul tradițional cu Statele Unite ale Americii și angajamentele sale față de Uniunea Europeană. Această alegere devine tot mai
presantă pe măsură ce tensiunile dintre Washington și Bruxelles cresc, iar politica internațională se reconfigurează sub influența unor lideri care se opun din motive lesne de înțeles unui globalism toxic și necontrolat.
Când Bucureștiul va înțelege că suferința Americii pe plan economic nu se deosebește de cea a României, vom fi și în stare să oprim hemoragia economică în care ne aflăm, cauzată de imperialismul continental german, implementat fie direct sau indirect prin piticaniile de state satelit ale Berlinului. Ambele țări, SUA si România, au fost păcălite, cu lozinci ale unui comerț liber (doar prin definiție), iar in realitate ele și-au deschis frontierele, pentru ca alți șmecheri să le vândă marfă și să le îndatoreze. Cea care s-a îmbogățit pe urma Americii, în special Germania, este și marea profitoare a integrării României în spațiul comunitar. Trump a afirmat recent că America plătește prânzul
nemților. La noi cine ar afirma că noi ne ocupăm de cina lor?
Alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA a adus o schimbare semnificativă în dinamica globală. Politicile sale protecționiste sunt menite să revitalizeze economia americană, dar au generat și fricțiuni cu „încă” aliații europeni. În acest context, România va trebui în curând fie să voteze un pachet de sancțiuni antiamericane, pe care Berlinul le va cere, ori să renunțe la finanțarea Bruxellesului prin îndatorarea continuă și a porților deschise pentru supraproducția Berlinului. UE ne va pune pumnul în gură. Deficitul comercial cu spatiul comunitar, este expresie o bocancului german, dat fiind faptul că mai toate centrele de producție și din alte state cu care și înregistram pierderi, sunt la bază investiții germane.
Relațiile comerciale ale României cu Uniunea Europeană sunt expresia profundă a unui dezechilibru economic. Importurile masive din statele membre au contribuit la creșterea datoriei publice a României, finanțând locuri de muncă în alte țări europene și catapultând economia națională în epoca de piatră. În același timp, puținele exporturi românești s-au concentrat pe produse cu valoare
adăugată scăzută, ceea ce a perpetuat dependența economică de UE.
Pe de altă parte, parteneriatul strategic cu Statele Unite oferă României nu doar garanții de securitate esențiale într-o regiune marcată de instabilitate, ci și oportunități economice semnificative. Investițiile americane în sectorul energetic și tehnologic pot stimula creșterea
economică sustenabilă și pot reduce dependența de importurile din UE.
Un alt aspect important este rolul Germaniei în cadrul Uniunii Europene. Sub conducerea Angelei Merkel, Germania a devenit un lider incontestabil al blocului comunitar, iar mai recent ambițiile sale nucleare ridică semne de întrebare privind viitorul securității europene. În mod tipic german, de a juca rolul victimei, au început dezbaterile despre necesitatea unei arme nucleare europene, sugerând
că aceasta ar fi necesară dacă America nu va mai asigura protecția continentului. În același timp, Germania nu își respecta obligațiile financiare față de NATO, preferând să investească în pensii militare și inițiative neocoloniale în țări mai puțin dezvoltate pentru a-și extinde influența. Cum ar spune românul, că „Germania o caută”, adică doar, doar Trump părăsește NATO ca să pună ei mâna pe o armată europeană.
Chiar și o posibilă retragere a Americii din Alianța Nordatlantică, în cazul în care Germania continuă acest șantaj subtil prin nerespectarea costurilor pentru apărere, ar periclita siguranța României.
Raționamentul limitat al analiștilor români, similar cu cel al unei mașini de tuns iarbă cu două viteze (înainte/înapoi), devine prin poziționarea „euroatlantică” bătută în cuie un risc major pentru țară.
Această sintagmă nu va mai exista după 20 ianuarie. Trump nu va mai permite nici ipocrizia și nici jucatul ltraditional a două capete.
Va trânti cu oportunismul păgubos al elitei sfidătoare de la București mai ceva decât i-ar fi pleznit Șoșoacă ca director al unei fictive şcoli de corecție, pentru cei responsabili de dezastrul în care ne aflăm.
Pentru România, istoria oferă lecții valoroase despre capcanele alianțelor ideologice şi dezechilibrate.
Congresul de la Berlin din 1878 este un exemplu elocvent al modului în care Rusia și Germania au influențat soarta Europei Centrale și de Est. Astfel, menținerea unei relații solide cu SUA devine vitală pentru a contracara influența unor posibile alianțe ruso-germane care ar putea amenința suveranitatea națională.
Oricare posibile apropiere dintre Rusia şi Germania va creşte riscul ca Berlinul să bată din palme şi să ajungem să spunem şi „ja bitte” şi „Spasiva” când ne va aşeza în braţele Moscovei.
Va merge Bucureștiul pe burtă și va deveni aliatul Germaniei împotriva Americii? România trebuie să rămână pilonul de încredere al SUA în Europa chiar și cu prețul decuplării de Bruxelles, o relație care sub pretextul integrării ne-a afundat în datorii de sute de miliarde. Prin datoria nepoților noștri plătitim bunăstarea occidentului european.
