Rușii au „lovit” în profitul Transgaz

Monopolul transportului de gaze din România, Trasngaz, a afișat, pentru 2020, un profit de 230 milioane lei, în scădere cu 34% față de anul precedent, iar cea mai mare influență asupa rezultatului a venit din partea încasărilor din transportul internațional de gaze. Potrivit raportului remis bursei, impactul pe care l-a avut asupra companiei românești diminuarea până la aproape de anulare a veniturilor rezultate din taxe aferente transportului de gaz rusesc prin România a fost de  – 213 milioane lei (45 de milioane de euro), deci aproape cât profitul net înregistrat în 2020. De remarcat, per total, încasările din transportul de gaze s-au diminuat, pentru că a scăzut cu 9% cantitatea de gaze transportată, dar fluxurile rezultate din taxele impuse Gazprom s-au redus cu mult mai mult, circa 70%. Până acum câțiva ani, Transgaz încasa anual 50 – 60 de milioane de euro de la Gazprom. Ulterior însă, din motive neimputabile părții românești, mai precis din pricina conflictului cu Ucraina și finalizării TurkStream, rușii au devenit tot mai puțin interesați de transportul gazelor către sudul Europei prin România. Succesiv, pe cele 3 conducte de tranzit din Dobrogea, Gazprom și Transgaz au încheiat contractele istorice de transport gaze. Ultimul, acum 2 zile, a fost T3.
(Scăderea profitului( rezidă din faptul că – n.r.)…”veniturile din transportul international al gazelor naturale mai mici cu 213.474 mii lei din cauza incetarii contractului de transport cu Gazprom Export Ltd pentru conducta Isaccea 2-Negru Voda 2 si a reglementarii venitului din transport pe conducta Isaccea 1–Negru Voda 1 in conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin Ordinul ANRE nr.41/2019 ca urmare a conectarii acestei conducte cu SNT incepand din 01 octombrie 2019″, se arată în raportul pe 2020 al companiei românești.
Oficialii Trasngaz ne-au transmis însă că impactul scăderii veniturilor din transportul internațional de gaze este diminuat de finalizarea și punerea în funcțiune a unor proiecte majore de investiții, dar și de faptul că bulgarii și ucrainienii ar putea să înceapă ei să plătească pentru a-sși transporta gazele în aval și amonte , pe conductele dobrogene. „Veniturile din activitatea reglementat[ de trasnport gaze naturale cresc ca urmare a finalizării și punerii în funcțiune a proiectelor majore de investiții, creștere care împreună cu eficientizarea activității de transport gaze naturale și cu veniturile potențiale din rezervarea capacităților de transport pe conductele T2 și T3 ulterior încheierii acordurilor de interconectare cu operatorii de transport din Ucraina și Bulgaria, diminuează impactul scăderii veniturilor din activitatea de trasnport internațional”, spun reprezentanții Transgaz.
Trasngaz este companie deținută de statul român și listată la BVB. În ultimii ani, societatea a demarat investiții de sute de milioane de euro în investiții care să crească conectivitatea cu vecinii și să asigure evacuarea în piață a gazelor ce vor fi extrase din Marea Neagră. Un proiect ca BRUA, spre exemplu, este susținut și de Bruxelles, inclusiv financiar. Miza declarată a Transgaz și, implicit, a statului este ca România să devină hub energetic regional.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1067 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Un bobârnac , fie cat de micuț este un bobârnac , pentru o fosta putere numărul 2 in lume pe timpul când după ce s-ar fi inspirat de la ,,capitaliștii in putrefactie” au trimis un satelit pe orbita Terrei. Rezilierea contractului istoric s -a produs. In alta ordine de idei România, țara noastră draga , devine al treilea cel mai mare centru , după SUA și Israel , al Elbit Systems, compania israeliana care ar putea produce drone pentru Armata Roamana. Asta așa pentru pentru noul peisaj de neimaginat după lovitura de stat din Decembrie 1989 când ILICI -KGB juca rolul comunistului de bine care a băgat România in lumea a 3-a.

  2. Pierzi numai cînd vrei să vinzi pielea ursului din pădure. Mă mir că n-au fost puse amenzi pt stricarea tîrgului.

  3. Conducte brua sta bine merci nefolosita si a produe pierderi mari pe de o parte cu investitia si pe de alta parte cu intretinerea ei. Halal investitie facuta in cele din urma din banii romanilor.

  4. GATAAAA, i-am infrant pe rusi !!!! Victorie imensa, NU mai primim zecile de milioane de dolari din tranzitul de gaze !!!

  5. Un exemplu clasic de ce înseamnă să tâmpit și sa asculți ca orbetele de amerlocii.
    Soud streamul putea trece prin România dar cozile noastre de topor n-au vrut.
    L-au făcut prin Turcia, Bulgaria, Serbia și acuma se tăvălesc de durere rușii :))
    La fel și nord stream va fi terminat și ukronazii cu loaza bideului o vor lua în mână, fasciști aia n- au strop de gaze, dijmaresc ce trece pe la ei numai. Germania nu-i nebuna sa se împuște în picior ca slugile românești.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.