Am creat instituții care să aducă garanții şi prosperitate celor care ne obligau la importuri, dezindustrializare și datorii. Am fost incluși într-o schemă cămătărească orientându-ne exporturile spre produse simple în lanțul producției comunitare, mândrindu-ne că lustruim piulițe nemțești pentru șurburi din Spania sau Belgia ale unor alte firme germane. Probabil că această orientare va fi un moment decisiv pentru statalitatea noastră.
Oricare înțelegere ruso-germană în absența Americii ne va obliga să ne așezăm sub influența Rusiei la ordinul Berlinului. Să nu uităm că Germania ne-a mai obligat în trecut ca partener și aliat la concesii teritoriale în favoarea Bulgariei, Ungariei, și Uniunii Sovietce. Din lecția alianței cu Germania nu am invățat nimic; am ales chiar un „neamț” președinte.
Lecțiile din trecut au fost fie prea ieftine de le-am fi uitat, fie conștiința noastră națională este una doar teoretică și ipocrită.
România se află într-o perioadă privilegiată. In decursul istoriei Franta a fost pilonul de nadejde infiintarii actului de la 1859 -Mica Unire (caimacamul govoride impiedicat de SOTIA SA Ecaterina Cocuța Conachi care a demascat tradatorii turco-rusi impotriva PRINCIPATELOR ROMANE) ,si in 1918 SUA pentru infaptuirea Marii Uniri(politica autodeterminarii popoarelor)
Perfect adevărat, Vocea rațiunii a grăit, R Golban nu se înșeală nici cu o iotă! Germania a reînviat noul imperiu minor austroungar, scopul lor este decuplarea Europei centrale și de est, dacă se poate și a Italiei, de SUA, imperiul parazitat de progresism. Prin Iohannis și Ciolacu, suntem îngenuncheați și noi, Germania conduce Europa centrală și de est, fostul hegemon european integral a abandonat vestul european, Franța s-a orientat total spre SUA.
Atenție la târfa Ungariei, Orbán, lingăul celor mari, care uneltește contra integrității noastre teritoriale, financiare,economice și culturale!
Eu aș fi mai atent cu trumpismul acesta. Chiar și americanii au început să înțeleagă ce au votat.
Europa a trecut prin multe dar a renăscut mereu.
Pentru americanul de rand liberalismul social european pare o bucățică de rai.
Un lucru devine din ce in ce mai clar in legatura cu venirea lui Trump la Casa Alba; Trump nu va negocia cu UE, va negocia cu fiecare tara in parte. Asta e stilul lui. In aceasta negociere noi avem un singur atu: pozitia strategica. Nu e cine stie ce dar daca suntem un pic abili (sa vedem cine), vom putea sa smulgem macar promisiunea unor investitii americane mai ample. In ceea ce priveste securitatea, aici nu vom avea probleme, Trump va garanta securitatea tarilor care se afla in imediata apropiere a salbaticilor, poate pe o contributie ceva mai mare la fondul NATO.
Un adevarat razboi intre tabara Trump si sistemul sorosist. Trump a fost foarte simpatic in campanie cand a spus fanilor: „O sa castig, atat de mult o sa castig incat o sa fiti obositi de cate ori o sa castig, o sa ma implorati sa ma opresc din victorii!”
A treia varianta este cea norocoasa pentru Romania. UE este in deriva si se va desfiinta deoarece fiecare va incerca sa se salveze pe cont propriu. Iar America se va aduna treptat intre hotarele ei, Europa si deci Romania nemaifiind printre prioritatile ei.
Cred ca il cunoastem cu totii pe acest Radu Golban si afectiunea lui mare pt. Germania ,despre care atunci cind are ocazia o critica .Nu stiu daca dragostea lui atit de mare se datoreaza originii lui ,dar cum a inpachetat el acest subiect din articolul scris de el ,nu este in ordine si nici adevarat.
Cu capetele înguste de dreapta nu putem să facem o țară puternică și nici un trai decent pentru poporul român.
Ei o țin într-una cu liberalismul ,dar nu se pricep nici în ruptul capului la așa ceva, ci doar deturnează banul public în propriile buzunare și ale acoliților.
singurele doua optiuni sunt sclavi si carne de tun, sau carne de tun si sclavi… aveti „democratic” posibilitatea de a alege, orice alta optiune ar insemna „extremism”
Alegeti intotdeauna ROMANIA. DAR, IN PRIMUL RAND, DRAGOSTEA DE POPOR! Lasati maoimele si turcismele, tineti de LIBERTATEA OMULUI DE RAND, LASATI OAMENII SA MUNCEASCA CUM VOR SI CUM POT SI INCETATI SIFONAREA RESURSELOR, A BANILOR SI A RESURSELOR TARII! Tara, chiar si acum, in maxim 2 ani, cu oameni inteligenti si iubitori de Neam, SI FARA A CALCA OMUL DE RAND PE CAP, poate plati datoria externa. VOI VRETI SA FURATI IN CONTINUARE SI SUNTETI CAPABILI DE ORICE PENTRU A VA PASTRA PRIVILEGIILE DIN TICALOSIILE SI CRIMELE COMISE!!
Anti-„amerlocii” care colcaie pe forum si pe sita unde si-au exibat angoasele stefangheorghiste ani in sir au luat-o din nou in raturi
si distractiv e ca nu-si dau seama…Ghiol Banii Olteniei i-au pacalit din nou, ca in 1990, ca in 1992, si in 1996, ca si in 2004 si 2014!!! Traiasca Colhozul BOLSEVIC SUA si Colhozul BOLSEVIC european…Traiasca Trump si Traiasca UrSulla von der Laie Balaie cu care vrea NOUL IDOL sa convietuiasca in trei, nu sa aleaga unul dintre ei…Ca sa ne dam seama cat de ghiol Ban al Olreniei e individul ne abureste cu Romania care trebuie sa aleaga, cand NICIODATA dupa 1947 pana in 2024 ROMANIA NU A ALES, au ales AGENTII SOVIETICI!!!
#Vakahule schimburile comerciale ci tarile UE sunt unilaterale, adica noi cumparam de la ei si nu ei de la noi. Balanta coerciala este dezechilibrata tocmau din cauza asta. O tara care traieste din importuri este o tara vai de mama ei.
Noi in loc sa fi renuntat un favoarea occidentalilor la pietele noastre traditionale, in loc sa ne fi facut praf indusrtria, mai bine ne sustineam industria autohtona si pietele traditionale.
Acum nu mai avem nici industrie si nici piete unde sa exportam. Pana acum, in acest an, deja deficitul balantei comerciale este de peste 18 MILIAEDE LEI. Ti se pare normal? Cea mai mare parte a acestui deficit este in relatiile comerciale cu tari din UE>
Atentie, nu pledez pentru relatii comerciale mai „aprofundate” cu SUA, ca numai am creste si mai mult acest deficit
Da domnule Golban, prea de acord cu Dvs însă cu o remarcă scurtă: domnul Klauss Johannis se descurcă mult mai bine cu limba germană decât cu limba română. Asta e o mare problemă în și pentru România, zău așa!
Partenerul otoman, partenerul german, partenerul sovitetic, partenerul european, strategic, ….
USA si UE nu vor mai fi sa fie dupa 20 Ianuarie 2025. USA va intra intr-un razboi civil si mai apoi va fi lovita termonuclear. UE va intra in razboi cu Rusia si la final se va destrama. Asa ca Romania nu va mai putea sa aleaga intre USA sau UE. Slava Z.
Nici nu i-a fost pus la dispozitie lu CeGe ca goarna, intr-un ansamblu de goarne propan Gandy stice si ghiol Banul Olteniei il tradeaza
dupa ce noul IDOL tocmai isi schimbase logorea antieuropeana, dirijand-o prin stanga-nprejur spectaculos spre Europa, renuntand doar pe moment la discursul legio narr pro-URSS, pro-BRICS in general…
@Valahul:)))) omul e nevinovat,e renumit pentru asta
Valorosi pe acest forum sunt postacii,despre gazetari,sanatate!
Nici SUA
Nici UE
ROMANIA Suverana și Industriala
@valahul.Ai dreptate,noi nu avem schimburi comerciale cu SUA suntem colonia lor.Dar ce facem cu clica care a indatorat tara si dupa ce ca suntem saraci am mai si donat miliarde urcacilor care-si bat joc de noi ca popor si vecin fara sira spinarii !Oare ne vom destepta acum in ceasul de pe urma ?A fi sau a nu fi…grea intrebare !Dulapul nu se lasa dus…trebuie iesit in strada .
Un articol de gradinita.Schimburile comerciale cu America sunt insignifiante fata de cele cu restul statelor europene.Cand il citesti ai impresia ca este ceva din Scanteia anilor ’50
Bravo Nicolae Stefan, da-i la gioale ghiol Banului filosov ieTicau…Cata ne simtire fanatizant-stefangheorghista sa acuzi imperialismul
in alta parte decat la Imperiul Colonial Sovietic…Stiind ca ILEGALII Kohl-Schröder-ENGIE-Schultz s-au aflat la butoane trei decenii DESTABILIZAND atat tara unde au fost legendati, cat si Europa…Stiind ghiol Banul Olteniei ca inclusiv intre 2016 si 2021 l-a mascarit
pe Trump, numai pentru ca atunci Rasputin avea alte planuri cu el si cu SUA…
Nicolae Stefan,adica UE nu este partenera noastra?Aici este problema Romaniei,suntem gata sa intoarcem armele si asta o stiu si UE si partenerii nostri,crezi ca degeaba i s-a inchis usa in nas lui Johanis,istoria dovedeste ca nu suntem un partener de incredere.
Germania e sub ocupație militară Americană și „functioneaZă” cu gazul lichefiat American.
A cârâit ceva când a rămas fără NordStreams ?
ROMÂNIA SĂ-ȘI VADĂ INTERESUL NATIONAL, nu să se înhame aiurea la căruța unuia sau altuia.
Vezi Ungaria, măR🎯g …
Toți , ne călăresc … ! Și UE și partenerii …